Крижані купання в Качанівці

Крижані купання  в Качанівці

   Цього року на свято Водохреща в селі Качанівка зібралось багато охочих пірнути в крижану ополонку. Для багатьох "моржів" Качанівка уже стала традиційним місцем прийняття хрещенського обряду.  Тут, на сільському ставку, уже дванадцять років поспіль проходить так званий традиційний заплив "моржів". Його організаторами були ветерани велоспорту на чолі з Олександром Романком. 
  - Ми з друзями давно займаємось моржуванням, але раніше я жив у Вінниці і купалися ми там, а коли переїхав жити в Жданівку, запросив до себе на Водохреща друзів, так і відбулись перші купання на качанівському ставку - згадує Олександр Романко.
   - В перший рік нас купалось лише шестеро, а потім до нас долучались знайомі, друзі та усі бажаючі, так ця традиція прижилась не лише в Качанівці, а й розповсюдилась в інших селах Хмільниччини. Люди вірять в цілющу силу води у цей день, тому це чудове дійство і набуло популярності і масовості, подивіться скільки нині бажаючих скупатись, їх сотні - продовжує розмову Олександр Степанович. Люди купаються, вірять, отримують задоволення і це чудово. Важливо й те, що бажання громади проводити такий захід знайшло підтримку місцевої влади. Чув, що в Хмільнику кілька років  тому міський голова Сергій Редчик замість того, аби забезпечити безпеку громадян, видавав якісь розпорядження про заборону купання, але, на мою думку, це повна дурня, адже заборонити купатись міський голова не може, а забезпечити безпеку - зобов'язаний. Слава Богу, в нас таких колізій не виникає. Жданівська сільська рада завжди допомагає в організації цього чудового дійства, саме тому воно, мабуть, тут і прижилось. Потрібна допомога в облаштуванні ополонки і території для купання, - в сільській раді завжди готові допомогти. Тому я вдячний керівництву Жданівської сільської ради за розуміння і підтримку. За допомогу в організації цьогорічних купань вдячний Жданівському сільському голові Станіславі Ядвіжиній, керуючому справами виконкому сільської ради Ігорю Павлюку, за охорону громадського порядку - начальнику Хмільницького відділення поліції Дмитру Руденку, за безпеку під час купань та медичний супровід - начальнику Жданівського центру безпеки Володимиру Усу та головному лікарю центру первинної медико-санітарної допомоги Юрію Насірову, за благоустрій та облаштування території для проведення хрещенського обряду - керівнику комунального підприємства "Війтівецький господар" Віталію Мартинюку. Ваша допомога і підтримка є свідченням того, що ви поважаєте людей, шануєте давні традиції українського народу, намагаєтесь їх зберегти та примножити. Сподіваюсь, що традиція, започаткована ветеранами велоспорту за вашої підтримки залишиться в Качанівці назавжди, - сказав на завершення розмови Олександр Романко. 

 dsc0615 dsc0522 dsc0546
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини