Безпека журналістів в Україні

Безпека журналістів в Україні

У середу, 6 листопада, у Верховній Раді пройшли парламентські слухання на тему «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».
У слуханнях взяли участь і журналісти районних та обласних видань Вінницької області. 

Припиніть безкарність!

У своєму зверненні до присутніх голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко сказав:
- ...Кожна влада вважає, що вона - вічна. І кожна в цьому помиляється. Доведено всіма, хто був у цій залі до вас, шановні народні депутати й запрошені високопосадовці.
І воювати з пресою та свідомо не захищати журналістів означає одне - свідомо скорочувати термін свого перебування при владі.
Починати потрібно з безпеки. Захистіть базову цінність - людське життя. Життя і здоров’я українського журналіста!
Спочатку захистіть журналістів, а потім уже лякайте кримінальною відповідальністю!
Напередодні слухань нами, Національною спілкою журналістів України, була досягнута домовленість із Міністром внутрішніх справ взяти під контроль розслідування усіх справ про напади на журналістів і запровадити в його відомстві щоквартальні звіти за результатами цієї роботи. Але я кажу про це з обережним оптимізмом. Будуть прецеденти покарань нападників, зможемо назвати прізвища журналістів, щодо яких відновлено справедливість - тоді будемо говорити про реальний прогрес у справі захисту журналістів.
Говорячи про безпеку журналістів, ми не ділимо їх на “своїх” і “чужих”, “правильних” і “неправильних”, “патріотичних” чи “неугодних”. І ми закликаємо працівників медіа - підтримайте свого колегу, який постраждав від нападу. Навіть якщо ви не розділяєте редакційну політику його медіа. Тоді і вам допоможуть, коли ви будете у біді.
Солідарність та слово – єдина наша зброя, єдиний наш захист у боротьбі із безкарністю.
Публічні парламентські слухання з питань безпеки журналістів та свободи слова мають стати щорічними. На них мають публічно заслуховуватися звіти слідства про розслідування злочинів проти журналістів.
В МВС, Генпрокуратурі та інших правоохоронних органах мають з’явитися повноважні особи, які несуть персональну відповідальність за розслідування справ по злочинах проти журналістів, належне доведення їх до суду.
А судова гілка влади має перестати бути «останнім бар’єром», де остаточно розбиваються сподівання на справедливі покарання кривдників журналістів.
Невелика частина побитих колег сьогодні у залі. Тут і Олена Нечипуренко, яка надихалася газом, коли був напад зі стріляниною на Херсонський прес-клуб. Тут і Сергій Гузь, чию машину спалили у Кам*янському Дніпропетровської області. І Анна Черненко з Харкова – її телеоператора Вадима Макарюка побили під час зйомки до реанімації. І відома фронтова журналістка Наталія Нагорна, на її знімальну групу напали у відрядженні на сході України. І Михайло Ткач з програми "СХЕМИ", брутальний напад на нього і оператора Бориса Троценка офіцерами Державної служби охорони є, на жаль, нападом «без складу криміналу»… Відчуйте їхній біль та їхній відчай…
Захистіть українського журналіста — захистіть себе, своє майбутнє, свою державу, нашу державу — Україну.
Ось тоді суспільство справді отримає сигнал — якщо журналіста атакувати, винний буде покараний незалежно від заслуг і посад!
Слава українським журналістам! Зупиніть безкарність!   

«Кожен злочин проти журналістів буде якісно розслідуваний» -
зазначив  під час свого виступу Голова 
Національної поліції України Ігор Клименко.

Він зауважив, що безпека представників засобів масової інформації, своєчасне реагування на випадки загрози свободі слова та якісне розслідування злочинів, пов’язаних із професійною діяльністю журналістів, є одними із пріоритетних завдань поліції.
- Ми готові систематично звітувати про стан розслідування злочинів цієї категорії перед новоствореною Радою з питань свободи слова та захисту журналістів. Окрім того, як було домовлено, щоквартально зустрічатимемося із представниками Національної спілки журналістів для обговорення проблемних питань. 
Також Голова Національної поліції поінформував про хід розслідувань злочинів проти журналістів та розповів про результат опрацювання звернення Національної спілки журналістів щодо порушень прав представників ЗМІ впродовж 2017-2019 років:
- Із вказаних 199 випадків слідчими Національної поліції розпочато 152 кримінальні провадження. У восьми з них визначено підслідність за органами безпеки та ДБР, в 42 провадженнях наразі триває досудове розслідування. А до суду із обвинувальним актом уже скеровано 28 проваджень, - зазначив Ігор Клименко.
- Усі факти протиправної діяльності щодо журналістів поліцейські уважно перевіряють та за наявності законних підстав вносять відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за спеціалізованими статтями. Розслідування злочинів цієї категорії перебувають на моєму особистому контролі, - підсумував Ігор Клименко.
Того ж дня Президент України Володимир Зеленський постановив створити Раду з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України та затвердив її склад.
Згідно з Указом № 808/2019 від 6 листопада, Рада cтворена з метою забезпечення дотримання конституційного права на свободу слова, налагодження ефективної взаємодії державних органів, засобів масової інформації, інститутів громадянського суспільства, зокрема щодо запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів.
 

1Maxresdefault
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини