Україна. Шлях до незалежності

Україна. Шлях до незалежності

До 30-ї річниці незалежності України “Життєві обрії” продовжують добірку матеріалів про те, як виборювалась незалежність нашої держави, як люди реагували на важливі історичні події, яким вони бачили майбутнє України.
Після проголошення незалежності 24 серпня і до Всеукраїнського референдуму 1 грудня, наша газета стала справжнім майданчиком для політичних обговорень: традиційні дописи про роботу колгоспів та заводів розбавили дискусії про майбутнє новоствореної держави. В редакцію надходило безліч листів, в яких люди висловлювали свої думки. Аби відобразити, які настрої на той час панували в державі і в Хмільнику, ми підготували добірку матеріалів, опублікованих в нашому виданні у 1996 році. Цей рік став знаковим для України, адже подарував нам конституцію, за якою ми живемо й досі, валюту, за яку ми живемо та без'ядерний статус, за який ми розплачуємось з 2014 року, хоч суперечки про його доцільність і досі активні. Думки сучасників цих історичних подій подано мовою оригіналу.

Статистика для роздумів

Як повідомив на прес-конференції, присвяченій ста дням введення гривні, голова правління Національного банку України Віктор Ющенко, порівняно з початком року депозитні вклади населення у комерційних банках зросли на 61 відсоток при рівні інфляції за 11 місяців 38,5 процента. Таким чином, реальний приріст вкладів населення став майже 30 відсотків.

За даними НБУ, з 1 серпня по 1 листопада цього року обсяги банківських вкладів населення збільшились на 101 млн. грн. і склали 785 млн. грн.

За станом на 6 грудня заборгованість по заробітній платі склала в Україні 3,625 млрд. гривень.

У 1996 році в Україні вже сталось майже 40 тисяч пожеж, під час яких загинуло близько 2000 чоловік і завдано матеріальної шкоди на 14 млн. гривень.

За словами міністра з надзвичайних ситуацій і в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Валерія Кальченка, 76 процентів пожеж припадає на житловий сектор. Упродовж нинішнього року вогонь 3627 разів спалахував у лісах і знищив майже 6 тисяч гектарів земельних масивів. Це в чотири рази більше, ніж у 1995 році.

В Україні - 25 млрд. тонн відходів. Щороку їх нагромаджується 2 млрд. тонн. Відходи займають площу понад 160 тисяч гектарів. Це вдвоє більше території Києва.

Україна є найнеблагополучнішою державою з точки зору економічної і техногенної безпеки. 42 проценти підприємств - потенційно небезпечні. На них зайнята третина працюючих в країні.

Із 27 тисяч кілометрів міських каналізаційних мереж понад 3 тисячі - в аварійному стані і їх треба реконструювати.

"Життєві обрії"
21 грудня 1996 року

 

Не бідна держава без "Снікерсів"

Що по-справжньому мене здивувало в цьому магазині - закордонні яблука. Великі, повнобокі, але закордонні. Україну можна дивувати бананами, лимонами, апельсинами - вони в нас не ростуть. У Хмільнику зате упродовж деякого часу вже не дефіцит. У нас і довкруг якблука всілякі водяться. Але все-таки не настільки повнобокі, як на прилавку "Фенікса".

Василь Сташко, співвласник приватного магазину "Фенікс", наполягає, що його філософія підприємця: орієнтуватися на вітчизняного виробника. Показує кондитерський відділ - печива всілякі, українські; багато різноманітних цукерок, серед яких і вінницькі.

В. Сташко: "Ми врахували, що покупець нині неохочий до коробок, в яких заклеєно невідомо що". Так, якийсь час тому нас "засипали" великими з лоском, коробками, в яких жменька несмачних цукерок. Красиво, дорого, але несмачно.

Цей "Фенікс" стоїть за кілька кроків від зупинки "Радон" автобуса міського маршруту. Збудували його відносно швидко. Магазин невеликий, на дві половини. Першою відчинила двері продовольча. Приємно засвідчила повагу до продавця затишком, чистотою, вибором продуктів. До речі, заморожена морська риба є. І копчена. Хліб житній і плетений калач з найбілішого борошна. Масло з Фінляндії і місцеве, хмільницьке.

Звичайно, ми звикли, що в магазині мали б бути вищими стіни, але тут обставини такі - споруда змонтована з готових блоків. Це спрощує будівництво. Господареві так вигідніше.

В магазині дібрано колектив. Є в ньому ветеран торгівлі - Марія Іванівна Гуцалюк. Є Світлана Матяш - молодий працівник, але з певним стажем, є освічений спеціаліст Інна Бондарук, котра закінчила технікум.

Цей "Фенікс" - перший з тих, що безпосередньо належить господареві, решту він орендує. Є ще будівельна перспектива - на вулиці Кутузова має незабаром зводитись комплекс: адмінприміщення плюс магазин.

В. Сташко: "Ми маємо свого покупця. Орієнтуємося не тільки на дуже заможного, а й на середнього і навіть незаможного. Торгуємо і так званими невигідними товарами - наприклад, сіль, яку треба розважувати. Вважаю, що Україна нині має що запро- понувати своїй людині, аби "Снікерси" не панували".

В. ОСТАПОВ,
кор. "Життєвих обріїв"
7 вересня 1996 року

 

Переміг здоровий глузд

Після тривалих суперечок, нарешті, Верховна Рада України прийняла Конституцію. На всю Україну прозвучав гімн, який проголосив, що наша держава насправді є конституційною і правовою.

М.І. Дручинський, директор Соколівської школи:
- Хвилююсь, не можу збагнути події, які нині вдалися. Глибоко переконаний, що Верховна Рада вчинила мудро. Жаль, що мудрість прийшла до депутатів пізно.

Б.К. Забарський, слюсар ремонтно-механічного заводу:

- Прийняття Конституції - це правильний вихід з ситуації, що склалася. Ця ніч показала, що Верховна Рада вміє працювати.

Л. Монастирський, головний зоотехнік Соколівського КСП:

- Не тільки я, а й весь народ України чекав цього дня. Є Конституція - появилась надія на кращі зміни в країні.

М.К. Забарський, директор районної кіномережі:

- Як не впирались ліві, але здоровий глузд переміг. На основі прийнятої Конституції будуть закони, які забезпечать економічний розвиток України.

Микола Щерба, пастор церкви християн-адвентистів сьомого дня:

- Дуже здивований цією подією. З приводу прийнятої Конституції, хочу побажати Верховній Раді, щоб і надалі працювала так конструктивно, захищала інтереси народу, щоб визнавала рівність релігій і не було домінуючої. Біблія пише, що всяка влада від Бога, то ж най народні депутати працюють по Божому.

Л. П. Онищук, методист районного Будинку культури:

- Раніше треба було батога до Верховної Ради і ми жили б при Конституції.

П.В. Мироненко, пенсіонер, житель м. Хмільника:

- Зізнаюсь, що прийняття Конституції для мене було несподіванкою. Але це приємна несподіванка. Стурбований лише тим, що Президент намірений дати всім депутатам вищі нагороди. Їх треба дати лише тим, хто заслужив, хто просував вперед конституційний процес. А тим, хто гальмував... Я думаю, ви мене правильно зрозуміли.

В.П. Юхимчук, заступник начальника санаторію "Південний Буг":

- Хіба це нормальна Конституція, коли вона приймається за одну ніч. Але добре, що прийнята. Форсування її прийняття ще раз показало, що депутатські портфелі багатьох депутатів їм ближчі, ніж держава.

О.С. Ігнатьєв, житель м. Хмільника, тимчасово не працює:

- Унікальна подія. Це не поразка лівих сил, а демонстрація їхнього пристосування, щоб зберегти депутатські крісла.

В.П. Шлапак, директор районного Будинку культури:

- Наші народні депутати, як студенти. Студенти за одну ніч готуються до екзаменів. Народні депутати, як бачимо, беруть з них приклад. За одну ніч прийняли Конституцію.

Л.І. Подольський, директор центрального ринку райспоживспілки:

- Це поки що єдине хороше, що зробила Верховна Рада.

 

П. КОМАР,
кор."Життєвих обріїв",
6 липня 1996 року


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ДЕЛЬТА" ВЖЕ В КИЄВІ: ВИЯВЛЕНО ОДРАЗУ 6 ВИПАДКІВ НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШОГО ШТАМУ COVID-19

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини