Героїв пам'ятає Україна!

Героїв пам'ятає Україна!

Герої не вмирають, 
доки світ!
Хай світить сонце 
і цвіте калина,
Хай діти-птахи линуть 
у політ!
Героїв пам'ятає Україна!

  П’ять років тому українці вийшли на столичний Майдан на мирну акцію проти режиму Януковича. Вони хотіли відстояти право на життя у цивілізованій європейській країні, але влада застосувала до громадян зброю. Після того, як на площі вночі беркутівці побили студентів, жоден з небайдужих українців уже не міг спати спокійно.  Українці згуртувалися, на той час Майдан став для багатьох другою домівкою: пліч-о-пліч на холоді та в некомфортних умовах стояли разом люди різного статусу,  віросповідання і навіть національності, - за одну мету, за єдину мрію. Перші постріли на Майдані сколихнули весь світ, а українці стали до бою… Та власноруч зроблені щити і коктейлі «Молотова» не змогли захистити проукраїнських громадян від куль снайперів. 20 лютого стало відомо про більше 80 загиблих, а далі все нові жертви поповнювали лави Героїв Небесної Сотні, яких проводжали в останню путь під пісню, що стала реквіємом. 

 

   Щоб увічнити національну, людську і громадянську самовідданість, мужність, силу духу та стійкість загиблих, завдяки яким змінився хід історії України, щорічно 20 лютого українці відзначають День Героїв Небесної Сотні. У фойє районного Будинку культури цього дня відбувся пам’ятний мітинг-реквієм. Біля стенду Героям Небесної Сотні та землякам, які не повернулися живими з війни, що на Сході, зібралися хмільничани вшанувати їх пам'ять. 

  До присутніх звернувся голова Хмільницької райдержадміністрації Євгеній Буткевич. У своїй промові він згадав ті події на Майдані, де також разом із товаришами відстоював незалежність та європейське майбутнє рідної Батьківщини. 
  - Одними з перших, хто пішов захищати нашу державу від російського агресора, також були майданівці, хлопці та дівчата, які стояли проти беркутівців на Майдані. В наших серцях назавжди залишаться ті, хто віддав своє життя за волю України, вічна слава нашим Героям, - сказав голова райдержадміністрації Євгеній Буткевич. 
  Про події тих часів згадав ще один учасник Революції Гідності, який боронив нашу землю від ворогів на Сході України – Віктор Гричанюк. Спогади про перебування на майдані 18 лютого, про напружену атмосферу, про бруківку, завдяки якій доводилося оборонятися беззбройним українцям, про перших загиблих, - все це врізалося в пам'ять хмільничанина невимовним болем, про що неможливо розповісти без тремтіння голосу. Пам'ять про тих, хто уже не зустрів весну 2014-го року, присутні вшанували хвилиною мовчання. А далі до пам’ятного знаку Героїв Небесної Сотні поклали квіти, після чого пролунав скорботний молебень за загиблими.
 

 


 

 dsc0512 dsc0500 dsc0504 %d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%8f
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини