СБУ ліквідувала у Вінниці схему розкрадання мільйонів гривень на забезпеченні українських військових

СБУ ліквідувала у Вінниці схему розкрадання мільйонів гривень на забезпеченні українських військових

Служба безпеки ліквідувала масштабну схему розкрадання державних коштів, виділених на матеріальне забезпечення підрозділів Сил оборони.

За даними слідства, до оборудки причетний начальник установи Міноборони, яка здійснює оборонні закупки та двоє його підлеглих.

Саме вони є організаторами механізму розкрадання близько 4,3 млн грн бюджетних коштів, які були виділені на закупівлю великої партії військового майна для ряду військових частин України.

Для реалізації злочинної схеми у 2023 році посадовець уклав угоду на закупівлю військового майна у приватної компанії на майже 11 млн грн.

Встановлено, що фігуранти залучили місцеву торговельну компанію щоб приховати «відкати». Зокрема, зловмисники внесли недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації для легалізації свого «прибутку».

Як наслідок, бюджетні гроші було переведено на рахунки підприємства, яке не мало матеріальної бази і транспорту для виконання умов договору.

Ініційовані СБУ товарознавча та економічна експертизи підтвердили факти злочинної діяльності та завданих збитків на майже 4,3 млн грн.

У ході проведення санкціонованих обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів вилучено:

-фінансово-господарську документацію та «чорнову» бухгалтерію;

-близько 1 млн грн готівкою, здобутих злочинним шляхом. 

На підставі зібраних доказів організатору оборудки та двом спільникам повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в складі організованої групи Кримінального кодексу України.

Фігурантам обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно із слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

2 %281%291 %282%292 %281%292 %281%29
Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини