«Відродимо село – розквітне Україна»

«Відродимо село –  розквітне Україна»

  Нещодавно в приміщенні обласної філармонії ім. Миколи Леонтовича в рамках проекту «Моя Вінниччина» відбувся другий фестиваль територіальних громад області «Відродимо село – розквітне Україна». До міста Вінниці, аби взяти участь у фестивалі, прибули письменники та краєзнавці, літератори, педагоги та книголюби зі всіх куточків Вінниччини. Серед гостей були також голова обласної ради Анатолій Олійник, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Альона Лавровська і народний художник України Володимир Козюк. 

  На початку ініціатор проведення фестивалю – головний редактор журналу «Вінницький край»,  голова спілки письменників Вінницької області Вадим Вітковський привітав усіх присутніх і зазначив, що проект «Моя Вінниччина» уже став традиційним і  за своєю унікальністю вийшов на всеукраїнський рівень. І справді, того дня всі учасники та гості фестивалю стали свідками фіксування нашої області у «Книзі рекордів України» в категорії «Видавництво - найчисельніше, єдине в Україні багатотомне видання історій сільських та міських громад однієї області». Вінницька облдержадміністрація, обласна рада і журнал «Вінницький край» єдині в Україні реалізують амбітний проект, увіковічуючи історію кожного населеного пункту виданням книг за кошти з обласного бюджету.  Дипломи про встановлення рекорду усім причетним  до проекту вручив представник Книги рекордів України Володимир Козюк. А про те, що на території нашої області живуть дійсно талановиті творчі люди, які люблять і вивчають свій рідний край, дбають про його духовний розвиток і передають ці знання молодим поколінням, свідчить кількість виданих книг: на сьогодні їх 28 загальною кількістю у вісім тисяч сторінок.   
  - Ця висока нагорода належить також і Олександру Крученюку, і Людмилі Станіславенко, і всім іншим депутатам обласної ради, які завжди одностайно підтримують культуру та літературу на Вінниччині, чого немає в жодній області, - наголосив Вадим Миколайович. 
  В ході фестивалю вінницька поетеса Ніна Гнатюк вручила посвідчення членів Національної спілки письменників України семи жителям Вінниччини, серед яких і наша землячка - жителька с. Кропивна Валентина Павленко. 
  Згодом відбулася творча презентація книг і урочистий концерт, де виступили колективи районів області. Хмільниччину на фестивалі представили автори книги «Летять лелеки в рідні Маркуші»: голова правління Вінницької обласної організації Національної спілки журналістів України Василь Паламарчук, наш земляк Василь Федоришин і відомий краєзнавець Микола Дорош. Наші земляки переконані, що кожна людина повинна знати, насамперед, минувшину своєї малої батьківщини і це, в свою чергу, допоможе знати і розуміти велику історію Хмільницького району, Вінниччини, України в цілому. Їхня історико-краєзнавча розповідь про село Маркуші Хмільницького району сповнена любові до рідного села, поваги до людей, а кожне фото, розміщене на сторінках видання, передає всю глибину минувшини, дихає історією. При  написанні книги було опрацьовано багато архівних матеріалів, спогадів старожилів. Нелегка копітка праця трьох авторів вилилась у триста сторінок історичних фактів та свідчень. 
  Автори подякували всім причетним до швидшого виходу книги в світ і коротко розповіли про наповнення свого літературно-документального видання. Вони побажали всім присутнім творчим натхненникам успіхів у подальших справах, Божої благодаті та здоров’я. Талановитих земляків приїхав підтримати на фестивалі сільський голова Володимир Дрончак, адже хвилюється за своїх односельців та пишається їхніми здобутками.    
  По завершенні презентації книги перед учасниками та гостями фестивалю виступив жіночий вокальний ансамбль української пісні «Калинонька» Маркушівського сільського Будинку культури, під акомпанемент хмільницького композитора Павла Дубового. 

Алла Корнієнко,

«Життєві обрії». 
 

45087110 522465011605190 3935397040615325696 n44972057 929088113944413 2220549807733211136 n
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини