В Лозові на Вінниччині триває полювання на лисів

В Лозові на Вінниччині триває полювання на лисів

Минулої неділі на території Лозівської сільської ради відбулось полювання на рудохвостих. За останній рік їхня популяція в угіддях Лозівської первинної організації надзвичайно зросла. А з відкриттям сезону полювання, лиси, анітрохи не боячись, почали «гастролювати» по селах Хмільницького району. Окрім того, що руді хижаки крадуть домашню птицю у людей, варто пам’ятати, що вони ще й можуть бути небезпечними розповсюджувачами сказу. Крім птиці,  ці спритні та хитрі тварини знищують й зайців, куріпок, фазанів, розорюють гнізда водоплавної птиці.

- Збільшення чисельності лисиць пов’язане з тим, що вони стали хитрішими і тепер тримаються ближче до населених пунктів, - розповідає голова Лозівської первинної організації Сергій Коваль. - Вони заходять у межі населених пунктів, де стріляти заборонено і поводяться там досить вільно, завдаючи  величезної шкоди як домашньому господарству, так і лісовій фауні.

Дев’ять тисяч гектарів  мисливських угідь – територія, яку займає Лозівська первинна організація та до якої входить 53 мисливці. В період полювання ці захисники фауни постійно виходять на полювання та відстрілюють бродячих собак, котів та сіру ворону, яких також розвелося надто багато та які є загрозою для угідь.

А минулими вихідними, аби поборотись з рудохвостими шкідниками, колектив мисливців Лозівської первинної організації  на чолі з Сергієм Ковалем та в присутності штатного єгеря Хмільницького РО УТМР Віктора Короля  вийшли на полювання та добули 4 рудохвостих! Взагалі за період полювання їх було відстріляно більше 30.

До речі, один лис був з ремінчиком на шиї. Як розповів Сергій Андрійович, це був лис, якого навесні малим лисенятком зловив та приручив один з жителів села Вербівки. Зробивши йому усі потрібні щеплення у ветлікарні, лисеня жило у нього вдома. Та, як кажуть, «скільки вовка не годуй, а він все одно в ліс дивиться»… Так сталось і з рудохвостим: втік лис від свого господаря тай  потрапив під кулю.

Ветспеціалістами було проведено експертизу, чи не були вони хворі на сказ.  На щастя, жоден з лисів не ніс загрози.

Наталія ЧЕРНЕНЬКА


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ХМІЛЬНИЦЬКОМУ ЛІСНИЦТВІ НА ВІННИЧЧИНІ НАРОДИЛИСЬ ЗУБРЕНЯТА

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини