Ваша дитина – шульга? Ваша дитина – особлива!

Ваша дитина – шульга?  Ваша дитина – особлива!

У високорозвинених країнах дітей ніколи не перевчали писати і все робити правою рукою (десницею). Для ліворуких випускають предмети та музичні інструменти, обернені на лівий бік. Ще в радянські часи, здавалось би, зовсім недавно, ліворуких злісно перевчали писати правою рукою. Але чи варто це робити у 21 столітті? - розповіла психолог Олена Тишкевич.
- Наш мозок сам вибирає, яка рука буде домінуючою. Якщо більше розвинена права півкуля мозку, активною стає ліва рука, і навпаки, якщо більше розвинена ліва півкуля, то головною рукою буде права.  На планеті живе близько 700 мільйонів ліворуких, які є особливими, причому не тільки в біологічному плані. Психологи дослідили, що серед них дуже багато творчих і талановитих людей. Справжній шульга - це та людина, у якої провідними є не лише ліва рука, а й ліве вухо і око. Робити остаточний висновок про те, що дитина - шульга, можна, коли малюк досягне п’ятирічного віку. До цього часу діти однаково успішно використовують обидві руки. Щоб визначити, яка рука у дитини домінуюча, потрібно поспостерігати впродовж дня, якою рукою вона тримає ложку під час їжі, відчиняє двері у кімнату, тримає яблуко, кидає сніжки тощо.  Якщо із 10 справ протягом дня сім і більше буде зроблено лівою рукою, отже ця дитина - шульга. Якщо близько половини – це означає, що амбідекстральний малюк, тобто, обидві півкулі його мозку представлені однаково сильно. 
- Олено, а чи необхідно перевчати дитину-шульгу?
-  В жодному разі не можна перевчати ліворуких дітей на праворуких. У часи наших мам і бабусь у школі та вдома дитину-шульгу змушували все робити правою рукою, намагаючись зламати і перевчити. Але такі методи перевиховування швидше шкодили дитині. Замість обдарованої, талановитої, успішної людини у переважній більшості випадків дитина отримувала невротичні розлади. Мозок перенавчених шульг увесь час знаходиться у стані підвищеної напруги, а отже, вони дуже дратівливі і легко збуджувані. Також можливі порушення сну і апетиту, головні болі, безпідставні страхи, алергічні реакції, зниження імунітету, часті застуди. Але маю наголосити, що ліворукі діти такі ж, як і праворукі, і виділяти їх в якусь окрему категорію не варто. Діти-шульги більш емоційні, чуйні до думки близьких, ніж правші. Мають яскраво виражені інтереси і схильності, пристрасть до якогось хобі. У шульг пізніше розвивається зв'язне мовлення, немає стійких уявлень про те, де правий, а де лівий бік. В уявленні таких дітей літери і цифри можна написати і прочитати не лише в дзеркальному, а й у горизонтальному і вертикальному напрямках. Під час писання і читання дитина-шульга губить рядок, переставляє літери при написанні, губиться під час визначення просторового положення предмету (під, над, на, за). Такі діти погано концентрують увагу, вони набагато повільніші, оскільки для сприйняття і опрацювання інформації потребують більше часу. Якщо дитину перевчати, вона може не зрозуміти, що від неї хочуть. 
- А що можеш порекомендувати батькам, у яких дитина – шульга?
Дітей потрібно постійно стимулювати, підтримувати і заохочувати, говорити їм слова похвали. Діти-шульги потребують такої підтримки більше, оскільки більш емоційні та вразливі. Тож раджу батькам частіше хвалити своїх дітей і підтримувати їх, а результат не забариться.
- А як таким дітям у школі? Що для них краще в плані навчання?
- За партою такий учень має сидіти зліва - так йому не буде заважати права рука сусіда. Одна із вправ, що допоможе розвинути ліву руку, така: нехай малюк покладе долоню на стіл і по черзі відриває від поверхні кожен пальчик. Сама долоня при цьому має бути нерухомою.
Під час писання діти часто не дописують букви і слова, гублять рядок. Необхідно м'яко вказувати дитині на її помилки і розвивати звичку писати і читати зліва направо. В жодному разі не варто дозволяти дитині перенапружуватися. Діти-шульги швидше втомлюються - це особливість їхньої нервової системи. Заняття із шульгою має тривати не більше, ніж 15-20 хвилин. Постійна систематична робота з дитиною обов’язково принесе свої плоди і це дасть змогу підготувати дитину до подальшого навчання без шкоди для її фізичного і нервового здоров'я. Крім того, у школі варто враховувати й темперамент дитини-шульги. Флегматикам чи меланхолікам в рази важче адаптуватися до нових умов. Також варто подумати ще про не менш важливу складову – канцтовари, виготовлені спеціально для шульг. Раніше в Україні не було жодних предметів для шульг, а тепер навіть у Хмільнику можна придбати ручку, виготовлену під ліву руку. До речі, я також дуже багато чого роблю лівою рукою. Ліворуких не можна перевчати, потрібно розвивати те, що у них вже є!
 

Спілкувалась  Алла Корнієнко
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини