Як боротьба з корупцією економить кошти українців

Як боротьба з корупцією економить кошти українців

Попри війну з Росією, активна фаза якої триває третій рік, Україна досягає успіхів і у внутрішній боротьбі — з корупцією. Відповідно до міжнародного рейтингу “Індекс сприйняття корупції” від Transparency International, у 2023 році Україна показала стрімкий прогрес, піднявшись зі 116 на 104 місце. І це, передусім, результат роботи українських антикорупційних органів.

Центр громадського моніторингу та контролю згадує, кого з українських корупціонерів викрили у 2023 році та які виклики чекають у 2024-му.

Судді, депутати, міністри: кого викрили НАБУ та САП у 2023 році

Минулий рік став найуспішнішим в історії українських антикорупційних органів. Про це свідчать дані звіту Національного антикорупційного бюро України за друге півріччя 2023 року. Торік НАБУ та САП викрили на зловживаннях 21 високопосадовця, 39 керівників державних підприємств, 16 суддів, 11 депутатів. Ці показники в рази більші, ніж у попередні роки. Серед найбільш гучних викриттів минулого року — справа щодо хабара у 3 млн доларів Голові Верховного суду України Всеволоду Князєву, справа  злочинної організації під керівництвом голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка, яка заволоділа 500 млн грн державних коштів, справа щодо заступника міністра аграрної політики Тараса Висоцького та ексзамміністра економіки Олександра Грибана щодо зловживань при закупівлях продовольчих товарів, внаслідок чого держава втратила 62,5 млн грн.

“Економічний ефект роботи НАБУ у другому півріччі 2023 року сягнув рекордних 3 млрд грн, а загалом за рік — 4,7 млрд грн, що в півтора рази вище за показники 2022 року. Це кошти, повернуті в державний бюджет, державним підприємствам, а також активи, передані на потреби обороноздатності”, — розповів під час презентації звіту Директор НАБУ Семен Кривонос. Окремо він відмітив справи щодо корупції у військових закупівлях — станом на зараз НАБУ розслідує понад 60 таких проваджень, зокрема щодо закупівлі зброї, харчування та речового забезпечення ЗСУ. За словами Семена Кривоноса, найважливішим зараз є збір достатніх та неспростовних доказів, що в майбутньому забезпечить ухвалення обвинувальних вироків усім тим, хто краде у армії під час війни.

Відповідати за корупцію доведеться усім

Звіт НАБУ та САП за 2023 рік демонструє, що антикорупційні органи серйозно взялись за викриття чинних посадовців-корупціонерів. Логіка зрозуміла: притягнення до відповідальності чиновників, які зараз на посадах, є сигналом для їхніх нечистих на руку колег — відповідати за корупцію доведеться усім. І що більше корупціонерів спіймають на гарячому, то менше збитків зазнає  держава.

Як заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко, цьогоріч НАБУ і САП планують показати більш вагомі результати боротьби з корупцією в оборонній сфері. “Це не значить, що ми не працювали в цьому напрямку раніше. Це значить, що ми маємо найвищий стандарт доказування. Тому наші розслідування потребують більше часу, але обов’язково дадуть відчутні результати”, — додав він.

Водночас, за словами Семена Кривоноса, для ефективнішої боротьби з корупцією необхідно законодавчо ухвалити дві зміни: дозволити детективам проводити автономне прослуховування та створити незалежну експертну установу при НАБУ. Окрім того, впродовж трьох років НАБУ планує добрати 300 нових співробітників, більшість з яких — детективи. Таке розширення — виклик для будь-якої організації, і якщо цей процес пройде успішно, кількість розслідувань суттєво зросте, а покарання корупціонерів стане невідворотним.

 

 

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини