"Майже 90 відсотків бюджетних коштів витрачалось на зарплатню"

"Майже 90 відсотків бюджетних  коштів витрачалось на зарплатню"

   Минулого четверга відбулася 29-а сесія районної ради 7 скликання. З 34-х депутатів участь в роботі сесії взяли 25. 
  Першим, що заслухали депутати, був звіт головного лікаря КУ «Хмільницька центральна районна лікарня» про діяльність закладу за період його перебування на посаді. Головний лікар Василь Залецький поінформував присутніх про стан забезпечення відділень матеріально-технічною базою, про склад працівників лікарні, про найпоширеніші захворювання серед населення та кількість проведених лікарями оперативних втручань, про народжуваність та смертність в районі. 
   

   У першому півріччі 2018 року в усіх відділеннях лікарні було проліковано майже 5 тисяч хворих. 
Василь Анатолійович  повідомив про те, що чисельність працівників лікарні за рік скоротилася на 94 працівника: 26 осіб за скороченням, решта звільнилася за власним бажанням. На роботу в лікарню було прийнято 28 осіб. Щодо скорочення, то воно відбулося внаслідок звільнення понаднормових штатних посад шляхом переходу цих працівників на інші посади. За словами головного лікаря, зміни в лікарні дали змогу економити значні суми коштів. Наприклад, лише переведення гаражів з поліклініки до стаціонару дало можливість зекономити більше ста тисяч гривень в рік. 
  Про ремонт приміщень, гуманітарну допомогу, збільшення витрат на харчування та інші аспекти в роботі лікарні розповів присутнім головний лікар і закликав депутатів проголосувати за оптимізацію лікарні шляхом створення некомерційної установи. 
  Крім депутатського корпусу, на сесії були присутні й деякі працівники Хмільницької ЦРЛ. Серед них і ті, хто не задоволений діяльністю головного лікаря, через що на Василя Залецького одне за одним «посипались» питання. Приміром, одне з них стосувалося  вивезення з лікарні пресів, на що лікар відповів, що їх віддали в оренду, це дало можливість зекономити кошти, це цілком законно, поліція складу злочину у вивезенні пресів не виявила. На запитання про те, чому не було відповіді з боку районної ради міській раді стосовно вимог, які було зачитано на мітингу, що відбувся у липні цього року (нагадаємо, учасники мітингу вимагали від районної влади звільнити головного лікаря Хмільницької ЦРЛ) відповіла голова районної ради Зоя Бонсевич. Вона пояснила присутнім, що ЦРЛ є комунальною власністю районної ради, а не міської, тому над цим питанням працювали депутатські комісії районної ради, також діяльність головного лікаря перевіряла область, і підстав для його звільнення виявлено не було. 
  Претензії до головного лікаря стосувалися й того, що він не оновив у пологовому відділенні киснево-легеневий апарат, який стоїть там аж із 1995 року. Василь Анатолійович, який лише рік працює на цій посаді, запевнив, що буде працювати над цим питанням, адже зараз ведеться робота над оновленням апаратури в лікарні. Запитань  було чимало, і навіть таких, які можна вирішити у приватній розмові, а це, в свою чергу, схиляло на думку, що ці провокативні запитання задавалися з метою затягнути роботу сесії. 
  Після того, як Василь Залецький дав відповіді на всі запитання, до присутніх звернувся головний лікар комунального некомерційного підприємства «Хмільницький центр первинної медико-санітарної допомоги» Михайло Барабаш: «Так, як ми жили в медичній галузі раніше – такого вже не буде, ніхто не буде отримувати зарплату за те, що сидить на стільці, потрібно працювати. Зараз іде реформа, в якій рахується кожна копійка. Розумію, що головному лікареві Хмільницької ЦРЛ нині дуже важко: він має досвід і достатній рівень знань, намагається покращити медичну галузь. Прикро, що йому заважають працювати, за кожним його кроком пильнують, створюють різні прецеденти. Тому ті, хто це робить,  мають розуміти, що від цього страждають люди. В даній ситуації потрібно об’єднуватися і працювати на благо людей, а не витрачати час на сварки. 
  А міська рада замість того, аби втручатись у справи району, нехай краще зверне увагу на свої помилки, там є дуже багато проблем. Зокрема, немає єдності, немає порозуміння. Відсутній практичний підхід та послідовність у  розвитку міста та вирішенні проблем. Наприклад, міська рада на проведення фіналу стронгменів виділила 160 тисяч гривень в той час, як у лікаря немає чим обстежувати хворого.  Дороги по місту взагалі у жахливому стані та багато-багато інших проблем, які теж потребують негайного вирішення».  
  До присутніх також звернулася і голова районної ради Зоя Бонсевич, яка закликала медиків і місцеву  владу об’єднатися і  разом працювати на благо всіх людей. А стосовно покращення матеріально-технічної бази в лікарні у минулих роках, сказала, що неможливо було придбати нову апаратуру тоді, коли на зарплату йшло майже 90 відсотків бюджетних коштів.
  Врахувавши те, що в лікарні останнім часом відбулось багато позитивних змін, покращилась матеріально-технічна база, звіт головного лікаря був підтриманий депутатами. А це значить, що Василь Залецький і далі буде працювати на цій посаді.
  Загалом, того дня на сесії було розглянуто 25 питань. З усіх були прийняті відповідні рішення.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини