У чорному мішку без родичів та друзів поховали жителя Уладівки. Був чи не був у нього коронавірус?

У чорному мішку без родичів та друзів поховали жителя Уладівки.  Був чи не був у нього коронавірус?

Чергова смерть від коронавірусу на Вінниччині чи незрозуміла ситуація, від якої досі не можуть оговтатись рідні покійного. Вона сколихнула одразу декілька районів і викликала безліч питань, які складно зрозуміти.

82-річний Віктор Онищук з Уладівки помер у Хмільницькій лікарні. За офіційними даними, у нього було підтверджено коронавірус.  Поховали чоловіка в чорному мішку та заборонили на похороні бути присутніми рідним і друзям.
Рідні чоловіка не вірять, що в нього міг бути COVID-19, адже він не виходив з дому та не міг підхопити інфекцію, а до лікарні потрапив із зовсім іншим діагнозом. Вони вкрай обурені тим, що таким чином  довелось провести найріднішу людину в останнійпуть.

 

- Сьомого травня у мого дідуся стався інсульт, - розповіла онучка Віктора Олександровича Віталіна.

– Ми викликали швидку, лікарі його оглянули, надали першу медичну допомогу, і ми вирішили повезти його в лікарню у Вінницю. Проте, зважаючи на його вік, нам там відмовили. Тому ми відвезли дідуся до Хмільницької лікарні. 
Він був при свідомості, тиск вже нормалізувався. Його довго оглядали, після чого госпіталізували. Наступного ранку,  нікого з рідних до нього вже не пускали. Сказали, що стан важкий, шансів мало. 
Того ж дня йому зробили експрес тест на COVID-19 і він виявився позитивний. Тому взяли аналіз на ПЛР та залишили в реанімації. 
Дихав він самостійно, температура була в нормі. Через 3 дні виявилось, що аналізи загубилися.  Взяли повторно. Ми просили його хоч показати, але нам - відмовили. Хоча в реанімації у спецкостюмах ніхто не ходив. А інших хворих у ці дні провідували рідні. 
 - Я не впевнена, що йому надавали належний догляд і лікування, адже персонал відділення боявся заразитися. Дідусь тиждень лежав у тій кофті, що його привезли.  Немитий і небритий. 

Ми досі не знаємо, хто з лікарів був за ним закріплений. Кожного дня була нова зміна і з’ясувати щось було важко. Всі говорили, що стан стабільно важкий. 
Я щодня приносила 2 літри супу перемеленого і 2 літри компоту, але чи його хтось годував,  - я не знаю.
13-го травня я, як зазвичай, принесла ліки і їжу зранку. Ввечері нам зателефонували і сказали, що результат аналізів позитивний. І його перевели в інфекційне відділення. 
Того результату нам ніхто не показав.  В інфекційному відділені він пролежав добу і помер зранку 15 травня. 
Нам сказали швидко забрати його і відразу похоронити. 
Коли ми приїхали, дідуся нам винесли в чорному мішку, голого з трубками в горлі. Показали обличчя і швиденько закрили в труні. Одягнути не дозволили. Ми з лікарні одразу поїхали на цвинтар, там на нас вже чекав священник. Були лише найближчі рідні. 
Я не вірю в те, що в нього міг бути коронавірус,  тому що дідусь проживав лише з бабусею, і з хати майже не виходив. 
Наша родина пережила  надзвичайно велику втрату й біль, а дідусь, замість того щоб померти в родинному колі, відмучився не зрозуміло за що. Я дуже любила свого дідуся,  і в  мене душа болить, коли я згадую той чорний мішок. 

У дружини Віктора Онищука та рідних, з якими він контактував, також взяли аналізи на виявлення коронавірусу, - вони виявились негативними.   

- У чоловіка була величезна інсульт-гематома, він був в дуже важкому стані, -  розповів заступник головного лікаря Хмільницької ЦРЛ Андрій Блажко. Оскільки це був мешканець  Уладівки, а там були виявлені випадки захворювання на коронавірус, йому зробили експрес-тест, який показав позитивний результат.
Я вважаю, що смерть хворого спричинив саме інсульт, та оскільки був коронавірус, то лікар інфекційного відділення вказав це у довідці про причину смерті.
У випадках, якщо в хворого,  разом з іншими заховорюваннями, виявлено  коронавірус, то дозволяється зазначати це в довідці про причину смерті. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В НЕПОВНОЛІТНЬОГО ЖИТЕЛЯ МІСТА ХМІЛЬНИКА НА ВІННИЧЧИНІ ВИЯВИЛИ КОРОНАВІРУС


На запитання, чи міг коронавірус (якщо він дійсно був у хворого), ускладнити протікання хвороби і призвести до летального наслідку, Андрій Андрійович відповів:
- Коронавірус мав би в чомусь проявитися, це мали б бути або симптоми ГРВІ або пневмонія.ГРВІ в нього не було, пневмонія була, але вірус там відіграв мінімальну роль. Температура була в нього в нормі. Саме захворювання, з яким він поступив до лікарні, - інсульт, сам по собі був  дуже складним. 
Щодня змінюються цифри. Кількість хворих, кількість одужалих, кількість загиблих… 
Довкола теми з пандемією коронавірусу виникає дуже багато питань. 
Ми щодня вживаємо терміни "епідемія", "пандемія". Що вони означають?
Епідемія - медичний термін, що характеризує раптове перевищення сталої захворюваності для певної хвороби.
Пандемія - надзвичайно сильна епідемія, що поширена на території країн, континентів, вищий ступінь розвитку епідемічного процесу.
У Хмільнику та районі понад 60 тисяч населення. За 2 місяці захворіло та одужало 5 осіб. 
Чи лягає цей факт під визначення епідемія? Або ж пандемія?
Дякувати Богу, ми не маємо сотень, тисяч смертей, чого боялися на початку карантину. Проте ми не повинні закривати очі на такі поодинокі випадки, коли для когось кількість померлих статистика, а для рідних – біль, який доведеться пронести крізь усе життя. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДВА САНАТОРІЇ У ХМІЛЬНИКУ ВІДНОВЛЮЮТЬ СВОЮ РОБОТУ


- Мій дідусь прожив стільки років... Він був дуже доброю людиною, в нього багато рідних, друзів, які могли б прийти на похорон та розділити з нами горе,  - каже Віталіна Онищук. –  Він не заслужив того, щоб його так поховали. І помер він зовсім не через вірус.  

Юлія ШАНДРА
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини