У Хмільнику обговорили створення ОТГ

У Хмільнику обговорили створення ОТГ

Вибори голови Хмільницької ОТГ відбудуться вже у жовтні цього року. Після чого до Хмільника приєднаються  навколишні села, а також деякі села Літинського району.

2 липня у приміщенні Хмільницької міської ради відбулась зустріч міського голови Сергія Редчика та працівників установи з сільськими головами із сільських рад, села яких входитимуть до Хмільницької об’єднаної територіальної громади.

Формат зустрічі мав ознайомчий характер.

Міський голова розповів про ситуацію в місті та досвід приєднання до Хмільницької ОТГ Соколівської громади.

Далі кожен сільський голова розповів про стан справ на території своєї сільської ради, зосереджуючи увагу на перевагах та проблемних питаннях.

Серед переваг у більшості населених пунктів відзначали мальовничі природні зони, які із залученням інвестицій та облагородженням стали б чудовими зонами для туристів, що сприяло б поповненню бюджету. Крім цього кожне із сіл має свою особливість та відрізняється: або унікальністю історичних фактів, або мальовничими краєвидами, або ж зручним розташуванням залізничних колій чи земельними ділянками, котрі при правильному підході та раціональному застосуванні принесуть користь усій великій громаді.

Проблемними питаннями на території майже кожної сільської ради залишається: відсутність доріг та можливості утилізації сміття, безробіття, відсутність фахівців, які б працювали у ФАПах, низька вартість молока тощо.

Під час засідання Сергій Редчик неодноразово наголошував на тому, що для розвитку громаді необхідно буде залучати інвестиції.

- До Хмільника приїздять інвестори, але виникають певні проблеми із залученням інвестицій, адже не завжди виходить реалізувати те, що обговорюється, бо маємо санітарні зони в радіусі яких не дозволяється виконувати ті чи інші роботи, - зазначив мер. – Але я сподіваюсь, що після об’єднання ми матимемо більше можливостей для розвитку та залучення інвесторів на території усієї великої громади.

Сільські голови бідкаються, що після об’єднання громади, частина працівників сільських рад може залишитися без роботи.

Проте всі сподіваються на краще.

Про свій досвід приєднання до Хмільницької ОТГ розповіла виконуюча обов’язки старости Соколівського округу Ніна Кальянова.

- Перше, що  вам потрібно буде, це здати архів, після чого ви зможете закрити сільську раду, - зазначила Ніна Володимирівна. –  З людьми в селі працюю я і ще один працівник, вони як звертались до нас, так і звертаються з будь-якими питаннями, але більш вагомі питання, звісно ж, вирішуються спеціалістами Хмільницької міської ради, куди Соколова входить, як частина ОТГ.

Про те, що може чекати на Хмільницьку ОТГ після приєднання сіл Хмільницького та Літинського районів і як триває підготовка до змін, що відбудуться у громаді розповів голова Громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох.

Він наголосив, що виборчий кодекс постійно змінюється. Після виборів голови ОТГ та депутатів обиратимуться старости. А старостинські округи можуть бути сформовані не обов’язково в юрисдикції теперішніх сільських рад, що потрібно враховувати вже зараз.

- Правила благоустрою Хмільницької ОТГ вже затверджені, розробляються правила утримання тварин, - зазначив Віталій Володимирович. - Також ми розробили проєкт «Створюємо правоспроможну Хмільницьку громаду», в рамках якого заклали ресурси для того, щоб приїхати до вас у села і розповісти людям, до яких установ їм звертатись щодо вирішення тих чи інших питань  в умовах новоствореної ОТГ.

Крім цього, зараз розробляється нова редакція статуту територіальної громади Хмільницької ОТГ. Ми намагаємось зробити його із максимальним врахуванням інтересів територіальних громад. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

ЖДАНІВСЬКУ СІЛЬСЬКУ РАДУ ТА ОБ'ЄДНАНУ ГРОМАДУ ПЕРЕЙМЕНОВАНО У ВІЙТІВЕЦЬКУ

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини