Платіть лише за використаний газ

Платіть лише за використаний газ

  Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, звернулась в Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних мереж. Перевірити пропонується і ПАТ «Вінницягаз». 
  За словами голови Нацкомісії Оксани Кривенко, підставою є численні звернення громадян через донарахування їм обсягів природного газу. 
  В свою  чергу, голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій закликає жителів області не погоджуватися на умови компанії та не сплачувати зайве.
  - Я звертаюсь до населення із закликом платити лише за використаний газ, виключно по лічильнику та діючому тарифу, який встановлено на сьогоднішній день, та ігнорувати зайві нарахування.

   - Валерію Вікторовичу, тема ціни на газ для населення завжди актуальна. Деякі політики заявляють, що її можна зменшити у два, як у випадку з Ю. Тимошенко, чи у чотири рази, як каже С. Каплін. Давайте змоделюємо ситуацію зі зменшенням тарифу. Які наслідки чекатимуть Україну у такому разі? 

   - Нещодавно я запитав у представників великої компанії, яка планувала інвестувати в проект на теренах області велику суму, чому вони відмовилися, і почув прагматичний аргумент у відповідь. Непрогнозоване майбутнє й острах втратити вкладене… Як можна переконати інвестора витрачати кошти, коли один із кандидатів у президенти з великим рейтингом декларує зменшення ціни на газ?..
   До речі, таким шляхом свого часу пішла Венесуела і отримала мільйон відсотків інфляції, тобто дефолт.
  Уявімо, що обіцянку виконають. Це призведе до того, що МВФ відмовиться від співробітництва, а самотужки Україна не зможе обслуговувати борги перед кредиторами. У 2019 році нам віддавати 15 мільярдів доларів. Таких коштів у бюджеті немає, і наслідки не важко передбачити. Я кажу про стрімке знецінення гривні.
   Стан, близький до дефолту, ми пам’ятаємо на прикладах 2008-го і 2014 років. Наразі немає об’єктивних причин. Але зменшення ціни на газ удвічі можна вважати свідомим спонуканням до обвалу гривні.
  Розуміючи ризики і наслідки таких кроків, бізнес не інвестуватиме в економіку України кошти. Навіть заклики до зменшення ціни відвертають інвесторів і роблять підґрунтя до девальвації національної валюти.
   Ми чудово розуміємо, що чергова хвиля знецінення гривні стане наслідком того, що українці не захочуть працювати за $10 на місяць і використають можливість виїхати за кордон.

  - Порушуючи декілька постанов уряду, ПАТ «Вінницягаз» вимагає оплати від споживачів за використаний газ із певними «коефіцієнтами» через донарахування. Наскільки законні такі вимоги?

  - Офіційно заявляю, що ці дії незаконні. Більше того, це пряме порушення рішень НКРЕКП і уряду. Я звертаюсь до населення із закликом платити лише за використаний газ, виключно по лічильнику і діючому тарифу, який встановлено на сьогоднішній день. Решта – проблема взаємостосунків ПАТ «Вінницягаз» з представниками «Укртрансгазу».
  «Враховуючи безпідставні вимоги, найближчим часом будуть підготовлені звернення до СБУ і прокуратури щодо дій посадових осіб місцевого ПАТ.
 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини