Афганістан - пекучий біль і вічна пам'ять

Афганістан - пекучий біль і вічна пам'ять

25 грудня біля пам’ятного знаку воїнів Афганістану відбувся захід пам’яті присвячений 40-річчю введення військ колишнього Союзу РСР в Республіку Афганістан.

Військові з Хмільниччини, які пройшли страшну війну, згадали день, коли ще зовсім молодими і недосвідченими потрапили в саме пекло бойових дій.
Воїн Афганістану Віктор Дантицький зі смутком пригадав кінець грудня 1979 року. Молодий солдат, який одружився за декілька місяців до призову, навіть не здогадувався, що одразу потрапить на війну. 
- 12 листопада я з Хмільника був призваний до лав Радянської Армії, - пригадав Віктор Михайлович. - Потрапив на Львівщину, почав служити у десантно-штурмовій бригаді.  31 грудня ми прийняли присягу, а в січні десантно-штурмовий батальйон ешелоном забрали до міста Термез Таджикської республіки, що за 6 кілометрів  від кордону з Афганістаном. 
Нам було повідомлено, що їдемо на навчання. Писати та відправляти листи рідним заборонялось.  Але вже тоді по телебаченню повідомляли про введення військ та надання допомоги афганському народу. І згодом ми зрозуміли куди потрапили… 
Це була безглузда, непотрібна війна, для тодішнього Радянського Союзу. Фактично вона стала спусковим гачком розвалу союзу. Один день війни коштував мільйон доларів, - такі тоді були дані. Зараз відомо, що це була набагато більша сума. Тому  Радянський Союз не витримав таких витрат. 
Віктор Дантицький був на війні в Афганістані близько двох років. З усієї його бригади, у складі якої був 21 військовий, живими повернулись лише 7 солдатів. 
За офіційними даними радянські війська втратили близько 15 тисяч бійців. Афганців загинуло близько мільйона. Це мирне населення і бійці.
Учасники заходу вшанували пам’ять побратимів, які не повернулися з війни живими. 
Настоятель Церкви Святих  апостолів Петра і Павла ПЦУ Іван Пукас провів поминальну панахиду та поіменно згадав загиблих воїнів Афганістану із Хмільниччини. 
А також провів освячення пам’ятної дошки в музеї «Спілки ветеранів війни в Афганістані міста Хмільника та Хмільницького району», де закарбовані імена та прізвища бійців, що загинули під час війни, і пішли з життя вже після повернення тут, на українській землі. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ХМІЛЬНИКУ ПРИВІТАЛИ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАМІ ЗАГИБЛОГО МОРПІХА СЕРГІЯ ШАНДРИ ВРУЧИЛИ КВАРТИРУ У КИЄВІ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ВІЧНА СЛАВА ГЕРОЯМ, ЯКІ ЗАЛИШИЛИСЬ ВІРНІ СВОЇЙ БАТЬКІВЩИНІ"

 

Imgonline com ua resize xln5aikd8k2ugbyImgonline com ua resize x9lupqsx56lxzst9Imgonline com ua resize x8jbirlur7fpImgonline com ua resize nwhrywpqclm
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини