Школа майбутнього

Школа майбутнього

Різнобарвним та насиченим виявився Міжнародний день вишиванки для жителів Жданівської об'єднаної територіальної громади. Окрім цікавого, патріотичного флешмобу, організованого ТОВ "Хмільницьке" агропромхолдингу "Астарта", того дня у Жданівській школі відбувся прес-тур ІТ-освіта для дітей та дорослих у сільських громадах.

Організаторами прес-туру стали Фонд "BrainBasket", компанія "Miratech" та агропромхолдинг "Астарта".

Саме за їх сприяння Жданівська школа стала єдиною в області, де і діти, і дорослі мають можливість на високому рівні вивчати ІТ-технології. Завдяки спільному освітньому проекту, який створили "Астарта", "BrainBasket" та "Miratech", цю школу по праву можна назвати школою майбутнього.

На прес-тур до Жданівської школи разом із журналістами завітали "BrainBasket" - керівник проекту Technology Nation Kids Кирило Савченко, "Астарта" - директор департаменту з розвитку корпоративного партнерства Світлана Мозгова, "Miratech" - віце-президент з розвитку бізнесу, центральної та східної Європи Олена Жилич та заступник генерального директора ТОВ "Хмільницьке" з соціальних питань Петро Сидоренко.

На охайному, по-хазяйськи уквітчаному шкільному подвір'ї, за давньою українською традицією поважних гостей хлібом-сіллю зустрічали вбрані у вишиванки учні. Вітали гостей на рідній Жданівській землі голова об'єднаної територіальної громади Станіслава Ядвіжина та директор школи Наталія Лучицька. Після урочистої зустрічі присутні оглянули приміщення, а подивитись у Жданівській школі, скажу відверто, є на що. Просторі коридори оздоблені деревом, на стінах багато інформаційних куточків та картин, зроблених вчителями та учнями власноруч. Окрім того, кожен клас дивує своєю неповторністю, усі вони світлі та просторі, з сучасним ремонтом, а найголовнішим є те, що за сприяння та фінансової підтримки "Астарти" вони забезпечені усім необхідним для навчання сучасним приладдям. Прикро, але далеко не всі міські школи сьогодні можуть похвалитись такою навчальною матеріально-технічною базою.

Після знайомства зі школою усі відправились на урок ІТ-технологій. Першими свої знання з програмування із залученням робототехніки демонстрували діти. Споглядаючи за ними, дивуєшся, як такі малі розуміються на таких високих технологіях. Адже їхнім завданням було запрограмувати робота, аби той рухався по заданій йому фігурі. Менш як за півгодини всі вони справились з по-ставленим завданням, та ще й детально розповіли про механізми та принципи роботи роботів, та те, як їх програмувати і управляти ними. Слухаючи цих дітей, неможливо навіть уявити, які технології чекають на нас в майбутньому. Як розповів заступник генерального директора ТОВ "Хмільницьке" з соціальних питань Петро Сидоренко, "Астарта" - агровиробнича компанія, тому співпраця з сільськими громадами є невід'ємною складовою їх діяльності. Дуже важливо, що ІТ-курси допомагають розширити можливості самореалізації людей у селах, йти в ногу з часом, адже без комп'ютерних технологій зараз не обходиться жодна галузь.

- Інформаційні технології - це сфера, яка не має ні географічних, ні соціальних меж. Це нова грамота, незалежно від віку, спеціальності або схильностей, - говорить Петро Володимирович. За його словами, сьогоднішнім школярам знання інформаційних технологій
допоможуть стати більш затребуваними професіоналами у майбутньому, незалежно від того, яку професію вони бажають опанувати.

Сьогодні завдяки цьому проекту оволодіти ІТ-навичками можуть дорослі та школярі сіл та селищ п'яти областей України, зокрема Полтавської, Хмельницької, Вінницької, Харківської та Черкаської. Обрані території - це території ведення бізнесу "Астарти". В межах корпоративної соціальної відповідальності "Астарта" постійно впроваджує проекти з розвитку місцевих громад, цей проект один із таких програм. Стосовно навчальної програми, то вона базується на вивченні візуального програмування в Scratch, який розроблений в Массачусетському технологічному інституті. При програмуванні дитина максимально задіяна в створенні навчального проекту та одразу може бачити результат своїх дій. Кожен урок навчальної програми - це проект комп'ютерної гри, яку розробляють учні. Цього цілком достатньо, щоб показати всі базові підходи в створенні алгоритмів і логіки програмування, що містяться в Scratch, і рухатись далі у вивченні більш складних мов програмування.

Інвестиції «Астарти» в проект склали понад півтора мільйона гривень. Кошти пішли на закупівлю техніки, меблів, програмного забезпечення, а також на фінансову підтримку та навчання вчителів-менторів.
Фонд "ВгаіnBasket" розробив та надав навчальні програми для дітей та дорослих, відеокурс з робото-техніки, а також готує викладачів для участі у проекті.

Мігаtech у рамках проекту відповідає за технічну підтримку комп'ютерної техніки та програмного забезпечення, що включає первинну інсталяцію обладнання та ПЗ, а також оперативний ремонт техніки і мережевого обладнання, що вийшла з ладу. Для цієї мети в проекті задіяна сервісна мережа Мігаtech, яка покриває 560 міст та населених пунктів України. Слід зауважити, що такої широкої мережі не має жодна інша ІТ-компанія, що працює в Україні.

О. ОКОЛОДЬКО.

Dsc 0110Dsc 0196Dsc 0117Dsc 0071
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини