Поліція готова забезпечити правопорядок на релігійному підґрунті

Поліція готова забезпечити правопорядок на релігійному підґрунті

  Впродовж останнього тижня до підрозділів поліції Вінниччини з населених пунктів області надійшло багато скарг. Громадяни скаржаться на  порушення їх прав на свободу віросповідання.  
 Як уникнути порушення законів та Конституції  України в частині обмеження прав і свобод громадян, а також не допустити вчинення подібних фактів на території нашого району, розповідає начальник Хмільницького відділення поліції Дмитро Руденко.

  - Відповідно до ст.1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальна громада  - це жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр. 

  Ст. 10 Закону України. Сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. 
  Повноваження сільських, селищних, міських рад визначені у розділі 11 Конституції та розділі 2 Закону, - до них не належить вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад.

  17 січня цього року Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)» №4128-д від 16 січня 2019 року, яким встановлено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, (а не територіальної громади),  необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення). 
  Тому всі рішення, які приймають на соборах територіальної громади відносно релігії є незаконними і не можуть бути виконаними. 
  Отже, втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій буде порушенням ст. 11, 35, 37 140 Конституції України, наслідком чого може бути притягнення окремих посадових осіб до відповідальності за ст. 161, 178, 179, 180, 341 Кримінального кодексу України.
  Таким чином всі питання, які виникають відносно релігії, в тому числі і питання щодо зміни конфесій, відносяться виключно до компетенції релігійних громад, учасниками яких є віряни, відповідно до церковного  статуту релігійної організації.
  Співробітники Хмільницького відділення поліції готові забезпечити правопорядок на релігійному підгрунті. Більше того, я впевнений, що нам вдасться забезпечити дотримання  прав громадян на свободу світогляду та віросповідання, а також безперешкодне ведення релігійної діяльності, які гарантовані 35 статтею Конституції України.
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини