Коронавірус і фейки. Або як не «з’їхати з глузду» під час карантину? Неправдиві факти про коронавірус поширюються на Вінниччині

Коронавірус і фейки. Або  як не «з’їхати з глузду» під час карантину?  Неправдиві факти про коронавірус поширюються на Вінниччині

Інформаційні сайти та соцмережі по декілька разів за годину оновлюють інформацію про стан справ із поширенням коронавірусу в Україні, кожне нове повідомлення активно обговорюється людьми при зустрічах, зокрема, в  батьківських чатах  у Viber та інших месенджерах.

Часто публікують неправдиву інформацію фейкові сайти, або, поширюють її самі люди, володіючи недостовірними даними. Це викликає паніку та ще більше поширення неправдивих фактів людьми, які прагнуть уберегти від хвороби рідних, близьких та знайомих, або просто без всякого умислу розповсюджують її в своєму колі спілкування…

Серед найпопулярніших фейків цього тижня – інформаційні повідомлення про те, що з вертольотів будуть здійснюватись дезінфікуючі заходи, а також те, що батьків штрафуватимуть та саджатимуть в тюрму у випадку, коли діти вийдуть на вулицю. Ці повідомлення найбільше розповсюджувались у чатах батьків хмільницьких школярів  та в соцмережах. На жаль не всі одразу розуміли, що це неправда і починали панікувати, боючись, що ситуація з коронавірусом в країні стає критичною.

Фейкова інформація про те, що у одного з жителів Жданівської ОТГ виявили коронавірус викликала в нього та його родини неабияке обурення та ледь не призвела до скандалу. Дружина чоловіка, Ірина навіть розмістила фото довідки про те, що він здоровий у соціальних мережах. Ось, що вона написала в спільності громади у Фейсбук: «Люди добрі, Ви що дійсно всі з'їхали з глузду? Що ви розносите язиками плітки? Пишу всім кому цікаво, бо якась с*ка , розповсюдила брехні в Жданівській громаді, що мого чоловіка, який приїхав з Польщі 14 березня, забрала швидка , бо в нього з'явилась температура і в нього корона вірус. - АБСУРД ПОВНИЙ. За проханням сільського голови, він пройшов обстеження в Хмільницькій лікарні, де був оглянутий лікарем Фрідріхом Г.В. , який дав заключення , що мій чоловік Ратушний Сергій Іванович, повністю ЗДОРОВИЙ.  ДОДАЮ ФОТО ДОКАЗ!!!
До чого ми котимося, бійтеся не вірусу більше, а байдужості і язиків, - моя вам порада».

Розповсюдження фейкової інформації та навіювання паніки – найгірше, що може бути в умовах карантину, адже, панікуючи, люди не здатні приймати вірні рішення. Тому дуже важливо будь-яку інформацію, яку ви отримуєте, чуєте, читаєте, переглядаєте -  перевіряти.

Інформація повинна бути підтверджена фактами, документами, опублікована на офіційних сайтах державних структур та установ (якщо це стосується певних рішень, вказівок, заборон тощо). Усі статистичні дані щодо захворюваності та загалом ситуації з коронавірусом в Україні також дізнавайтесь з офіційних джерел.

Головне сьогодні зберігати спокій та здоровий глузд, вживати рекомендованих заходів дезінфекції, більшу частину часу проводити вдома аби не нашкодити ні собі іншим.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДЗВІНКИ У РОУМІНГУ НА ТЕЛЕФОНИ ГАРЯЧИХ ЛІНІЙ ДЕРЖУСТАНОВ УКРАЇНИ - БЕЗКОШТОВНІ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПРОБНЕ ЗНО ПЕРЕНЕСЕНО ЧЕРЕЗ КАРАНТИН

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини