Три ОТГ буде створено у Хмільницькому районі на Вінниччині. Частина Літинського району відійде до Хмільника

 Три ОТГ  буде створено у Хмільницькому районі на Вінниччині. Частина Літинського району відійде до Хмільника

Впровадження децентралізації в Україні розпочалося з 2015 року після прийняття Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

На данний час у Вінницькій області створено 43 об’єднані територіальні громади (в т. ч. 3 міста обласного значення – Вінниця, Хмільник та Жмеринка). Три новостоврених ОТГ – Гавришівська Вінницького району, Махнівська Козятинського району та Войнашівська Барського району очікують на перші вибори 22 грудня 2019 року.
Нещодавно в області відбулось засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів.   Про перспективи створення об'єднаних громад у ВІнницькій області, а також про те, за яким принципом будуть  об'єднанні громади Хмільницького району розповідає заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Крученюк.

- Почну з того, що зараз об’єднання територіальних громад відбувається в добровільному порядку у відповідності до чинного законодавства. Таким чином в Україні створено вже більше 1000 об’єднаних територіальних громад.

Добровільне об'єднання призвело до того, що в державі  з'явилось дві системи адміністративного устрою, частина громад, які об’єдналися, а частина тих, які з різних причин, поки що не об'єднались. Внаслідок цього і утворилось дві системи адміністративного устрою. Так далі бути не може. Тому має відбутись перехід від добровільності об'єднання до економічної доцільності як основи створення ОТГ. Орієнтовно об'єднання розпочнеться на початку 2020 року, одразу після того, як будуть внесені зміни до Конституції України та ряд інших законів, які остаточно закріплять децентралізацію в правовому полі. Наступні вибори повинні проводитись уже за новою територіальною системою, базовим рівнем якої мають стати об'єднані територіальні громади.

На виконання Указу Президента України №837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави», а також доручень Кабінету Міністрів України міжвідомчою регіональною робочою групою з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області на території Хмільницького району погоджено створення трьох об’єднаних територіальних громад – Хмільницької міської  ОТГ (46 тисяч мешканців), Жданівської сільської ОТГ (6 тисяч мешканців)  та Уланівської сільської ОТГ (15 тисяч мешканців).

Запропонована конфігурація розроблялася департаментами Вінницької облдержадміністрації та експертами. На їх думку вона є оптимальною з економічної точки зору. Адже при формуванні методики було враховано потенціал кожної громади в різних галузях. Зараз у Хмільнцькому районі функціонують дві ОТГ - Хмільницька та Жданівська, але їх об'єднання поки що не відповідає  перспективному плану. Уланівську ОТГ буде створено в 2020 році.

Хмільницька міська ОТГ стала першою в області та другою в Україні, яка сформувалася на базі міста обласного значення. Поки що відбулося приєднання лише однієї Соколівської громади, але перспективним планом передбачено приєднання ще 10 громад Хмільницького району та 4-х  Літинського – Шевченківської, Тесівської, Кожухівської та Журавненської, жителі яких на громадських обговореннях неодноразово заявляли про бажання приєднатися саме до Хмільницької ОТГ.

Стосовно Хмільника, то місто відчуло переваги децентралізації ще в 2015 році, коли започаткували так звану фіскальну децентралізацію та внесли зміни до Бюджетного та Податкового кодексів.

Жданівську ОТГ було створено наприкінці 2016 року після об’єдання Жданівської та Качанівської громад. З часу об’єднання та отримання статусу ОТГ, громада продемонструвала високі показники соціально-економічного розвитку. Тут відбулися значні зміни – відкрито центр надання адміністративних послуг, створено центр безпеки, нещодавно відкрито нову сільську амбулаторію.

Жданівська  ОТГ за показником власних доходів на одного мешканця за 2018 рік зайняла 5 місце в області та 2 місце серед сільських ОТГ зі значенням 5 тисяч 807 гривень на одного мешканця громади.

Противникам децентралізації потрібно знати, що  саме децентралізація дає можливість ОТГ отримати значний фінансовий ресурс у вигляді 60 відсотків податку з доходів фізичних осіб. Громада матиме прямі відносини із державним бюджетом, тобто, все те, що зараз мають райони та міста обласного значення. Окрім того, децентралізація передбачає передачу ресурсів органам місцевого самоврядування, що в кінцевому результаті має призвести до підвищення якості надання послуг для населення.

Переконаний, об'єднання громад стане потужним рушієм їх розвитку, зробить їх фінансово та інституційно спроможними, а це, в свою чергу, покращить  якість життя їх мешканців.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини