На Вінниччині працює система електронного відпуску лікарських рецептів

На Вінниччині  працює система  електронного відпуску лікарських рецептів

   Про покращення медицини та інновації, яких варто очікувати, зокрема в сільських амбулаторіях розповів голова Вінницької державної обласної адміністрації Валерій Коровій під час відкриття амбулаторії сімейної медицини в Жданівській ОТГ.

  - Вінницька область, на відміну від багатьох регіонів, має розгалужену мережу амбулаторій загальної практики сімейної медицини, - наголосив Валерій Вікторович. - В області більше ста амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 15 нових амбулаторій плануємо відкрити до кінця року. Перша з них вже працює, - це амбулаторія у селі Війтівцях.
  Валерій Коровій зазначив, що серед важливих кроків у покращенні сільської медицини є оплата праці лікарів, оснащення амбулаторій необхідним обладнанням та автомобілем, забезпечення оперативної комунікації первинної ланки медицини з вузькоспеціалізованими спеціалістами.
  - Амбулаторії повинні мати належне приміщення та всі умови для забезпечення медичних послуг, а лікарі – засоби пересування та гідну заробітну плату.  Хочу наголосити, що в середньому у Вінницькій області 870 сімейних лікарів отримують зарплатню у розмірі 16000 гривень, - зазначив губернатор. – Середній медичний персонал отримує від 6000 до 12000 гривень.  Ми маємо багато амбулаторій первинної медико-санітарної допомоги в селах, які є адаптованими для надання належних медичних послуг населенню. Сьогодні увага сконцентрована на придбання обладнання для таких закладів, забезпечення сімейних лікарів засобами пересування та, найголовніше, підключення в амбулаторіях якісного інтернету. З першого липня почала працювати система електронного відпуску рецептів, що дозволяє пацієнтам за електронним підписом сімейного лікаря отримати медикаменти в будь-якому аптечному закладі. Для прикладу, розповім, як у амбулаторії села Війтівці проводили дослідження на головному лікареві: зняли в нього кардіограму, запустили в систему, екстрена медична допомога отримала, спеціалісти її розшифрували, визначили, що в нього дещо підвищений тиск і одразу виписали ліки, які потрібно приймати. 
  Ми розбудовуємо комплексну систему, на вершині якої будуть обласні заклади. Зокрема, регіональний кардіологічний центр, який плануємо запустити до 2020 року, а також лікарня імені М.Пирогова, обласна дитяча лікарня, що замикаються на екстреній медичній допомозі. 
  Центри екстреної медичної допомоги через інтернет комунікуватимуть з усіма центрами первинної санітарної медичної допомоги і, при необхідності, всі заклади первинної медицини зможуть провести оперативне обстеження, відправити дані в спеціалізований центр, залучити фахівців та надати пацієнту професійну консультацію, для того, щоб він не витрачав час та ресурси на поїздку до лікарів обласного центру. Але за умови, що хворий не перебуває у важкому стані. Таким чином люди зможуть швидко на місцях отримувати заключення обласних лікарів, де є діагноз і рецепт на лікування. 

Юлія Шандра 
 

 dsc0815 dsc0810
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини