Весело, з піснями і танцями фестивалили у селі Куманівці на Вінниччині

Весело, з піснями і танцями  фестивалили у селі Куманівці на Вінниччині

Унікально, атмосферно й весело вже втретє в Хмільницькому краї відбувся традиційний, але як і щороку неповторний фестиваль колядок і щедрівок «Защедруймо нашій господині – славній Україні». Цьогоріч він відбувся в мальовничому селі Куманівцях.

Минулої суботи туди поспішало багато людей, адже знали, що на них чекає неповторне свято. Як і у минулі роки, гостей зустрічала жартівлива митниця та ще й цигани, які за символічну плату ворожили на картах, передвіщали майбутнє і, даруючи гарний настрій, пропускали гостей далі.

Уздовж вулиці, яка вела у це село, на стовпах майоріли барвисті повітряні кульки та величезні цукерки, сповіщаючи про те, що саме в Куманівцях сьогодні відбудуться гучні веселощі.

В дворі біля сільського Будинку культури гостей зустрічав запальний духовий оркестр, оркестранти якого весело виграючи  запрошували людей на фестиваль. Незабаром в переповненому дворі зібралось безліч людей, яких учасники фестивалю тішили різдвяними віншуваннями, творчими номерами і яскравими костюмами. До цієї різдвяної казки долучились і голова райдержадміністрації Максим Мазурик, голова районної ради Зоя Бонсевич та благочинний Хмільницького благочиння православної церкви України Іван Пукас.

Привітав куманівецьку громаду і всіх присутніх та гостей з прекрасним фестивалем та чудовою традицією, яка уже відбувається втретє, голова райдержадміністрації Максим Мазурик. Максим Васильович зазначив, що надзвичайно приємно бачити стільки щасливих і радісних людей, згуртованих довкола незмінних християнських цінностей. Всім побажав міцного здоров’я, злагоди, достатку, гарного свята та мирного неба над головою.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХРЕЩЕНСЬКІ КУПАННЯ У ХМІЛЬНИКУ


Надзвичайно радо привітала куманівчан, представників всіх територіальних громад та присутніх голова районної ради Зоя Бонсевич. Саме вона й започаткувала три роки тому такий надзвичайно прекрасний фестиваль колядок і щедрівок.  «Адже наша Україна - це співуча країна, і традиції, які започаткували наші бабусі, дідусі і прадідусі повинні продовжуватись та передаватись нами з покоління в покоління», - вважає Зоя Григорівна. Вона побажала усім присутнім благополуччя, любові один до одного, поваги, розуміння, підтримки і, звісно ж, міцного здоров’я та миру в Україні.

Від імені православної церкви України привітав усіх з гарним святом настоятель храму святих першоверховних Апостолів Петра і Павла Православної Церкви України м. Хмільника  протоієрей Іван Пукас. Отець висловив велику радість, що знаходиться на нашій Подільській землі, в мальовничому селі Куманівці та наголосив, що ніхто так не колядує і не щедрує, як наші українці. Ми найспівочіша нація, яка у співах прославляє нашого Господа. Настоятель храму побажав усім Божого благословення, гарного настрою та великої радості.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РІЗДВЯНІ БАРВИ УКРАЇНСЬКОЇ КОЛЯДКИ ВІД ПРИХОЖАН ПЦУ ХМІЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНУ


До слова долучився і господар села Куманівці  – Андрій Титула. Від імені територіальної громади села він подякував усім учасникам та гостям свята за організацію фестивалю. Побажав усім святкового настрою, щастя, здоров’я, злагоди, достатку, миру та впевненості в завтрашньому дні.

Ведучі фестивалю також  привітали присутніх, зачитавши вітальну листівку від депутата Вінницької обласної ради Олександра Крученюка.

Дзвінке, потужне багатоголосся линуло на сцені у виконанні колективів Хмільницького району, котрі краще один одного виконували українські колядки та щедрівки. Їхній спів діставав аж до глибини душі, і здавалось, линув аж до небес. Безумовно, не залишила байдужим нікого жодна зі світлиць, яку представляла кожна територіальна громада нашого краю. Кожна світлиця намагалася якнайкраще себе представити. Особливого колориту «українським хатинкам» додавали грайливі орнаменти вишитих рушників та уквітчані різнобарвні хустини, старовинні предмети побуту і посуд.

Щедрі столи в світлицях ломились від різноманітних страв та пляшок звеселяючого питва. Напередодні ґаздині району наготували безліч національних смаколиків, аби частувати своїх гостей:   кутею та узваром, домашньою ковбаскою та м’ясцем, пи-ріжечками та пампушками, варениками, тепленькими голубчиками та пловом і ще неймовірною кількістю усілякої смакоти. Увінчували українські столи кожної світлиці традиційні запашні короваї. Таку красу, яку створили вправні господині, було навіть шкода їсти, а фотографуватись бажаючих було вдосталь.

Мабуть кожного гостя приємно здивувала українська міні-хатинка, яка красувалась на столі світлиці Кривошиївської сільської громади. «Збудували» її вправні руки сьомацьких господинь з сала, шинки, ковбаси та сиру. Справжній кулінарний витвір!

А неподалік сцени ароматний димок розходився по всьому двору, закликаючи до себе любителів страв на багатті. Тож бажаючих ставало все більше і більше: комусь припала до смаку духмяна рибна юшка, хтось смакував смаженим соковитим шашликом, дехто насолоджувався хрусткою апетитною картопелькою, а хтось просто зігрівався гарячим чаєм.

Поки дорослі розважалися, дітки теж мали чим зайнятись: у дворі для них була спеціально створена локація. Тож поласувавши смакотою, під веселу музику дітлахи змагались у різноманітних конкурсах, водили хороводи навколо ялинки, відгадували загадки та співали у караоке.

Впродовж фестивалю панувала щира, невимушена атмосфера, потужна позитивна енергетика приваблювала гостей. Усі співали, танцювали, фотографувалися з різдвяними  персонажами. Словом – відпочивали на повну.

Багаті та неповторні традиції українського народу, прадавні звичаї, інсценування вертепу, старовинних господ, що привітно зустрічають колядників, щедрівників, посівників справили незабутні враження на всіх присутніх. 

Пані Оксана м.Хмільник 

- У цьому є щось захоплююче та заворожуюче, саме тому наші предки так дотримувалися своїх звичаїв виконували традиційні обряди на свята. Сьогодні ми побачили цю гостинність, згуртованість, щирість та радість в очах людей. Такі фестивалі потрібні людям, зокрема, молоді. Адже саме в такий спосіб прадавні українські традиції продовжують жити й передаються з покоління в покоління. 

 Алла Совінська та Юлія Дорощук с. Терешпіль 

- Ми втретє беремо участь у фестивалі «Защедруймо нашій господині – славній Україні». Це прекрасна ідея проводити таке свято на рівні району.  Молодці господарі, громада села Куманівці, що організували захід на такому високому рівні. Атмосфера свята вдалась. Всі гості з гарним настроєм та піднесенням. Ці емоції радості та привітності передаються від людини до людини, від громади до громади. Ми раді, що є учасниками цього заходу, щиро вітаємо усіх зі святами та зичимо лише найкращих подій у новому 2020 році. 

Ольга Олексіївна м.Хмільник 

- Я вперше на цьому фестивалі, вражена задумом, ідеєю проведення, гостинністю господарів свята і учасників, які радіють зустрічі один з одним, вітають один одного, пригощають традиційними українськими стравами, котрі приготували самі, зі сцени звучать колядки та щедрівки. Це прекрасний захід, чудові традиції, які житимуть доти, допоки ми їх будемо шанувати та дотримуватись. 

Віктор Панчук

- Фестиваль чудовий, веселий та драйвовий.  Ми дуже раді, що взяли в ньому участь. Найбільше вразила щирість людей кожної громади. Відчувається свято, адже всі зичать один одному радості, частують смаколиками, разом щедрують та колядують. Настрій прекрасний, дякуємо організаторам за це свято. Усім щастя та добробуту в новому році. 

Щороку фестиваль набирає обертів, виступи учасників стають цікавішими  і креативнішими. Так було і цього року: всі залишились задоволеними, адже досхочу насолодились гарним відпочинком.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РАНОК ЗАСІВАНОК І НЕСПОДІВАНОК 

 

 

222 dsc0338 dsc0333 dsc0324 dsc0310%d1%85%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b0 dsc0306 dsc0282 dsc0279 dsc0277 dsc0275 dsc0271 dsc0268 dsc0261 dsc0255 dsc0251 dsc0248 dsc0235 dsc0244 dsc0233 dsc0223 dsc0219 dsc0217 dsc0213 dsc0208 dsc0195 dsc0182 dsc0179 dsc0173 dsc0169 dsc0164 dsc0156 dsc0151 dsc0144 dsc0147 dsc0133 dsc0131 dsc0124 dsc0107 dsc0115 dsc0106 dsc0100 dsc0087 dsc0092 dsc0082 dsc0075
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини