Посилення відповідальності за несплату аліментів

Посилення  відповідальності  за несплату аліментів

  Наприкінці серпня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту прав дитини на належне утримання». Цим законом передбачено ряд змін.

  Відтепер мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Таку суму суд може присудити, якщо буде встановлено, що платник аліментів має достатній заробіток. Крім того, при визначенні розміру аліментів судом будуть враховуватись також витрати платника аліментів, що перевищують його доходи, якщо платник аліментів не доведе походження таких коштів.
  Аліменти, котрі були встановлені судом або домовлені між батьками у твердій грошовій сумі, підлягають індексації. Виключення – одержувач та платник аліментів домовились про інше.
  Відтепер несумлінним платникам аліментів, згідно Закону, «світять» суспільно корисні роботи на строк від 120 до 240 годин. Таке покарання передбачено за несплату аліментів за шість місяців з дня пред’явленя виконавчого документа. Аналогічне покарання передбачене, якщо платник аліментів протягом трьох місяців не сплачує аліменти для дитини з інвалідністю, та дитини, що хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні чи онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги.
   Якщо платник аліментів вирішить повторно перестати сплачувати аліменти, то покаранням йому стануть 240-360 годин суспільних робіт. Якщо «штрафник» буде ухилятися від суспільно корисних робіт, то порушнику загрожує арешт строком до 10 діб.
  Засудженим незалежно від усіх відрахувань належить виплачувати не менш як сімдесят п’ять відсотків загальної суми заробітку, а засудженим, які мають заборгованість за виконавчими документами, – не менш як п’ятдесят відсотків загальної суми заробітку.
  Відтепер діти, яким заборгували аліменти на строк більше 1 року, отримуватимуть додатково ще й суму штрафу, який держава стягне зі злісного неплатника аліментів. 

Прес-служба Хмільницького міськрайонного суду.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини