«Вулична бібліотека» або буккросинг

«Вулична бібліотека»  або буккросинг

   Не з одними лише гаджетами проводить час сучасна молодь. В Україні набуває популярності буккросинг: рух спрямований на обмін книгами поза межами традиційних бібліотек. 
   Великі скляні шафи, де без реєстрації та читацького квитка можна отримати книгу, поклавши взамін іншу, спочатку почали з’являтися в обласних центрах, а сьогодні їх можна зустріти навіть у деяких сільських громадах. 
  У Хмільницькому районі буккросинг започаткували у Жданівській ОТГ. В найбільш людних місцях сіл Війтівці, Качанівка та Семки. Ініціатива належить школярам, котрі самостійно зібрали п’ять тисяч гривень, а також отримали фінансову підтримку влади й бізнесу та облаштували усе для буккросингу навесні цього року.  
   -  «Вуличну бібліотеку» розташовано в центральній частині сіл, біля магазинів, які мають відеонагляд. Шафи не зачиняються, тобто прийти взяти ту книжку, яка подобається, можна в будь-який зручний час, - розповідає заступник генерального директора ТОВ «Хмільницьке» з корпоративного партнерства Петро Сидоренко. -  Дорослі й діти мають можливість безкоштовно обрати цікаву книжку у спеціально облаштованих місцях, а прочитавши — повернути і взяти нову. Коли ми моніторили перший місяць роботи, то виявили, що потенційними користувачами послуги вуличної бібліотеки є не лише місцеві жителі, а й проїжджі люди. Один чоловік, який, можливо, їхав кудись у справах, зупинився автівкою у Жданівці на центральному перехресті, де біля магазину-кафе стоїть наша книжкова шафа. Поки пив каву, передивлявся книжки. Потім взяв кілька з собою. Першою була думка - поцупив. Але потім виявилося, що він повернув їх та ще й дві власні привіз. Такі приклади свідчать, що люди зацікавлені в нових пропозиціях, просто треба вміти їх правильно подавати.
   Жданівська ОТГ стала чи не першою громадою на Вінниччині, яка відкрила на своїй території «вуличні бібліотеки». Книжкові шафи скляні, білі та постійно відчинені, втім, жодного випадку вандалізму  від початку їх функціонування не було зафіксовано. Більше того, книжкові полиці почали заповнювати не лише книжки, а й журнали та газети.
  Незабаром ініціатори  планують придбати нові видання, щоб жителі громади мали можливість познайомитися із сучасними українськими авторами. А ще хочуть створити спеціальні формуляри, куди читачі записували б свої враження від прочитання тієї чи іншої книжки, що спонукатиме до читання інших односельців.
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини