Роки ідуть – пам'ять живе

Роки ідуть – пам'ять живе

  Друга світова війна горем і болем увірвалася в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю. Не оминула страшна біда і нашу Хмільниччину. Два роки і вісім місяців тривала окупація рідного краю. За цей період фашисти жорстоко знищили 15485 невинних мирних жителів, 7668 вивезли на каторжні роботи. 

  На початку березня 1944 року розпочалась Проскурівсько-Чернівецька наступальна операція війська 1-го Українського фронту, яка й принесла радість визволення у Хмільницький район.  При звільненні району загинуло 3540 радянських воїнів. Троє з них посмертно удостоєні звання Героя Радянського Союзу: Олексій Полін, Микола Сьомак і Андрій Касян. 18 березня з нагоди 75-ї річниці визволення Хмільника та Хмільницького району від нацистських загарбників у селах Уланів та Кропивна відбулися пам’ятні заходи. В урочистостях взяли участь голова Хмільницької райдержадміністрації Євгеній Буткевич, голова районної ради Зоя Бонсевич,  голова районної організації ветеранів України Віталій Каленіченко, представники райдержадміністрації та районної ради, військові, молодь та громадськість.  
  Біля меморіалу загиблим в Другій світовій війні, що в селі Уланові, голова райдержадміністрації Євгеній Буткевич зазначив, що про подвиги дідів та прадідів маємо пам’ятати завжди, не забуваючи вшановувати пам'ять про полеглих у боях тих часів. 
  - На жаль, з кожним роком ветеранів Другої світової війни стає все менше. Схиляю голову перед тими, хто віддав життя за рідну землю, перед тисячами наших земляків, які мужньо боролися на фронтах, самовіддано працювали на підприємствах у тилу, перед кожним, хто день за днем наближав звільнення світу і нашої області, району від нацизму. Нині проти України знову здійснюється військова агресія, і я низько схиляю голову перед тими, хто віддав своє життя за незалежність та волю нашої держави. Схиляю голову перед тими, хто повернувся живим зі Сходу України, ризикуючи власним життям заради нашого майбутнього. Вдячний тим, хто продовжує боронити кордони нашої держави від російського агресора, - сказав Євгеній Віталійович.
  Урочистості відбулися й біля  пам'ятника воїнам-визволителям І Українського фронту в с.Кропивна. Голова районної організації ветеранів України Віталій Каленіченко розповів про визволення району, назвав страшні цифри загиблих, а також звернувся до присутніх дітей, щоб вони пам’ятали історію рідного краю, поважали ветеранів та гідно вшановували загиблих воїнів. Біля меморіалу та пам’ятника присутні вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні і тих, хто боронив кордони незалежної України, хвилиною мовчання. 
  Після мітингу до підніжжя пам’ятників поклали хвойні гірлянди та квіти.     
 

 dsc0550 dsc0540 %282%29
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини