Афганістан – рана, що не перестає боліти

Афганістан –  рана, що не  перестає боліти

   30 років тому закінчилася одна з трагічних сторінок історії другої половини ХХ століття – війна в Афганістані, яка тривала більше дев’яти років. Радянська влада, яка хотіла отримати контроль над територією Афганістану, відправляла  на загибель тисячі солдат. Багато з них навіть не знали, куди їдуть насправді. Ця війна зламала життя молодим хлопцям і дівчатам, та незважаючи ні на що, вони гідно виконували свій військовий обов’язок. А скільки українців не повернулося з того пекла. У складний для Батьківщини час воїни-афганці проявили мужність та героїзм, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України, воюючи тепер уже проти російських агресорів. 
  З нагоди 30-ї річниці з дня виведення військ з Афганістану і Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав 15 лютого відбулися пам’ятні заходи.  Урочистості та концерт відбулися у районному Будинку культури. Висловити вдячність за мужність та героїзм воїнам-афганцям прийшли голова Хмільницької районної державної адміністрації Євгеній Буткевич, голова районної ради Зоя Бонсевич, працівники відділів і установ райдержадміністрації та райради, громадськість міста й району. Урочистості розпочалися з відкриття пам’ятного стенду загиблим у Афганській війні землякам. Дев’ятеро жителів Хмільниччини вже не повернулися з війни, в їхню пам'ять біля стенду поклали квіти і запалили дев’ять свічок, які й символізують число загиблих воїнів. 
  Після того, як до зали внесли два прапори – державний та хмільницької спілки ветеранів війни в Афганістані, до «афганського братства» звернулися керівники влади району. 
  - Сьогодні ми вшановуємо воїнів, які виконували свій військовий обов’язок за межами нашої держави, а також  30-річчя виведення радянських військ з Афганістану. На своєму життєвому шляху ви пережили дуже багато: страшну війну, смерть бойових побратимів. Ви стали одними з перших, хто пішов захищати суверенітет і цілісність нашої держави на Сході України. Щиро дякую вам і низько вклоняюся за ваші професіоналізм, мужність та безстрашність, за патріотизм. Бажаю довгих років життя, мирного неба, благополуччя і злагоди вам і вашим родинам, - сказав голова райдержадміністрації Євгеній Буткевич.
  - Дорогі наші воїни-інтернаціоналісти, шановні присутні. З кожним днем історія все далі відводить нас від тієї страшної війни в Афганістані, але з пам'яті неможливо стерти ті героїчні подвиги, ті приклади мужності, які наші сини і дочки показували, захищаючи спокій та мир у інших державах. Неможливо стерти ту біль і погасити втрати. Ви, наші шановні воїни-інтернаціоналісти, одягли військову форму не за власної волі, майже 160 тисяч українців пройшли ту війну. Ми пам’ятали і пам’ятатимемо тих земляків, які не повернулися живими додому. Ми вдячні вам, шановні наші воїни за те, що ви підтримували і підтримуєте родини загиблих воїнів, вдячні за виховання патріотизму в нашої молоді, вдячні за те, що захищали й захищаєте нас від російської агресії. Бажаю вам довгого життя в благополуччі та достатку, будьте щасливими, - звернулася до присутніх воїнів-інтернаціоналістів голова районної ради Зоя Бонсевич. 
Після того, як прозвучали вітання, керівники влади району вручили Почесні грамоти райдержадміністрації та районної ради найактивнішим членам спілки ветеранів війни в Афганістані, а родинам загиблих земляків – квіти та грошову допомогу. Вшанувавши хвилиною мовчання пам'ять загиблих на війні, усі присутні занурилися в атмосферу військової музики, за участі творчого гурту героїко-патріотичної пісні «ТАШАКОР». Солісти гурту Володимир Возбранний і Леонід Горобець виконали пісні про війну в Афгані, чим викликали у глядачів бурхливі оплески та сплеск різних емоцій. Заходи продовжилися пам’ятною ходою до пам’ятника загиблим воїнам-афганцям, де поминальну панахиду провів отець Іван Пукас, разом із присутніми помолившись за мир та спокій в Україні.  
 

 dsc0569 dsc0605 dsc0592 dsc0587
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини