Довіра до правоохоронців

Довіра до правоохоронців

 19 квітня 2016 року хмільничанам було представлено нового начальника відділення поліції, вінничанина Дмитра Руденка. Ця посада була для Дмитра Сергійовича новою, та й в Хмільнику до цього він бував лише кілька разів. Нове відділення поліції, нове місто, нові люди…
Про те, як пройшли два з половиною роки на посаді, що вдалось змінити і які плани на майбутнє, Дмитро Сергійович розповів у спілкуванні з нашим кореспондентом. 

  Пряма мова:

  -  Для мене це була нова посада, новий виклик. Довелося також працювати у період загальнодержавного реформування. Спочатку дуже важко було все це сприймати, але з часом ми з колегами втягнулися, успішно пройшли атестацію. Атестацію не пройшли лише двоє колег. Першою з реформ було реформування служби ДАІ та створення патрульної поліції. Патрульний став виконувати функції дільничного та інспектора ДАІ. Завдяки реформі, а також позиції керівництва обласного управління, керівництва МВС нині хмільницька поліція повністю забезпечена якісними патрульними автомобілями, їх навіть більше, ніж у будь-якому іншому районі нашої області. Також, завдячуючи районній та міській владі, у поліції значно покращилася матеріальна база. Так, районна влада виділила кошти на новий автомобіль для потреб поліції, а міська рада підтримала ініціативу з виділення земельної ділянки для будівництва багатоповерхового житлового будинку для працівників поліції - сказав Дмитро Сергійович.

   - Дмитре Сергійовичу, а чи відбулися внаслідок реформування кадрові зміни?  
  - Так, особовий склад було скорочено. Практично зараз ми працюємо із вдвічі меншим особовим складом. Наразі у Хмільницькому відділенні поліції працює 86 осіб, було 150. Зі скороченням особового складу працівники поліції виконують ті ж самі завдання не менш якісно, як і раніше. Я бачу, наскільки зросло навантаження поліціантів, збільшилися вимоги, тому прошу громадян з розумінням ставитися до роботи поліції, пропускати поліцейські автомобілі  на дорозі, коли вони поспішають по виклику. Зараз у нас вільні сім вакансій працівників патрульної поліції. А тому ті хмільничани, які хочуть служити Україні та її народу, віком до 35 років та які мають посвідчення категорії B, можуть приходити до нас на службу і разом з нами брати відповідальність за захист громади. У нас також є можливість кар’єрного зростання.

  - Які ще зміни прийшли із реформою? І чи всі зміни вважаєте такими, що зробили службу в поліції кращою та якіснішою?
 - І досі ми проходимо шлях реформування: у нас змінюється кримінальний кодекс, кримінально-процесуальний кодекс. Остання зміна, яка нам не покращила роботу, а навіть навпаки, це так звані поправки нардепа Лозового в Кримінально-процесуальний кодекс стосовно того, що всі експертизи по встановленню смерті людини призначаються в суді. З огляду на те, що в Хмільнику через реформу певний час були відсутні судді, хмільничани зверталися в хмільницький суд, який направляв їх в апеляційний суд у Вінницю. Там протягом п’яти діб визначали, який суд має назначити експертизу. Ми витрачали близько двох тижнів лише для того, щоб назначити експертизу, а родичі померлого весь цей час чекали, щоб похоронити людину.

  - Нова поліція, за європейськими стандартами, має максимально толерантно ставитися до людей і бути відкритою з ними. Чи відчули Ви довіру громадян?
 - Суттєво збільшилася кількість звернень громадян. Якщо порівняти те, що було три роки тому і тепер, то в нас вдвічі збільшилась кількість звернень по підрозділу. Це вказує на те, що люди стали більше довіряти поліції, адже ми вирішуємо більшість людських проблем. 

  - А яка ситуація з розкриття злочинів? Якими службовими досягненнями може похвалитися Хмільницьке відділення поліції?
 - Хочу зазначити, що більшість злочинів, які є на території Хмільницького району, нам вдається розкривати. На сьогоднішній день за останні два роки  у нас немає жодного умисного вбивства. Це пов’язано з профілактичною роботою дільничних інспекторів та інших працівників поліції. У дільничних інспекторів дуже велике навантаження, тим більше якщо раніше у нас було 32 дільничних, то нині 11. Зараз на кожного дільничного по сім-десять населених пунктів. Цього року в нас не допущено жодного випадку незаконного заволодіння транспортними засобами. Загалом нами розкрито 90% пограбувань, 50% крадіжок. В місті та районі дуже поширеними формами злочину є незаконне заволодіння чужим майном та шахрайські дії. Особливо поширеними є телефонні дзвінки шахраїв до громадян під виглядом співробітників поліції та просять викуп за родича, працівників банків – просять назвати номер начебто заблокованої картки… Як правило, всі такі дзвінки здійснюються з окупованих територій: Луганської та Донецької областей. На жаль, знаходяться люди, які перераховують їм великі кошти, але ці кошти повернути майже неможливо. Ми зафіксували двох таких шахраїв на території міста Хмільника. Були випадки, коли телефонували і представлялися високопосадовцями як держави, так і області, і вимагали гроші, нами було встановлено, що це було здійснено з Луганської області. Дуже велика кількість шахрайських дій здійснюється і на сайті OLX, де просять перерахувати кошти наперед за дешевші товари.  Тому звертаюся  до громадян з проханням, аби вони були обережними і не довіряли шахраям. 
  Серед резонансних злочинів минулих років, яке нам вдалося розкрити, - це розбій на РЕС, коли злочинець заволодів коштами з каси і зник. Два роки йшло слідство, зараз ця особа знаходиться під вартою. Також вдалося розкрити напад на волонтера Станіслава Найчука, встановили чотирьох осіб, які приїхали з Києва і працювали на замовлення, нині триває суд. На сьогодні дуже багато випадків наркозлочинів. Кількість наркотичних речовин зростає, а за допомогою новітніх технологій злочинці їх розповсюджують, та й ціна на деякі наркотичні речовини менша за алкоголь, тому зараз серед тих, хто вживає наркотичні речовини - багато молоді. Звертаюся до батьків:  будьте пильними та уважними до своїх дітей, дивіться, в якому стані вони приходять додому, спостерігайте за їхнім психічним станом. Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх дітей! В січні цього року нами було затримано хмільничанина-наркозбувача, і також було доведено, що кошти за наркотики ця особа легалізувала. Нещодавно ми виявили осіб, які в місті Хмільнику робили закладки наркотичних засобів. На жаль, цей нелегальний бізнес дуже стрімко розвивається. Загалом за цей рік було виявлено 28 наркозлочинів. Але найбільше – а це 50% злочинів, складають крадіжки. Хмільничанам варто потурбуватися про свою безпеку, ставити сигналізацію. До речі, у Хмільнику єдина служба, яка займається захистом майна громадян – ДСО, вони одразу ж виїжджають на спрацьовану сигналізацію, мають значний досвід та відповідне озброєння. 
  Роботи у поліції дуже багато. Окрім розкриття злочинів ми намагаємось зробити усе можливе, аби попередити та не допустити їх.  Для мене дуже важливо повернути довіру  суспільства,  я переконаний, що  довіра до правоохоронців зменшить скоєння злочинів та збільшить їх розкриття.
  Попри значну завантаженість на роботі Дмитро Сергійович знаходить час ще на й улюблене хобі. Оскільки його батько, Сергій Володимирович, був професійним футболістом, лівим захисником у команді вінницької «Ниви», то й син ще змалечку полюбив цей вид спорту. Дуже часто Дмитро Сергійович, переглядаючи безліч фото минулих років, з трепетом пригадує ті часи, коли приходив на переповнені вболівальниками стадіони на гру до батька. Збереглося багато фото з його татом та вітчизняними зірками футболу. Дмитро Руденко грав у юнацькій збірній України, школярем зі своєю футбольною командою побував у Італії та Франції. Коли навчався у Харкові, його запросили у футбольну команду «Металіст», ось тут і довелося вибирати між улюбленим спортом і освітою. Пріоритетом стало все ж таки навчання, але Дмитро Руденко не полишив улюбленого хобі, деякий час був Президентом футбольного клубу «Вінниця», багаторазовим чемпіоном та володарем Кубка Вінницької області. Клубу вдалося вийти у фінал чемпіонату України серед аматорів, але зважаючи на основну роботу, футбол все ж таки залишився найулюбленішим хобі Дмитра Руденка. Нині Дмитро Сергійович - голова федерації футболу міста Вінниці, а також голова асоціації футзалу Вінницької області. І в улюбленому хобі, і у надважкій поліцейській роботі Дмитра Сергійовича завжди підтримує його сім’я: дружина Галина і дві донечки. Підтримували і з розумінням поставилися й тоді, коли він проявив ініціативу понести службу в зоні АТО. Поїхав туди на початку 2018 року рядовим від батальйону спеціального призначення «Вінниця», і впродовж двох місяців на передовій захищав наш спокій. Переймаючись долею військовослужбовців, працівники поліції щоквартально відправляють на Схід необхідні речі, допомагають фінансово. 

Довідково:

   Дмитро Руденко закінчив з відзнакою Харківський національний університет внутрішніх справ. Навчався також у вінницькій філії Київського торговельно-економічного університету, а згодом закінчив Одеський інститут професійних суддів, здобув ступінь магістра права. До роботи в Хмільницькому відділенні поліції Дмитро Руденко працював слідчим, був керівником підрозділу по вбивствах, підрозділу загальнокримінальної спрямованості, а також керівником підрозділу розслідування злочинів у службовій сфері. 

Спілкувалася 
Алла Корнієнко.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини