Стримуєте емоції - вбиваєте серце!

Стримуєте емоції - вбиваєте серце!

  Емоційні перевантаження на роботі, хронічний стрес, відсутність психологічної гігієни — усе це запускає ланцюжок хімічних реакцій у вашому організмі. Наслідком можуть стати такі складні захворювання, як гіпертонічна хвороба, цукровий діабет та інфаркт міокарда. Стрес здатен відгукнутися у тілі через тижні, а то й роки. Щоб захиститися від його руйнівної дії, навчіться правильно «проживати» емоції.

  Вінничанка Катерина працює медсестрою у лікарні. Зізнається, що після напруженої зміни і великого потоку пацієнтів «зривається» вдома, а потім страждає від докорів сумління та безсоння. «Навіть коли стримую негативні емоції, то теж почуваюся зле. Я щоразу пригнічена і втомлена», — ділиться відчуттями жінка.    
  Психологи розрізняють еустрес та дистрес. Перший — одномоментний і здатен активізувати приховані резерви організму, не завдаючи шкоди. Другий —  хронічний, шкідливий. Він призводить до розвитку хвороб.
  - Стрес має 3 етапи, — пояснює Надія Шевчук, психологиня Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. О. І. Ющенка. — Спочатку людина відчуває тривогу, далі організм намагається звикнути до цієї ситуації, а потім настає виснаження. Кожен з етапів потребує правильної реакції. Люди, які звикли пригнічувати емоції всередині, не даючи їм виходу назовні, мають вищий ризик розвитку артеріальної гіпертензії.
  Так звані «стресові гормони» змінюють роботу багатьох систем. Зокрема, серцево-судинної. Ось чому емоційні потрясіння нерідко закінчуються гіпертонічним кризом або гострим коронарним синдромом.
  - Стрес супроводжується викидом у кров великої кількості катехоламінів — речовин, які викликають сильний спазм судин, — розповідає Володимир Дністрянський, завідувач амбулаторно-діагностичного відділення Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. — Одночасно з цим  підвищується цукор крові. Людина може відчувати сухість у роті і прискорене серцебиття. Тривале перебування у такому стані загрожує незворотними наслідками.
  Тютюн, алкоголь або агресія щодо інших людей — згубний варіант подолання негативних емоцій. Психологи радять трансформувати їх у кілька простих вправ. Тож у перші хвилини найбільшого хвилювання зупиніться і глибоко повільно подихайте, голосно випускаючи повітря через рот. Не завадить сильно потупотіти ногами або покричати наодинці. Можна також активно пошматувати руками папір або декілька хвилин хаотично креслити олівцями аркуш. Насамкінець сядьте у зручну позу, заплющіть очі і сповільніть дихання.
  Якщо ж подолати стрес самотужки не вдається, зверніться по допомогу до фахівців. Не соромтесь скористатися консультацією психолога або психотерапевта: з інформацією пацієнта вони завжди працюють конфіденційно. Дізнатися, де і як отримати допомогу, можна у свого сімейного лікаря.  

Пам’ятайте: від цього залежить ваше психічне та фізичне здоров’я! 

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».
Життєві історії у статті реальні, а імена пацієнтів з етичних міркувань змінено.

 

21
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини