Навчальний рік: які зміни нас чекають

Навчальний рік:  які зміни нас чекають

   Незабаром новий навчальний рік. Нині в кожній родині, де є школярики, ведеться активна підготовка до школи. Батьки купують дітям найнеобхідніші шкільні приладдя і разом із ними морально готуються до навчального процесу. Цьогоріч з першого вересня в дію вступають нововведення згідно проекту закону  «Про повну середню освіту», тому вчителі, батьки та їх діти мають право знати про свої нові права і можливості.
   А тепер детальніше. Перш за все, у всіх навчальних закладах Президент відмінив обов’язкову шкільну форму. Відтепер лише батьки і учні будуть вирішувати, що їм одягнути у школу.
   Оскільки за законом кожна дитина має рівне право на отримання освіти, у школах скасували конкурсну основу на право вступу дитини до першого класу. Натомість першокласників зараховуватимуть до навчального закладу за місцем реєстрації. Право обрати самостійно той навчальний заклад, який більше до вподоби, можна буде лише при наявності у тій чи іншій школі вільних місць. 
  З початку навчального року всі бажаючі зможуть навчатися вдома. Щоб перейти на таку форму навчання, достатньо буде написати заяву в адміністрацію школи. Нововведення стосується передусім тих учнів, хто змушений пропускати заняття через часті захворювання або ж є активним спортсменом чи музикантом. Для таких учнів буде складено індивідуальний навчальний план, а оцінювати їх будуть двічі на рік в підсумкових контрольних. 
  З першого вересня в силу вступає нове правило: учні 1-4 класів зобов’язані носити світловідбиваючі жилети в темний час доби по дорозі в школу і додому. Рекомендують такі жилети одягати поверх верхнього одягу і вранці взимку. Завдяки цьому водії будуть краще бачити дітей на дорозі, що дозволить зменшити кількість постраждалих в ДТП школярів. 
  Уроки в школах зможуть вести не лише вчителі. Якщо, наприклад, у школі немає профільного фахівця, то окремі уроки зможуть проводити організації з хорошими фахівцями. Такий підхід називається мережевою формою навчання. Запропонувати послуги може будь-яка організація, зацікавлена у співпраці.
Ще однією новацією стала заборона вчителям оголошувати оцінки учнів на весь клас. Відтепер оцінки школярів – то їхня суто індивідуальна інформація. Виставляти оцінки вчитель має в індивідуальному порядку після уроків. Така ж заборона стосується і батьківських зборів. З першого вересня у школах більше не буде дошок пошани для відмінників, адже кожен учень індивідуальний: хтось краще знає математику, а хтось талановитий у музиці або спорті.   
В новому навчальному році зміни відбулися й у загальному незалежному оцінюванні, а саме в українській літературі змінилася програма: деякі твори з тестування забрали, а деякі додали. 
  З часом зміни можуть торкнутися й шкільних їдалень. Вже з першого вересня у столичних школах запрацює пілотний проект «Мультипрофільне харчування», де замість звичних колишніх обідів на зміну прийдуть оновлені страви на «шведських столах». Ці зміни планують впровадити у школах України з 2020 року, а поки що першими такі новації відчують на собі школярі міста Києва. 

Підготувала 
Алла Корнієнко

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини