РИБОЛОВЛЯ – ЦЕ СПРАВЖНЄ ЗАДОВОЛЕННЯ І ДУШЕВНИЙ РЕЛАКС

РИБОЛОВЛЯ – ЦЕ СПРАВЖНЄ  ЗАДОВОЛЕННЯ І ДУШЕВНИЙ РЕЛАКС

 У другу неділю липня в Україні відзначається День рибалки або професійне свято працівників рибного господарства.

Що таке рибальство? Це, насамперед, приємне  спілкування з природою. Саме тут ти забуваєш про соцмережі і просто релаксуєш. А от хто такий справжній рибалка -  не пояснити кількома словами і не передати стан душі шанувальників риболовлі... Це люди, яким притаманні стійкість духу, міцна витримка та справжня відданість улюбленій справі. Один з таких - Володимир Бублик з с.Голодьки.

 31-річний чоловік обожнює риболовлю, тож як тільки настають довгоочікувані вихідні – Володимира вдома не застанеш. У будь-яку погоду рибалка  йде на ставок або річку, аби спіймати  таку "солодку" рибку та насолодитись вологим світанком, чистим повітрям, чудовою природою і тишею... Хіба ж можна від такого відмовитись? Заради цього не важко прокинутись й о 4-ій ранку! Чоловік вже добре знає, коли і де можна зловити щуку, карасика, коропа чи сома, ну, а вдома в нього  майже завжди є риба, яку так полюбляють його рідні.

- Риболовля живе в мені ще змалечку. Любов до неї прищепив мій дядько Володимир (а він ще той рибалка!), коли вперше взяв мене з собою на ставок. Взяв я ту вудочку у руки  і, як-то кажуть,  почалося… І тепер вже зупинитись не можу, бо це моя неймовірна насолода і величезний азарт, - розповідає голодьківчанин.

Рідні вже звикли, що кожну вільну хвилинку Володимир приділяє своїй пристрасті та майже завжди приходить не з порожніми руками.  Наприклад, нещодавно чоловік у своєму селі на ставку  впіймав велетенського сома вагою у 8 кілограмів! (це поки що найважчий улов у його житті). Аби звідти його дістати, довелось трохи поборотись. Двобій із здобиччю тривав хвилин 30. Та коли Володимир відчув величенький трофей в руках – радощам не було меж!

- Звісно, що так щастить не завжди, - розповідає рибалка. - Був у мене випадок, коли на гачку тримав найхитрішу в світі рибу - коропа - майже цілу годину. Спокійно, без метушні, почав тягти. Руки спітніли, думав, що ось ще трохи і він буде мій.  Та марно!  Короп все ж рванув  з такою силою, що тільки його й бачив. А дивитись було на що, мабуть, кілограмів з 10 заважив би. Але я не засмучуюсь в такі моменти, адже риба – то гідний супротивник, розумний і рішучий, якому іноді потрібно і програвати.

- Зазвичай впійманий улов я чищу сам, а далі над рибою чаклує моя мама.  З впійманого  сома приготували тушонку (з сома ми ще не їли), - посміхається, розповідаючи Володимир. - Вийшла така смакота, що пальчики оближеш!

Тож раджу усім, хто ще жодного разу не був на риболовлі, не сидіть вдома на дивані, а візьміть краще в руки вудочку і  мерщій до річки. А там - неодмінно пощастить, бо отримаєте не лише букет неймовірних вражень, а й справжній драйв.

 

Безмежно закоханий у своє захоплення і хмільничанин Валерій Гавадзюк. Досвідчений рибалка  -  голова Громади рибалок Хмільника,  яка об’єднує понад 200 любителів відпочинку з вудочкою чи спінінгом. Чоловік присвячує риболовлі більшу частину свого життя, надзвичайно любить це заняття і дбайливо ставиться до усього, що з ним пов’язано. Протягом багатьох років разом з інспекторами рибного патруля проводить профілактичні рейди (особливо під час нересту навесні), ловлять браконьєрів. Разом з іншими рибалками прибирають сидориський ставок і регулярно його зариблюють. Щороку у ставок запускають  по 1,5-2 тонни риби.

- Хмільницькі рибалки занепокоєні тим, що у ставку не проводять розчисні роботи. Ставок досить мілкий – лише метр води, а риби багато. Як тільки приходить зима, вона просто задихається і багато гине. Я неодноразово звертався по допомогу до влади міста, втім, на жаль, далі обіцянок діло не доходить, - говорить Валерій Гавадзюк.

Валерій Володимирович полюбляє ловити рибу всюди: не лише в Хмільницькому краї, а й за його межами. Ловить як вудкою, так і спінінгом, як з берега, так і з човна.

Зазвичай  починається риболовля у чоловіка з підготовлених заздалегідь снастей, а також з підгодовування риби.  Пан Валерій ловить лише велику. За 46 років рибальського стажу найбільшим трофеєм у рибалки-любителя був 15-кілограмовий короп! Валерій Володимирович мріє  побити свій рекорд.

Взагалі риболовля схожа на азартну гру і успіх залежить не лише від майстерності рибалки, снастей і погоди, а ще й від удачі. Тож в рибалок вистачає своїх забобонів... Наприклад, найгіршою прикметою Валерій Володимирович вважає побажання удачі. Тому ніколи її не бажайте своїм знайомим рибалкам, інакше улову не чекайте.

Чоловік дуже рідко бере впійману здобич додому, переважно випускає назад у воду. Та все ж, коли додому приносить, то страви з риби готує сам: і солить, і смажить, і варить! До речі, більшість хмільничан знає, яка неймовірно смачна й запашна юшка у пана Валерія, бо вже не раз смакували нею на святі Водохреща, яке традиційно відбувається на березі  річки біля ПЦУ "Святих апостолів Петра і Павла". Саме там у великому казані Валерій Гавадзюк і варить її для охочих пірнути в крижану водицю, які потім із задоволенням нею смакують. Також юшкою та кашею по-солдатськи щороку 12 липня на свято апостолів Петра і Павла  частує бажаючих під час престольного свята в ПЦУ.

Валерій Володимирович залюбки поділився з читачами нашої газети рецептом приготування оселедця. Отже, на 1-1,5 кг коропа чи товстолоба рибалка бере приблизно 0,5 скл. солі, 1 скл. води, 0,5 скл. оцту, перець духмяний та чорний горошком, гвоздику, мелений коріандр, лавровий лист та  2-3 великі цибулини. Спочатку три доби переморожує почищену рибину, після чого ще на три доби залишає її маринуватися в солі та оцеті. Потім промиває під проточною водою і  ріже на порційні шматочки. Далі робить маринад: змішує оцет і воду, додає нарізану кільцями цибулю, коріандр, гвоздику, перець, лавровий лист. Спецій не шкодує і тоді рибка виходить дуже смачною, ніжною та пікантною. Готовим маринадом Валерій Володимирович заливає рибу і залишає в холодильнику на 6-8 годин. Потім складає оселедець у банку, залишає ще на декілька годин настоюватися і все -  страва готова.

На завершення розмови Валерій Володимирович привітав всіх професіоналів і любителів рибної ловлі з Днем рибалки:

-  Бажаю, щоб кожна риболовля була справжнім святом: з чудовим настроєм і гарним уловом. Любіть риболовлю  і риба сама прийде до вас.  Будьте вихованими та не залишайте після себе сміття  на берегах водойм та у воді. Любіть природу і бережіть водойми нашого рідного краю та України!

Наталія ЧЕРНЕНЬКА,

«Життєві обрії»

%d0%b3%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b7%d1%8e%d0%ba%d0%91%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b3%d0%b0%d0%b2
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини