У Хмільницькій церкві зберігаються мощі святих

У Хмільницькій церкві  зберігаються мощі святих

   В церкві святих апостолів Петра і Павла ПЦУ нині зберігаються мощі чотирьох святих. Всі мощі були привезені настоятелем церкви, отцем Іваном Пукасом майже місяць тому. Богослужіння з присутньою на ній частинкою мощів святого Пантелеймона Цілителя уже відбулося в храмах Хмільницького краю, де парафіяни змогли попросити для себе здоров’я і всіх благ тілесних та духовних.   

   - Ніколи не міг подумати, що протягом 22-х років мого служіння будемо мати таку велику святину, як частинка мощів святого Пантелеймона Цілителя. Мабуть, немає жодної людини, яка б не чула про цього святого, і ми знаємо, що це був юний чоловік, лікар за фахом. Отримавши віру в Ісуса Христа, він лікував безкоштовно, навіть невиліковні хвороби. Християнський світ шанує вже понад 1700 років. І після того, як його стратили, частини нетлінних останків (мощів) були роздані в церкви по всіх куточках світу. Так склалося, що  цього року і ми отримали ці мощі, - розповів Іван Пукас. 
   - Нині я ще є членом Хмельницької єпархії. Я звернувся до свого правлячого архієрея, митрополита Хмельницького і Кам’янець-Подільського Антонія і отримав інформацію, що митрополит Антоній має можливість передати для нашої  Хмільницької парафії мощі святого. Вони вже будуть з нами завжди в Хмільницькому храмі. Крім частинки мощів святого Пантелеймона Цілителя, владика надав мощі й інших святих: Василя Великого (його пам'ять ми святкуємо 14 січня, на Старий новий рік), маємо частинку мощів святої великомучениці Варвари (її повні мощі зберігаються у Володимирському кафедральному соборі м. Києва). Також ми маємо мощі святого Спиридона Тримифунтського (його за свого покровителя вважають підприємці, бізнесмени, люди, які мають справу з економікою). Про цього святого багато що можна розповісти. Якщо святий Пантелеймон мало прожив і отримав святість, так само й свята Варвара була в ранньому віці страчена, то святий Спиридон був одруженим, успішним бізнесменом. Його дружина померла, а за нею згодом  і єдина донечка. Він всього себе присвятив Богові. За   порядність і чистоту життя його обрали й надали святість. Була така ситуація: один бізнесмен приходив до нього позичати гроші. Він сказав: «Бери, там є скринька, а потім повернеш назад». Позичальник брав гроші зі скриньки, а коли побачив, що Спиридон не перевіряє її, - перестав віддавати борг. Одного разу знов прийшов позичити гроші, а в скриньці було порожньо. Позичальник сказав про це Спиридону, а той у відповідь: «Якщо ти туди нічого не поклав, тож скринька і не може бути повною». Багато людей, яким потрібна допомога, зверталися до святого Спиридона, і завдяки святому вони вирішували свої проблеми. Ці святі є свідками існування Бога, прославлення Ісуса Христа, Трійці Святої, - продовжив розмову отець Іван. 
   Нині священик очікує на мощі ще двох святих, тепер уже українських. Преподобного Амфілохія Почаївського, який свого часу жив на Тернопільщині, і святого Агапіта Печерського - покровителя лікарської справи. 
   У церкві святих рівноапостольних Петра і Павла кожного четверга о восьмій годині ранку започаткували акафіст, аби парафіяни перед своїми щоденними справами могли помолитися до святих. 

Алла Корнієнко

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини