В селі Широка Гребля Хмільницького району люди потруїлись пестицидами. Хто в цьому винен?

В  селі Широка Гребля Хмільницького району люди потруїлись пестицидами. Хто в цьому винен?

В понеділок, 24 липня восьмеро жителів села Широка Гребля, серед яких троє дітей, потрапили до лікарні. Як розповідають потерпілі їм встановлено діагноз: "Гостре отруєння пестицидами", - повідомляють Життєві обрії.

За інформацією поліції люди отруїлись пестицидами за місцями свого проживання після обробки фермерським господарством полів, які розташовані поблизу населеного пункту. 

Семеро людей і досі знаходяться у лікарні. Ось що вони розповідають з приводу даного інциденту.

- В понеділок, десь пообіді я побачила, що в мене всихають квіти, коли звернула увагу, то побачила, що вони усі в білих плямах, коли пішла на город, побачила ту ж саму картину, буряки, кукурудза, картопля, усе що росте на городі вкрите плямами, наче обпечене. Городина, фруктові дерева просто всихали. Коли я забила на сполох виявилось що така ситуація не лише у мене, - розповідає потерпіла жителька села Наталія Войтова. 

- У нас точнісінько така сама ситуація - говорять сусіди Войтової Наталія Білаш та Людмила Полюга. І у мене, хоч я і живу за метрів триста від них - каже Надія Дідух.

- Коли почали з'ясовувати що могло стались то пригадали, що в  неділю ввечері над полем, яке знаходиться поблизу села літали дрони, які проводили аерообробку ріпаку, наші підозри впали на те, що ці яди, якими обробляли ріпак, якимись чином могли попасти на наші городи, згодом наші підозри підтвердились, - розповідають потерпілі.

- Проте, що сталося ми повідомили старосту села. Він приїхав, на власні очі побачив те, що сталося та зателефонував фермеру, який обробляє поле. Ми хотіли, аби він приїхав, поговорити з ним і разом якось вирішити цю проблему. Але не так сталося, як гадалося, він обіцяв приїхати через дві години, ми чекали, він так і не приїхав, зустріч не відбулась, - розповідають жінки.

- Але найстрашніше сталося коли я прийшла додому, - зі сльозами на очах говорить Наталія Войтова.

- До мене підійшла донька, вона була уся бліда, поскаржилася на нудоту, запаморочення в голові, першіння горлі та блювоту. На такі ж симптоми скаржився мій 10-річний син, їх стан весь час погіршувався, я викликала швидку. Дорогою до лікарні, доньці кілька разів ставало зле, вона непритомніла. Добу діти провели в реанімаційному відділені, а потім їх перевели у дитяче. Перебуваючи з дітьми у лікарні, я також відчула подібні симптоми, мені стало зле, пекли очі душило в горлі, нудило - з діагнозом "Гостре отруєння пестицидами" мене було госпіталізовано. Згодом до мене у палату, з таким же діагнозом почали поступати односельчанки Надія Дідух, Наталія Білаш, та Людмила Полюга.

- В житті всякого буває, ми розуміємо, що це зроблено не навмисно, але  прикро, що за тиждень, ніхто з винуватців, до нас так і не навідався, не спитали, як здоров'я, не поцікавились чи потрібна якась допомога - нарікають ображені жінки.

Керівництво фермерського господарства проблему визнає, але своєї вини у ній не вбачає.  Ось, як прокоментував ситуацію агроном господарства Олексій Ляховський.

-  Проблема дійсно існує, але виникла вона не з вини фермерського господарства. Відповідальність за це лежить на підрядній організації, яка здійсювала аеробробку дроном. Незважаючи на це керівництво господарства готове компенсувати матеріальні втрати потерпілим жителям села, але щоб їх компенсувати, спочатку треба їх встановити. Люди, котрі вважають себе потерпілими, можуть звернутися до керівництва господарства за відшкодуванням збитків, усі обгрунтовані збитки будуть відшкодовані, - зазначив Олексій Ляховський.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

БАТАЛЬЙОН ГАРНОГО НАСТРОЮ "ВІННИЦЬКІ" ПРОВЕДЕ БЛАГОДІЙНИЙ КОНЦЕРТ У ХМІЛЬНИКУ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини