Українці проти продажу землі

Українці проти продажу землі

Проти продажу землі сільськогосподарського призначення іноземцям виступають 81% українців; підтримують — лише 13%.

Повідомляють Життєві обрії з посиланням на Укрінформ

Про це свідчать дані опитування соціологічної групи "Рейтинг".

“Продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям підтримують лише 13%. Проти цього – 81% опитаних”, - розповів керівник групи Олексій Антипович.

Він зазначив, що загалом, запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення підтримують лише 19% опитаних, 73% респондентів – проти цієї ініціативи, 8% – не визначилися. Навіть серед молодших та заможніших респондентів, власників паю, які його самостійно обробляють, кількість противників впровадження ринку землі становить не менше 60%.

Також 74% опитаних вважають, що рішення про запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення, в Україні повинне прийматися на всеукраїнському референдумі.

58% респондентів вважають, що землі сільськогосподарського призначення повинні бути у державній власності, за зразком Канади, чи Ізраїлю. 22% — не проти запровадження такої моделі ринку землі, як у Італії, де орні землі можуть продаватися чи купуватися.

Наголошується, що за домінування державної власності на землю виступають старіші й бідніші респонденти, та ті, у кого немає паїв. Приватну власність на землю підтримують молодші, заможніші та ті, хто обробляє власні паї.

Основними перевагами запровадження продажу землі сільськогосподарського призначення вважають те, що власники землі зможуть розпоряджатися нею на власний розсуд (26% опитуваних); що вільний ринок землі сприятиме створенню нових робочих місць на селі (18%); що продаж землі сприятиме інвестиціям в Україну (14%); що ринок дозволить отримати справедливу ринкову ціну за землю (13%) та дозволить фермерам брати кредити пiд заставу землi (13%).

Не бачать жодних переваг у знятті мораторію на продаж орних земель 35% опитаних. Власники паїв частіше за інших обирали серед переваг можливість розпоряджатися землею на свій розсуд, сприяння створенню робочих місць та залученню інвестицій в Україну. Серед тих, хто здає свої паї в оренду, більше тих, хто вважає, що немає жодних переваг від вільного продажу землі.

Серед небезпек впровадження ринку землі опитувані, зокрема назвали перспективу того, що земля може бути викуплена іноземцями (41% опитуваних), що власників паїв можуть обманути при продажі землі (31%); що землю скуповуватимуть олігархи (23%); що це призведе до знищення дрібного та середнього бізнесу на селі (16%). Лише 5% опитаних українців не бачать жодних ризиків у запровадженні вільного ринку сільськогосподарських земель.

Аудиторія серед якої проводилося опитування — населення України старше 18 років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність — 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження — не більше 2,2%. Дослідження проводилося з 28 вересня по 1 жовтня 2019 року.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини