Наслідки децентралізації на прикладі Жданівської ОТГ

Наслідки децентралізації на прикладі Жданівської ОТГ

  Час і практика довели, що села, які вирішили об'єднатись в ОТГ, є набагато успішнішими, ніж ті, які залишились сам на сам з викликами часу та вимогами суспільства. Децентралізація дала можливість акумулювати кошти на місцях та розвивати свої громади. В той час, коли Жданівська ОТГ успішно розвивається, сусідні села, які через позицію сільських керманичів залишились, так би мовити, "незалежними", заростають бур'янами та спустошуються.

  - В грудні 2016 року шляхом об’єднання двох сільських рад: Жданівської та Качанівської, було створено Жданівську об’єднану територіальну громаду. Відповідальність перед населенням значно збільшилася, адже держава передала нам великі повноваження та ресурси, яких досі у нас не було. Завдяки такій довірі уряду ми можемо зробити для людей більше. Найперше, - ми створили Центр безпеки громадян. Тут розміщено службу пожежної охорони та підрозділ поліції, - розповіла голова Жданівської ОТГ Станіслава Ядвіжина.
  Урочисте відкриття Центру безпеки відбулося влітку минулого року. На його облаштування з сільського бюджету було виділено понад два мільйона гривень, за ці кошти проведено ремонт приміщення,  облаштовано територію, придбано інвентар і проведено навчання для працівників Центру. Подію висвітили усі канали та газети Вінниччини, адже це перший центр безпеки громадян у Вінницькій області.  
  - Кожного року держава надає допомогу на розвиток інфраструктури. В минулому році ми отримали у свій бюджет додаткових 2 мільйони 400 тисяч гривень, цього року – один мільйон 400 тисяч. За минулорічні кошти ми закупили в комунальне підприємство «Війтовецький господар» техніку і  проклали майже 1 кілометр асфальтного покриття у селі Дібрівка. Цьогоріч у селі Качанівка також було зроблено майже кілометр дороги, - продовжила розмову Станіслава Зигмундівна.
  Вже не за горами початок нового 2019-го року, але ще в 2018-му Станіслава Ядвіжина має намір довершити корисну справу: до кінця цього року заплановано провести вуличне освітлення в усіх п’яти селах об’єднаної територіальної громади. 
  Зараз є багато різних міжнародних проектів і програм, які дають можливість залучити інвестиції на розвиток громади та покращити життя. Потрібно бути активнішими і брати участь у цих проектах - вважає Станіслава Ядвіжина. Саме завдяки таким переконанням голови Жданівська ОТГ є учасником другого раунду міжнародної програми «U-LEAD з Європою», яка фінансується  Європейським Союзом. За  ці кошти в Жданівці буде оснащено Центр надання адміністративних послуг. В приміщенні, де буде розміщено ЦНАП, наразі ведеться ремонт, а за кошти програми проведуть зв'язок, поставлять меблі та комп’ютерну техніку. 
  Не менш важливою галуззю, де відбуваються зміни на краще, є освіта. У школах ОТГ  учні 1- 4 класів,  а також пільгові категорії школярів харчуються безкоштовно. Окрім того, підвезення дітей з навколишніх сіл до навчальних закладів Жданівської ОТГ також фінансується з місцевого бюджету. 
  Жданівську школу  по праву можна назвати однією з найкращих та найсучасніших, адже це єдина школа на Хмільничинні, де діти вивчають ІТ-технології. Та й взагалі навчальні заклади об’єднаної територіальної громади дуже гарні та затишні, їм можуть позаздрити будь-які інші, і навіть міські, школи. 
  Сорок п'ять першокласників, які уже навчаються за стандартом «Нова українська школа», забезпечені усім необхідним для комфортного та якісного навчання: новими партами й шафами, дидактичними матеріалами, оргтехнікою. 
  В минулому році В Жданівській ОТГ було створено Центр первинної медико-санітарної допомоги. Нині тут діє дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини і два фельдшерсько-акушерських пункти. Завдяки реформуванню медицини в Україні, Жданівська громада потрапила у п’ятірку громад, в якій з наступного року за кошти держави розпочнеться будівництво нової сучасної амбулаторії. На її будівництво планується залучити майже 16 мільйонів державних коштів, і лише десять відсотків - з місцевого бюджету. 
  Надійним партнером Жданівської ОТГ є агропромхолдинг "Астарта-Київ". Плідна співпраця місцевої влади і бізнесу дала можливість реалізувати багато спільних проектів. 
  Яскравим прикладом співпраці є ремонт дороги, яка пролягає через села Війтівці, Качанівка, Семки і сполучає ці села з Хмільником та Любарською трасою. Її протяжність майже 11 кілометрів. На ремонт витрачено понад 10 мільйонів гривень, з яких 4 мільйони 300 тисяч - кошти обласного бюджету, майже 5 мільйонів гривень - кошти агропромхолдингу "Астарта" та 1 мільйон гривень - кошти ОТГ.
  - Скажу відверто, нам пощастило з інвестором, адже керівництво фірми постійно переймається проблемами людей. Свідченням того є багато соціальних проектів, профінансованих агропромхолдингом. І ми на цьому не зупинимось, попри труднощі та відверті невдачі ми розуміємо, що попереду у нас ще дуже багато роботи, багато нереалізованих спільних проектів, якими в подальшому будуть пишатися жителі нашої громади, - розповіла голова ОТГ.
  Минулого року в XIV обласному конкурсі розвитку територіальних громад виграли екологічний проект «Розділи сміття – збережи довкілля». В рамках цього проекту було придбано та розміщено на території всіх сіл сім майданчиків з баками для роздільного збору сміття. Цьогоріч Жданівська ОТГ також виграла екологічний конкурс, і  планує встановити ще одинадцять таких майданчиків. За словами Станіслави Ядвіжиної, в екологічному конкурсі сільська рада планує брати участь кожного року, бо чисте і незасмічене довкілля – це запорука здоров’я всієї громади та майбутніх поколінь. Варто зазначити, що в громаді  наполегливо працюють над тим, аби люди нарешті зрозуміли: сортувати сміття необхідно заради збереження довкілля.
  Окрім турботи про навколишнє середовище, в Жданівській ОТГ дбають про чисту питну воду. Тому в минулому році в селі Жданівка було розпочато будівництво водогону, яке нині знаходиться на стадії завершення. Цьогоріч в селах Ольгине та Качанівка збудували свердловини. В найближчому майбутньому планують збудувати водогін в селі Семки. 
  Про комфортний відпочинок у селах теж дбають.Адже тут розуміють, що без культурного проведення вільного часу людині аж ніяк. Цьогоріч Жданівською ОТГ спільно з постійним інвестором «Астартою-Київ» було виготовлено проектно-кошторисну документацію на благоустрій парку, що в селі Жданівка. Таку ж гарну та комфортну відпочинкову зону для населення планується зробити і в центрі села Качанівка.  
  В селах не буває нудно, особливо в святкові дні, коли проводяться різноманітні культурно-мистецькі заходи. А над створенням гарного святкового настрою працюють сумлінні люди - працівники Центру культури та дозвілля,  ретельно опрацьовуючи сценарії свят і заходів, доповнюючи святкове дійство різними деталями. А для того, щоб громаді було ще приємніше у святкові дні, місцева влада спільно з відповідальними партнерами знаходить можливості належно привітати мешканців громади.
  Дуже важливо й те, що в Жданівській ОТГ турбуються про ближнього, переймаються проблемами  інших, допомагають людям, які потрапили в складні життєві обставини. Спеціально для цього тут діє програма «Турбота», що передбачає забезпечення необхідними коштами людей, які потребують невідкладної допомоги.

  Це ще далеко не весь перелік того, що зроблено в Жданівській ОТГ. Адже над розвитком інфраструктури і покращенням умов життя тут працюють щоденно. І поки через бездіяльність чи нерішучість, через небажання чи особисті амбіції сільських голів сусідні села втрачають кошти і гальмують у розвитку, Жданівська громада впевнено розвивається і створює комфортні умови для життя своїх громадян.

 

Алла Корнієнко,

«Життєві обрії».
 

 

Dsc 0032 dsc0101 dsc0132 dsc0065 dsc0002
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини