«Розвивайся. Інтегруйся. Дій.» - Нові можливості для громади через впровадження інклюзії

«Розвивайся. Інтегруйся. Дій.»  - Нові можливості для громади  через впровадження інклюзії

   Яскраві враження від навчання та феєричного фестивалю, а також нові знання, досвід і можливості отримали діти Жданівської об’єднаної територіальної громади в рамках проєкту «РІД: Розвивайся. Інтегруйся. Дій.», що проходив на базі Жданівської школи з 12 по 17 серпня. 
  - Це спільний проєкт Благодійного фонду «Повір у себе» та агропромхолдингу «Астарта-Київ, - каже заступник генерального директора з корпоративного партнерства ТОВ «Хмільницьке» Петро Сидоренко. – Упродовж тижня команда з 31 молодого активіста від 13 до 17 років проходила навчання та писала проєкти у таборі. З дітьми займалися 6 менторів зі всієї України. В рамках проєкту у Жданівській школі облаштовано ресурсну кімнату, де будуть навчатись дітки з особливими освітніми потребами та проводитимуться заходи для покращення ментального і фізичного стану усіх дітей громади. 
  Петро Сидоренко розповідає, що ініціювали проведення проєкту «РІД» у 2018 році Благодійний фонд «Повір у себе» та «Астарта-Київ». «Повір у себе» заснували Віктор та Ірина Іванчики у 2009 році з високою місією - сприяти розбудові України, розвиваючи нову генерацію освічених українців шляхом надання підтримки талановитим студентам та викладачам. 
  - Для компанії «Астарта-Київ» корпоративна соціальна відповідальність – це складова бізнес-діяльності. Тому у нас щороку реалізовується безліч соціальних освітніх проєктів для дітей та дорослих. «РІД» - це ще одна можливість покращити життя в нашій громаді, - додає Петро Володимирович. - Проєкт «РІД: Розвивайся.Інтегруйся.Дій.»  започаткований у 2018 році, як культурно-мовний табір для набувачів фонду та сільських школярів і був спрямований на підвищення рівня англійської мови.  Минулого року вперше реалізовувався у селі Яреськи Полтавської області. Цьогоріч основною темою проєкту стала інклюзія, а Жданівську ОТГ обрали не випадково. 
  - Тут дуже активна молодь, - наголошує представник благодійного фонду «Повір у себе» Лілія Марачканець. - Діти, які навчаються у школах Жданівської громади, вже мають досвід активізації населення.  Вони створили молодіжний простір «ZhdanSpace», буккросинг, залучили кошти громади і бізнесу для того, щоб відбудувати парк, створили багато екологічних проєктів, вони давно сортують сміття в школі... Маючи досвід співпраці з цими активними дітьми, ми вирішили, що нам потрібно з ними ще більше спілкуватися,   аби їхній потенціал мав продовження. В рамках проєкту «РІД» для дітей проводилось навчання з проєктного менеджменту, комунікації, ефективності, лідерства, а також лекції і тренінги з інклюзії. Тому що ця тема зараз є актуальною. Більшість ідей, які сьогодні пропонує молодь, стосуються саме інклюзії.  Одна з кращих ідей, що описали діти Жданівської ОТГ - створення кімнати-музею для незрячих людей. Там вони зможуть ознайомитися із творами мистецтва, світовими і архітектурними пам'ятками на дотик, а люди, що  мають гарний зір, але хочуть відчути себе в якості незрячих, будуть одягати на очі спеціальну маску і проходити той шлях, що й люди з вадами зору. Для реалізації цього проєкту ми вирішили використати такий  інструмент, як краундфандінг, коли на проєкт, діти можуть самостійно залучити кошти за допомогою держави і всіх бажаючих. Вони підготували презентацію проєкту, ми її розмістимо на сайт «Спільнокошт», де є можливість всім бажаючим зробити пожертву для реалізації цієї ідеї.
Учасники табору, діти Жданівської ОТГ у захваті від навчання та можливості реалізувати свій потенціал на високому рівні і бути корисними суспільству.
  - Завдяки табору ми отримали нові знайомства та знання, які допоможуть мати більше досягнень у суспільстві, - розповідає дев'ятикласниця з Качанівки Марина Ткачук. 
  Заняття дівчина відвідувала разом із подружками Анастасією Бараболею та Лесею Червінською. 
  – Навчання було дуже цікавим, а програма насиченою. Це чудово, коли кожен день, кожна година розписана. Це стимулює й підіймає настрій. Хочеться, щоб такі заходи проводились частіше, - наголошують дівчата. 
  - Втілення проєктів, реалізованих за підтримки агропромхолдингу «Астарта -Київ» вже стало традицією у Жданівській школі, - зазначає директор школи Наталія Лучицька. - Ми одні з перших стали учасниками проєкту з впровадження ІТ-освіти серед різновікового населення громади. Він став дуже затребуваним у нашій громаді, і сьогодні вже має продовження - три покоління випусків. Також втілюється проєкт «Моя професія в агро», що допомагає діткам зорієнтуватися у виборі професії. Ми з приємністю і задоволенням беремо участь у всіх конкурсах та програмах, організованих цими людьми з великим серцем та щирою душею. Наші дітки дуже прониклися питанням інклюзії, зрозуміли суть і плідно попрацювали у таборі. Вони створили 4 проєкти, один з яких здобув перемогу і знову буде реалізований у нашій громаді. Для подальшої роботи і впровадження інклюзії в освітній процес, в нашому закладі освіти буде функціонувати ресурсна кімната  із наповненням згідно вимог сучасності. Тому що всі люди з особливими потребами мають бути рівноправними і успішними громадянами суспільства.
  Очільниця Жданівської ОТГ Станіслава Ядвіжина щиро вдячна  агропромхолдингу «Астарта-Київ» за вагомий внесок у розвиток громади. 
   - Що б не відбувалось у громаді, в будь-якому із 5-ти сіл, наші партнери – товариство «Хмільницьке» та Жданівський цукровий завод агропромхолдингу «Астарта-Київ» ніколи не стоять осторонь, а завжди допомагають, - розповідає Станіслава Зигмундівна. –  Вони дбають не тільки про те, щоб були гарні результати на полях, виробництві, але й значну увагу приділяють соціальним питанням. Їм не байдуже, як проживають наші люди, як навчаються діти, чи мають де відпочити, в якому стані школи та садочки. Завдяки злагодженій співпраці нам багато вдається досягти. І ми маємо куди рухатись. 
  Проєкт завершив сімейний інклюзивний фестиваль «Family Day» для усіх мешканців Жданівської об’єднаної територіальної громади та гостей 17 серпня. Свято дружби та привітності стало найяскравішою родзинкою проєкту і подарувало чудові враження усім присутнім, адже діти презентували свої ідеї інклюзивних проектів для громади та запускали краудфандингові компанії, із захопленням брали участь у майстер-класах та воркшопах, насолоджувались виступами танцювальних колективів та спортсменів, масою мильних бульбашок і солодкої вати. А ще всіх присутніх вражали виступи наукового шоу «Шалена лабораторія» та спортсменів.

 dsc0222 dsc0195 dsc0171 dsc0160 dsc0124 dsc0120 dsc0019 dsc0090 dsc0065
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини