Вчительська праця – диво щоденне і неповторне

Вчительська праця – диво щоденне і неповторне

  Багато на світі чудових професій, та все  ж одна – найважливіша за усі – мистецтво навчати. І справді, праця педагога – диво щоденне і неповторне, адже у їхніх руках процес творення людини. Саме на такий педагогічний колектив багатий навчально-виховний комплекс ЗОШ І-ІІІ ст. ДНЗ  с. Сальниця, який очолює ось уже майже 20 років досвідчений та мудрий директор, талановитий педагог,  щира та працелюбна людина – Станіслав Дмитрович Грубський. Він гідно продовжує справу своїх попередників, примножуючи найкращі традиції  навчання та виховання учнівської молоді.

  Сальницький навчально-виховний комплекс по праву можна назвати  візитівкою освітянської галузі нашого району. Ця школа, наче друга домівка, адже у ній так затишно і комфортно. І це відчуваєш, щойно переступивши її поріг. В просторому світлому холі радує око гарно оформлений патріотичний стенд героям АТО села Сальниці, прикрашають вестибюль шахові та шашкові столики з велетенськими фігурами.  Куди не поглянь - всюди різноманітні малюнки на стінах,  фотоколаж усієї шкільної родини, заклад естетично оформлений. Кожен куточок свідчить про те, що тут навчаються  здібні та креативні дітки. 
  У навчальному закладі укомплектовано 11 предметних класів, а також комп’ютерний клас з підключенням до Інтернету. Шкільні класи світлі та затишні, усе гармонійно поєднано, зі смаком. На базі школи вже багато років існує прекрасний храм історії -  кімната-музей героя Радянського Союзу Флора Євстафійовича Столярчука. У шкільному дворі  є і місце пам’яті цього героя, яке було відкрито на 100-річчя від дня його народження. 
  До послуг учнів діє бібліотека, де можна знайти книгу на будь-який смак,  спортзал (на даний час розпочато капремонт), комфортна їдальня, в якій неймовірно смачно готують кухарі як для школи, так і для садочка, а також медичний кабінет.  І весь цей імідж, обличчя школи творить колектив однодумців, творчих, талановитих вчителів, докладаючи максимум зусиль. Вони не просто працюють у школі, вони живуть нею та вкладають усю свою душу.
  Саме цей згуртований колектив висококваліфікованих, ерудованих педагогів, а це 24 майстри своєї справи, дає глибокі  знання понад 170 учням. Більшість з них - вчителі вищої категорії та відмінники освіти. Неодноразово нагороджувались грамотами та дипломами районних та обласних рівнів. Вони сповнені ентузіазмом і бажанням працювати на результат. Тому й не дивно, що кожного року учні Сальницької школи стають учасниками та призерами районних та обласних олімпіад з базових дисциплін, різноманітних конкурсів та спортивних змагань.  І все це завдяки Полонському Івану Анатолійовичу та Гриньовій Лесі Михайлівні (вчителі математики), Слободянюк Людмилі Василівні (вчитель хімії та біології), Чехівській Олені Петрівні (вчитель географії, природознавства та економіки), Крикун Катерині Петрівні (вчитель української мови і літератури, зарубіжної літератури), Фаринюк Тетяні Андріївні (вчитель історії, правознавства і художньої культури), Фаринюк Олені Олександрівні і Мазур Галині Борисівні (вчителі англійської мови), Перун Світлані Павлівні (вчитель української мови), Меджибовському Михайлу Григоровичу  (трудове навчання). 
  У школі між вчителями та учнями панують атмосфера високої довіри та гарні стосунки, тому й учні з великим задоволенням йдуть на уроки, аби отримати нові знання.
  - Із року в рік вихованці школи демонструють високий рівень та якість здобутих знань, навичок під час проходження ЗНО, - з гордістю розповідає Станіслав Дмитрович. – Тож червоніти мені не доводиться, і це завдяки моїм здібним учням та професійному колективу. 
  Цьогоріч вперше відчинили двері школи 12 діток, яких з любов’ю навчатиме вчитель з великим серцем, ніжною душею та мудрою порадою Вихованець Тетяна Володимирівна. А ось із шкільного гніздечка незабаром випурхнуть у доросле життя 18 майбутніх випускників, класний керівник яких педагог, безмежно відданий своїй справі - Фаринюк Тетяна Андріївна. 
  - Розвиток дитини не може бути повноцінним, якщо він обмежується лише уроками, - наголошує директор закладу. -  Практика доводить, що найбільше учні розкриваються у позаурочній діяльності. Саме тому в нашій школі працюють найрізноманітніші гуртки: художнє мистецтво (Любінська Тамара Анатоліївна), стрілецький (Грубський Станіслав Дмитрович), спортивний (Миронюк Анатолій Степанович, Крикун Сергій Володимирович, Голумбівський Дмитро Анатолійович, Чехівський Ярослав Олександрович). Завдяки цим тренерам наші дітки щороку є призерами обласних змагань  – ділиться директор. – Також  діють гуртки «Юний хімік», «Біолог», «Математик», які очолюють вчителі вищої категорії.
  Наші вихованці охоче беруть участь у святах, які організовуються у школі. Це і День матері, і День космонавтики, спортивні та новорічні свята, зустріч випускників, свято осені, вечір козацьких ігор та розваг і багато інших. Ці традиції незмінні ось уже 30 років! 
 Гарним доповненням Сальницької школи є вокальний вчительський народний ансамбль «Берегиня». Їх мелодійним співом насолоджуються не лише у Хмільницькому районі, а й за межами області. Ансамбль завжди бере участь у різноманітних конкурсах та фестивалях, неодноразово посідаючи призові місця.
  Окрім цього при школі функціонує дитячий садочок "Казка", який вражає своєю неймовірною красою та затишком. Тут усе зроблено для діток, аби їм було комфортно і гратись, і навчатись, і відпочивати. Саме за сприяння голови райдержадміністрації Євгенія Буткевича, голови районної ради Зої Бонсевич та за підтримки депутатського корпусу районної ради тут зроблено ремонт, на який використано дев'ятсот тисяч гривень з сільського бюджету та сімсот тисяч - з районного.  
  Ця родзинка школи і справді казкова і відповідає своїй назві. Усе нове, яскраве, веселе! Гномики, півники, песики та безліч нових іграшок, книжечок, нові сучасні меблі та ліжечка тішать малюків. У цій «казці» функціонують три вікові групи, в яких виховують понад  60 малюків. Дітки у садочок поспішають, адже знають, що на них там чекають Любов Петрівна Крикун, Тетяна Іванівна Мазур, Леся Степанівна Струтинська, Катерина Миколаївна Гаврилюк, а також Валентина Анатоліївна Олійник. Це  лагідні і добрі, досвідчені і талановиті педагоги-вихователі, яких так любить малеча!
  Станіслав Дмитрович Грубський пишається своїм високопрофесійним і творчим колективом. За його словами, їм вдалося згуртуватися, тому заклад працює, як годинник. Завдяки цьому випускники мають високий рівень підготовки, а школа продовжує розвиватись та оновлюватись. 
  А ще очільник школи вдячний колишнім її випускникам: Івану Куровському (народний депутат України 5,6,7 скликань),  Михайлу Собчуку (директор  «Харківтрансгаз»), Юрію Фаринюку (директор «Зернопродукт МХП с. Воронівці»), Олександру  Плахотнюку (директор ТОВ «Відродження»), Людмилі Некрасовій. Ці успішні люди не лише пам’ятають про рідні стіни своєї школи, а й щедро допомагають. Не стоять осторонь і керівники фермерських господарств: Олег Бистрик, Анатолій Мулярчук, Микола Чехівський, Іван Приходько, Михайло Устименко, Юрій Котенкевич. 
 Також шкільна родина щиро вдячна Сальницькому сільському голові Леоніду Мар`євичу. Ця людина завжди йде їм назустріч та не відмовляє у допомозі.
  - Є ще багато задумів, багато напрацювань, та на все потрібні час і кошти. Ми впевнені, що  все це з часом здійсниться, адже виховання дітей – це велика справа і вона має бути безумовно успішною, - наголосив директор школи.
 На завершення розмови Станіслав Грубський привітав усіх педагогів з наступаючим професійним святом – Днем вчителя. Побажав міцного здоров’я, впевненості, витримки та слухняних учнів, спроможних на великі перемоги.
 

Наталія Черненька.
Фото Богдана Москалюка. 

"Життєві обрії".

 dsc0313 dsc0259 dsc0217 dsc0197 dsc0123 dsc0145
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини