Не викидайте гроші на вітер!

Не викидайте гроші на вітер!

  Нині в зв′язку з подорожчанням мінеральних добрив особливо гостро стоїть проблема їх раціонального застосування. Кожен аграрій надіється, що кошти, витрачені на придбання добрив принесуть йому прибутки. Тому перед тим, як вносити добрива, необхідно розуміти, що неправильне та необгрунтоване їх внесення може нанести збитки. 
  Для більш детальної уяви ролі добрив у формуванні урожаю наведу декілька цифр.

 

  Чинники урожаю у відсотках
1. Добрива – 40%.
2. Регулятори росту – 10%.
3. Сорт чи гібрид – 30%.
4.Захист – 20%.

   Згідно наведених цифр зрозуміло, що помилки в живленні рослин досить вагомо зменшують урожай і прибутки сільгоспвиробників. Проведені агрохімічні аналізи грунтів нашого району показують, що поля мають досить різний рівень поживних речовин, мікроелементів, механічного складу грунту, гумусу, кислотності тощо. Наприклад, виявлено, що деякі поля мають високий та підвищений вміст фосфору та калію. Тому закупляти ці діючі речовини та вносити в грунт під деякі культури  нерентабельно, оскільки внесені добрива не дають збільшення врожаю, і кошти потрачені даремно. Є також випадки підвищеного вмісту бору, та інших мікроелементів. Тому гроші, які потрачені на придбання цих мікроелементів, не дають віддачі. Деякі добрива не підходять для грунтів з пониженою буферністю та легким механічним складом. Частина добрив не підходить до підвищеної обмінної кислотності грунту. В деяких випадках внесення добрив не лише не прибавляє врожаю, а  навіть занижує його та наносить шкоду грунту. В межах одного поля є зони, де потрібен різний підхід до удобрення. Крім того, потрібно враховувати взаємодію макро та мікроелементів у грунтах. Адже деякі види елементів живлення блокують одне одного. Наприклад, кислотність грунту сильно впливає на засвоєння елементів живлення.

  Засвоєння поживних речовин в залежності від кислотності грунту


   Подібна картина стосується і мікроелементів. Також, різною є і швидкість надходження елементів живлення в рослину. Найшвидше надходить азот в амонійній формі і в останню чергу - фосфор. Саме тому при посіві озимих культур необхідно в першу чергу вносити в рядки добрива, які включають в себе фосфор. Для прикладу: для засвоєння фосфору відстань від кореневого волоска до іона фосфору має бути не більша 1 мм, а калію 7 мм. В тойже час на початку розвитку рослині потрібен саме фосфор. Навіть якщо в грунті його багато, рослина на початку вегетації його не засвоїть, якщо не внести цей елемент в безпосередній близькості до кореневого волоска.

  Як правильно побудувати систему живлення, щоб гроші, потрачені на добрива, не пропали даремно?

  Необхідно провести агрохімічний аналіз грунту з урахуванням особливостей культури, яка буде висіватись на даному полі. Тоді буде зрозуміло, яких елементів живлення у грунті достатньо, а які потрібно закупити. І не витрачати кошти на всю «таблицю Мендєлєєва». Згідно результатів даного аналізу, зробити необхідні розрахунки для визначення потреби в мікро та макроелементах під запланований урожай. Підібрати види добрив, які максимально підходять для вашого поля. За допомогою спеціальних програм розробити систему живлення та захисту рослин. Скласти робочий план виконання всіх вище перерахованих  операцій і дотримуватися цього плану. Тоді, незважаючи на подорожчання мінеральних добрив, сільгоспвиробники будуть мати високу рентабельність та прибутки, і економіка живлення рослин принесе свої плоди.

О. Скуфінський,
директор ПП «Ростоксервіс».

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини