Найстарша жінка Кушелівки відсвяткувала іменини

Найстарша жінка Кушелівки  відсвяткувала іменини

  У свій солідний вік Анна Загребельна має гарний, охайний вигляд та прекрасну пам'ять. Жінка цікавиться сучасним життям, любить читати газети, а донедавна навіть могла поратися по господарству…

  Довгожителька має одну доньку, трьох онуків, шестеро правнуків та одну праправнучку.  
  З таких людей потрібно брати приклад, поважати їх та шанувати, переконана завідувач клубом-бібліотекою села Кушелівки Лідія Цюрпіта. 
  - Анна Оверківна народилась 1926 року у сім’ї, де було п’ятеро дітей, - розповідає Лідія Іванівна. -  В часи голодомору вижила лише вона і одна сестра, троє дітей загинули.  Умови та звичаї життя сорокових, п’ятдесятих, шістдесятих років не звичні для сучасної молоді, а вона пам’ятає до нині, як люди тоді зберігали сало в мішках та кошиках на горищі, як варили борщ з квашеними білими буряками, готували холодець у ночвах, а у варення додавали юшку з цукрових буряків, бо не мали цукру, як прали взимку в ополонці, а замість прального порошку використовували залитий окропом попіл бурячиння. Важко уявити, як в ті часи люди спали на підлозі, носили одяг, пошитий з кубінських мішків та пофарбований відваром бузини… 
Пригадую історію жінки про те, як до них у війну прийшов німець, побачив її маленьку сестричку й заплакав, бо в нього вдома теж залишилось таке дитя. Шкоди нікому не наніс, лише дитину взяв на руки і загорнув в хустину. 
  Деякі її розповіді ми використовуємо у книгах, описуючи історію села Кушелівка, названого на честь пана Кушеля. Мама Анни Загребельної товаришувала з панською донькою Рузьою.  
  Працювати на фермі Анна Оверківна почала з 14 років. Була дояркою та доглядала свиней. Стаж роботи має 44 роки. 
В селі її всі поважають за доброту та порядність. За все життя вона ніколи ні з ким не сварилась та не сперечалась. 
  У 26 років жінка вийшла заміж. З чоловіком прожила 50 років. Зараз про неї піклується донька Надія.
  - Коли я з’явилась на світ, комфортних умов вдома не було, мама народжувала мене на печі, - пригадує Надія Загребельна. - Пологи приймала жінка-медик із села. До семи  місяців  мама була зі мною, а потім пішла працювати, залишаючи мене з бабусею. У мене прекрасна матуся, я їй дуже вдячна за все, що вона мені дала в житті. Дякую Богу за її довгий вік, що вона дочекалась онуків, правнуків, праправнучку і побачила кращі умови життя.  Зараз мама в гарній формі, ніхто навіть не скаже, що їй 91 рік, бо виглядає набагато молодшою. 
  22 липня Анна Загребельна відзначила День народження. Добра, тепла і щастя іменинниці бажає Лідія Цюрпіта. 
Зі святом жінку щиро вітають усі рідні та близькі, зичать міцного здоров’я, бажають жити ще довго в мирі та благополуччі. 

Юлія Шандра 
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини