Водійські права й техпаспорт у смартфоні

Водійські права й техпаспорт у смартфоні

 "Міністерство цифрової трансформації України запускає експериментальний проєкт щодо застосування електронного посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, які можуть пред’являтися поліцейським замість пластикових документів!" - повідомляє видання "Життєві обрії" з посиланням на офіційні джерела Міністерства цифрової трансформації. 

Уряд підтримав пропозицію Міністерства цифрової трансформації та Міністерства внутрішніх справ і затвердив відповідні Постанову та Порядок.

Е-права та е-техпаспорт – це цифровий образ виданих особі цих документів разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом). Водій зі свого смартфону пред’являтиме його поліцейському, а той за допомогою спеціальних технічних засобів підтверджуватиме дані у електронних ресурсах єдиної інформаційної системи МВС.

71 млн гривень – саме стільки за цей рік українці сплатили штрафів за те, що не мали при собі прав чи техпаспорту під час керування автомобілем. Тож новий сервіс дуже потрібен для багатьох громадян.

Для замовлення е-посвідчення водія та/або е-технічного паспорта водію потрібно буде завантажити на смартфон мобільний додаток Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Дія) та пройти електронну ідентифікацію.

Е-права та е-техпаспорт сформуються автоматично за наявності в єдиній інформаційній системі МВС усіх відомостей, що зазначаються в посвідченні водія та свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, у тому числі фотографії (відцифрованого образу обличчя) особи для формування е-посвідчення водія.

Планується, що е-права та е-техпаспорт запрацюють уже у грудні.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини