Вони працюють в епіцентрі небезпеки

Вони працюють в епіцентрі небезпеки

Робота медичних працівників завжди викликає повагу. Адже порятунок людського життя - це подвиг. Як і їхня витривалість та сміливість. Особливо сьогодні, коли поширення коронавірусу внесло свої корективи в їхній і без тогоне простий робочий ритм. 
Напередодні професійного свята, Дня медичного працівника наші журналісти відвідали Хмільницьку центральну районну лікарню і побачили, в яких умовах працюють лікарі, медичні сестри, санітарки, які надають допомогу хворим із коронавірусом  та іншими  захворюваннями.
- Ці люди нині на передовій у боротьбі з хворобами, їм дуже не просто, - каже головний лікар Хмільницької ЦРЛ Василь Залецький. – Вони дбають і про те, як надати необхідну допомогу пацієнтам, й про те, як уберегтися від захворювань самим. 
Чергові зміни  відділення невідкладної екстреної медичної допомоги  щоденно приймають близько 15-20 хворих з різними симптомами і направляють в інші відділення медичного закладу.  
- Більшість хворих, які до нас звертаються, це ті, котрих привезла «швидка», або які прибули за направленнями від сімейних лікарів, - каже завідуюча відділенням Діана Кириченко. –  Багато хворих є з інсультами, інфарктами, з черепно-мозковими травмами у важких станах. 
Під час огляду пацієнтів з температурою, симптомами гострих вірусних інфекційних захворювань ми одягаємо маски, шоломи, костюми, а направляючи таких пацієнтів на рентген,  попереджаємо працівників рентген-кабінету про те, що до них направлено таких хворих і вони також одягають захисні костюми. Хворих з пневмонією направляємо в інфекційне відділення. 
Інфекційне відділення Хмільницької центральної районної лікарні на 100% заповнене хворими на коронавірус. Персоналу саме цього відділення найважче працювати, адже вони постійно контактують з хворими. 
- Психологічно дуже важко, адже хвилюємось за те, щоб зберегти людські життя й за те, щоб не захворіти самим, - розповідає завідуючий інфекційним відділенням Іван Максименко. – Більш ніж 95% робочого часу медперсонал проводить у захисних костюмах. Більшість часу вони перебувають у палатах біля хворих, переходячи з палати в палату дезінфікують костюми. У спеку в захисних костюмах дуже важко, були навіть випадки, коли медичні сестри втрачали свідомість. 
Наразі у відділенні більше 20 хворих.  Це переважно люди із пневмоніями, викликаними коронавірусом. У більшості випадків - родинні зв’язки: мати й донька, або чоловік і дружина… 
Коли запалення вражає більшу частину легенів і в хворого виникає дихальна недостатність, ми викликаємо реаніматолога, який підключає пацієнта до апарату штучної вентиляції легенів. 
Іван Максименко - єдиний лікар у відділенні, який лікує таку кількість хворих. 
Штат інфекційного відділення налічує 14 працівників. За словами Івана Миколайовича, їх замало, і працюють усі в посиленому режимі. 
Завдяки тому, що хворі з COVID-19 навіть ті, які перебувають у важкому стані, лікуються в інфекційному відділенні, пацієнти реанімаціного відділення з різними захворюваннями убезпечені від зараження коронавірусною інфекцією. 
- Нам дуже допомагає кабінет СКТ, -  зазначає Василь Залецький. – Адже комп’ютерна томографія є найбільш точною для виявлення пневмоній.
Хворі з підозрами на коронавірус, доки очікують результатів ПЛР, перебувають у терапевтичному відділенні лікарні. 
- За  3 дні до відділення поступили 12 осіб з підозрами на коронавірус, звісно ж, для медперсоналу це важко, - каже завідуючий терапевтичним відділенням Анатолій Базь. – Але всі розуміють, що потрібно працювати, одягають маски, рукавички і йдуть до пацієнтів. Адже людям потрібна допомога і ми повинні її надавати. Всі напружені, посмішок немає. Але зі своєю роботою справляються. Дотримання санітарно-епідеміологічного режиму убезпечує нас від випадків захворювань серед персоналу. Перший випадок захворювання на коронавірус у місті був виявлений в нашому відділенні, досить непередбачувано,  але на щастя в нас і тоді ніхто не захворів.  
Медпрацівники зізнаються: коли почали до лікарні потрапляти перші хворі на коронавірус, було страшно. Хвилювались не тільки вони, а й їхні рідні. Але з часом звикли працювати в такому режимі, із засобами захисту та дезінфекції. А рідні почали підтримувати їх і ставитися з розумінням до того, що вони, віддаючись справі, рятують життя людей. 
Були випадки, коли сусіди та знайомі медпрацівників, зокрема тих, які проживають у селах, остерігались їх, не вітались та уникали контактів через те, що вони мають  справу з хворими на коронавірус. 
- Було дуже неприємно, важко, але з часом просто перестали надавати цьому значення, - розповідають медпрацівники. – Зараз вже ми про це не згадуємо. Ми зосереджені на тому, аби надати допомогу хворим, адже це сьогодні головне. 
Хмільницька центральна районна лікарня чи не єдина, де завантаженість хворими на коронавірус сягає до 100%, у той час, як середня завантаженість інфекційними хворими в районних лікарнях області близько 33%. 
У Хмільнику лікуються хворі й з сусідніх районів, зокрема, зараз в лікарні перебувають хворі на COVID-19 з Літинського району, раніше проходили лікування пацієнти із Калинівського та Козятинського районів. 
- Потрібно віддати належне працівникам, які мужньо тримаються і роблять таку важливу справу, - каже головний лікар Хмільницької ЦРЛ Василь Залецький. – Адже нічого немає ціннішого і дорожчого за людське життя. Я щиро вітаю усіх медичних працівників з професійним святом і бажаю їм самим, в першу чергу, міцного здоров’я, сил та витримки, щоб вони могли дарувати здоров’я іншим, рятувати людей від різних хвороб та важких станів. Завдяки їхній турботі та професійній майстерності у людини з’являється віра й надія на одужання, і це - найголовніше.
Щиро бажаю вам, шановні медичні працівники, невичерпної енергії та нових професійних здобутків.  Щастя й добробуту вам і вашим родинам. 


Юлія ШАНДРА,
Олександр ОКОЛОДЬКО

 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АДАПТИВНИЙ КАРАНТИН ПРОДОВЖЕНО ДО 31 ЛИПНЯ

Imgonline com ua resize yre6iljhhahr4klImgonline com ua resize xszf0dfykvndhImgonline com ua resize oijosatyawffgcxImgonline com ua resize lqzsay7uqruImgonline com ua resize foij8ye6svt55pImgonline com ua resize 7s1bu9oc7soaImgonline com ua resize 0iwntaq5njImgonline com ua resize 0ebjqhpcx9ne
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини