Соборна, вільна, неподільна – моя Україна!

Соборна, вільна, неподільна – моя Україна!

   День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акта возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софіївській площі в Києві. Того дня відбулось не лише територіальне, а й духовне єднання обох берегів Дніпра. Виголошення соборницької ідеї завжди було могутнім виявом творчої енергії нації та прагненням до етнічної єдності.

   Цього року ми святкуємо 100-річчя від дня тих подій, і всі ці роки український народ завжди виявляв мужність у відстоюванні свободи і цілісності нашої держави, всім своїм прагненням і вчинками демонструючи приналежність до сильної та вільної нації.  
  З нагоди національного свята нашої державності у вівторок в місті Хмільнику відбулися урочистості. Урочисті заходи почалися покладанням квітів до підніжжя пам’ятника борцю за волю свого народу – Тарасові Григоровичу Шевченку і до  пам’ятної стели «Герої не вмирають».  А далі святкування державного свята продовжилося у районному Будинку культури.  
   Звертаючись з вітальним словом до присутніх, голова Хмільницької райдержадміністрації Євгеній Буткевич сказав: 
   - Перше офіційне відзначення Дня Соборності  на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні в місті Хуст. В святкуванні взяли участь понад 30 тисяч осіб, які з’їхались до столиці карпатської України. У 81-у річницю Акта Злуки відбулися наймасовіші акції «Живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель України на знак вшанування подій української революції. Більше мільйона людей, взявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. 13 листопада 2014 року президент України Петро Порошенко підписав указ про щорічне відзначення Дня Соборності України. Це свято єдності нашої країни, яке після подій 2013-2014 років, Революції Гідності, неоголошеної війни Росії проти України, анексії Криму та окупації декількох територій Донецької та Луганської областей, набрало нового змісту. Сьогодні це нагадування про те, що сила нашої держави в єдності українських земель і соборності душ її громадян.

   - Саме 22 січня 2014 року загинули Сергій Нігоян, Михайло Жизневський та Юрій Вербицький, які боролися за незалежну та соборну Україну і віддали за це свої життя, вічна їм пам'ять. Сьогодні бійці в зоні ООС так само відстоюють не лише незалежність, а й соборність України, як і учасники української революції більше ста років тому. Відзначення Дня соборності, вшанування творців Акта Злуки і теперішніх захисників України – це важлива суспільна потреба та моральна вимога часу берегти світлу пам'ять незліченних жертв протягом віків та нині. Особливо зараз кожен з нас у єдиному бажанні покликаний будувати українську державу в рівноправній єдності всіх громадян, незалежно від національності, віри та переконань. 
  Євгеній Буткевич назвав знаковою і визначною подією надання православній українській церкві автокефалії, і закликав й надалі розбудовувати, розвивати нашу державу, зміцнювати духовність та згуртовуватись задля спільної мети: щоб жити в незалежній суверенній, європейській українській державі. До привітань приєднався і заступник голови районної ради Анатолій Войцещук, який від імені голови райради Зої Бонсевич та всього депутатського корпусу побажав усім єдності, мудрості, а  нашій великій могутній європейській Україні - розвитку. 
  З нагоди державного свята, за вагомий особистий внесок в утвердження та розбудову України як незалежної держави, активну громадську позицію та з нагоди 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки та соборності України деякі громадяни були відзначені  Подяками: Валерій Назарук, Світлана Якушевська, Тетяна Маценко, Олександр Ткаленко, Павло Дубовий і Людмила Стрельчик. 
  По завершенні офіційної частини відбулася концертна програма за участю кращих колективів та солістів району і міста. Патріотичні мелодійні пісні щемливо відгукувалися в серцях глядачів, вказуючи на приналежність до могутньої та культурно багатої нації, яким є народ український.  
 

 dsc0571 dsc0556 dsc0551 dsc0549 dsc0521 dsc0501
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини