"Слово, чому ти не твердая криця?"

"Слово, чому ти  не твердая криця?"

   Письменницю Лесю Українку (Ларису Петрівну Косач) знає весь світ. Багато її творів визнані шедеврами світової літератури, а в українську вони принесли нові мотиви і мандрівні сюжети з інших культур. Її творча спадщина є гордістю для всієї України, і все це вона встигла за своє коротке та сповнене болю життя. Аби вшанувати пам'ять видатної поетеси, на її честь у Чеснівці двадцять п’ять років тому в центрі села поставили пам’ятник. Поки що це єдиний на Вінниччині пам’ятник Лесі Українці. 

  Нещодавно в селі Чеснівка з нагоди 148-ї річниці від дня народження Лесі Українки та 25-ї річниці відкриття пам'ятника видатній поетесі відбулися урочистості. До села приїхали заступник голови районної ради Анатолій Войцещук, начальник відділу організаційної роботи, внутрішньої політики та зв'язків із ЗМІ апарату Хмільницької  райдержадміністрації Володимир Горобець, а також гості з обласного центру -  голова обласної спілки письменників Вадим Вітковський, голова Вінницької міської письменницької організації Андрій Стебелєв і поетеса Жанна Дмитренко. 
  До односельчан та гостей звернувся сільський голова Петро Іщук, який відзначив, що ім’я Лесі Українки недаремно увіковічено в граніті саме в селі Чеснівка, адже кожен її твір, кожне слово свято шанується жителями села. 
  - Пам’ятники – це символи, а символи повинні виховувати. Леся стоїть посеред Чеснівки, щоб кожен пам’ятав про подвиг цієї людини: вона не тільки підняла рівень української поезії на світовий рівень, вона й показала нам всім, як потрібно жити. Ця людина прожила життя з гордо піднятою головою, і які б негаразди не траплялися на її життєвому шляху, вони ніколи її не зламали. Нам, українцям, потрібно пам’ятати, що які б негаразди не спіткали нас, не потрібно згинати голови, жалітися на своє життя, а треба гідно виконувати своє призначення на цій землі. Саме зараз, коли Україна в огні, коли Україна страждає від зовнішнього агресора, нам, українцям, потрібно згуртуватися і подолати ворога, так як це робила Леся у своєму житті, - сказав заступник голови районної ради Анатолій Войцещук.
  З палкими промовами до присутніх звернулися й вінницькі гості, які продекламували авторські вірші про українську письменницю, а голова обласної спілки письменників Вадим Вітковський подарував книги школярам. Пролунали вірші Лесі Українки та пісні, які виконали жителі села. Після промови отця Володимира Кушніра до підніжжя пам’ятника поклали квіти.  

 

 dsc0552 dsc0496 dsc0505
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини