МІСЦЕВІ ВИБОРИ-2020: ЩО ЗМІНИЛОСЬ ДЛЯ КАНДИДАТІВ ТА ВИБОРЦІВ

МІСЦЕВІ ВИБОРИ-2020: ЩО ЗМІНИЛОСЬ ДЛЯ КАНДИДАТІВ ТА ВИБОРЦІВ

Вчора, 23 липня, в парламентській газеті "Голос України" опублікували постанову Верховної Ради про проведення місцевих виборів в Україні, де будуть обирати обласних, міських та селищних чиновників.

Верховна Рада внесла зміни до Виборчого кодексу. Передбачені коригування у розділи кодексу про вибори президента, парламентських і місцевих виборах. Як відбуватимуться вибори?

1. Скасована мажоритарка

Виборчий кодекс скасовує мажоритарку та запроваджує пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Незмінним при цьому залишається виборчий бар’єр для політичних партій — 5%.

2. Виборча квота та грошова застава

Так, за новими правилами, принаймні двоє із п’яти кандидатів у виборчому списку партії мають бути жінками.

Також у законі передбачили, що кандидати в депутати, які отримали кількість голосів виборців, що дорівнює чи перевищує 25% розміру виборчої квоти, розміщуються після першого номера списку за зменшенням відсотків голосів виборців, які підтримали кандидата в депутати.

При рівному відсотку голосів місце вище займає кандидат, розташований вище в територіальному виборчому списку кандидатів від організації партії.

Потім у списку розміщуються інші кандидати в черговості, визначеній організацією партії при висуванні кандидатів.

У рамках оновлення Виборчого кодексу заставу для партій, які йдуть до місцевих рад, зменшили. Проте відповідний законопроєкт Верховна Рада підтримала поки що лише у першому читанні.

3. Підкуп

Закон забороняє проведення передвиборчої агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям грошей, подарункових сертифікатів, харчових продуктів і спиртних напоїв, товарів, яке супроводжується закликами або пропозиціями голосувати або не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (підприємство партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (організації партії), символіки партії.

Також заборонили й надання пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних і нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), що супроводжується вище згаданими речами.

4. Ліміти виборчих фондів

Іншим важливим питанням, що зазнало змін у кодексі, є ліміти виборчих фондів.

Попри необхідність встановлення ліміту виборчих фондів на президентських виборах та його зменшення на парламентських, Виборчий кодекс скасовує ліміти для виборчих фондів усіх видів виборів. Якщо нині такі ліміти встановлені для парламентських і місцевих виборів, то за новим кодексом, не існуватиме жодних обмежень щодо розміру виборчого фонду ані на президентських, ані на парламентських та місцевих виборах. Такі зміни, безумовно, зобразяться на доступі до політики та збільшенні вартості виборів в Україні в цілому, повідомляє виданню  lexinform юрист, керівник напряму "Верховенство права" Центру демократії та верховенства права Надія Шувар.

5. Зміна бюлетеня

У виборчому бюлетені в одному ряду, по черзі зліва направо зазначається:

- визначений жеребкуванням номер кожної організації партії;
- повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім'я та по батькові кандидата в депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером без вказівки номера;
- два квадрати для: порожній квадрат для волевиявлення по організації партії та квадрат з нанесеним трафаретом для волевиявлення з приводу кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;
- виборчий список з прізвищами, ініціалами всіх кандидатів і їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху вниз, за ​​якими вони включені до відповідного територіального виборчого списку організації партії у дві колонки.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВИБОРИ ПРОЙДУТЬ ЗА НОВИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ І З НОВИМ БЮЛЕТНЕМ

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини