Суд відмовився скасувати постанову Хмільницької ТВК про утворення виборчих округів

Суд відмовився скасувати постанову Хмільницької ТВК про утворення виборчих округів

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшов позов від громадянина з вимогою визнати протиправним та скасувати рішення Хмільницької міської територіальної виборчої комісії щодо утворення виборчих округів, проте суд прийняв рішення не скасовувати постанову ТВК. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, посилаючись на дані Єдиного державного реєстру судових рішень.

13 вересня до Вінницького окружного адміністративного суду звернувся виборець Хмільницької територіальної громади з адміністративним позовом до Хмільницької міської територіальної виборчої комісії, яким попросив визнати протиправною та скасувати постанову від 11 вересня 2020 року №3 «Про утворення територіальних виборчих округів».

Позовні вимоги були обґрунтовані протиправністю вказаного рішення на підставі порушення строків його прийняття та недотримання принципу неперервності меж територій.

Ухвалою було відкрито провадження у цій справі та призначено судове засідання на 14 вересня 2020 року.

14 вересня Вінницький окружний адміністративний суд розглянув позовну заяву.

Зі свого боку, Хмільницька міська територіальна виборча комісія заперечувала проти позову, зокрема вказавши такі причини:

  1. Заявник жодним чином не обґрунтовує, як саме оскаржуване рішення комісії вплине на його права та законні інтереси виборця, зокрема, право голосувати на виборах, а, також, не вказує, яким чином чи в який спосіб будуть поновлені та забезпечені його права, як виборця у разі скасування зазначеного рішення територіальної виборчої комісії;
  2. ТВК вважає, що деякі процедурні помилки, допущені комісією при прийнятті оскаржуваного рішення не є істотними і не порушують будь-яких виборчих прав будь-яких суб’єктів виборчого процесу, а тому, не можуть бути підставою для скасування правильного по суті рішення виборчої комісії, оскільки це суперечило б принципу правової визначеності та стало б проявом правового пуризму;
  3. Можливе задоволення позову та скасування судом рішення ТВК, на думку ТВК, призведе до зриву виборів в Хмільницькій ОТГ, оскільки громада залишиться без затверджених округів, а їх нове затвердження на сьогодні є неможливим, оскільки терміни, встановлені Виборчим Кодексом України для утворення територіальних виборчих округів на цей час вже сплинули, що спричинить порушення виборчих прав усіх виборців Хмільницької ОТГ, оскільки унеможливить їхню участь в місцевих виборах 2020 року;
  4. ТВК повідомила, 13 вересня 2020 року відбулось позачергове засідання Хмільницької міської територіальної виборчої комісії на якому було внесено зміни до додатку до постанови №3 протоколу №4 від 11 вересня 2020 року та виправлено технічну помилку, яка виникла під час внесення до додатку опису меж округів. З огляду на вказану обставину, на сьогодні, фактично відсутній предмет спору.

Суд вимоги щодо скасування постанови виборчої комісії про утворення округів не задовольнив, мотивувавши свою відмову тим, що допущені процедурні порушення при винесенні цього рішення (недотримання строків, тобто неухвалення рішення 5 вересня через відсутність більшості голосів складу комісії), які стали підставою для подання позову, були незначними і на законність самого рішення не вплинули, а задоволення позову могло б перешкодити реалізації виборчого права всіх виборців Хмільницької ОТГ.

Щодо іншої підстави позову, пов’язаної з нібито недотриманням принципу неперервності меж (зв’язаності територій), то в цій частині суд теж не вбачає порушення, оскільки «адміністративно-територіальний устрій під час утворення територіальних виборчих округів враховувався відповідачем відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 року №707-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області», відповідно до якого і село Соколова, і село Будків віднесені до Хмільницької територіальної громади, що повністю спростовує доводи позивача в цій частині».

Що стосується аргументів позивача про порушення його прав внаслідок прийняття оскаржуваного рішення, то суд у своїй ухвалі зазначив, що «не встановлено жодної обставини, яка могла б свідчити про порушення виборчих прав споживача як виборця, позов в цій частині є необґрунтованим, як і відсутні будь-які посилання на відновлення його прав внаслідок скасування оскарженого рішення».

Відповідно до п. 3.3. Роз’яснення ЦВК від 28 серпня 2020 року № 204 утворення територіальних виборчих округів має здійснюватися з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та за можливості з урахуванням адміністративно-територіального устрою. У разі неможливості врахування системи адміністративно-територіального устрою рішення про утворення виборчих округів на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць чи їх частин приймається відповідною виборчою комісією виходячи з приблизно рівної кількості виборців, які мають право голосу на відповідних виборах у кожному окрузі, а обласною чи районною виборчими комісіями також - з необхідності забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад під час виборів депутатів обласної чи районної ради.

Згідно з частиною 3 статті 201 Кодексу територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв'язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

Відповідно до частини 1 статті 64 Виборчого кодексу України, суб’єкт виборчого процесу може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборчого процесу, до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України, а згідно ч.1 ст. 22 цього ж Кодексу - суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів є: 1) виборець, який має право голосу на відповідних виборах; 2) виборча комісія, уповноважена здійснювати підготовку і проведення відповідних виборів; 3) партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах; 4) кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом; 5) офіційний спостерігач від кандидата чи партії (організації партії) - суб’єкта відповідного виборчого процесу або від громадської організації, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом.

 

654321
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини