Яку воду вживають хмільничани?

Яку воду вживають  хмільничани?

   Відокремлений структурний підрозділ Хмільницький міськрайонний відділ лабораторних досліджень ДУ «Вінницький обласний лабораторний Центр Міністерства охорони здоров'я» систематично проводить планові лабораторні дослідження питної водопровідної води,  яка подається населенню м. Хмільника. В січні  цього року три рази проводились  лабораторні дослідження питної води і щоразу  у воді було виявлено перевищення вмісту амонію, що не відповідає гігієнічним вимогам до питної води, призначеної для споживання людиною.

  Амоній - це  продукт  розкладання органічних азотовмісних (у тому числі білкових) речовин. Наявність його в воді у великій кількості свідчить про порівняно свіжі забруднення її азотовмісними речовинами. Тому при централізованому водопостачанні перевищення його вмісту  у воді категорично недопустимо. Наявність амонію в воді в кількостях, що перевищують норму при місцевому водопостачанні, в багатьох випадках розцінюється як показник небезпечний в епідеміологічному відношенні та такий, що може спричинити токсичну дію на організм людини.
  Особливо вразливими є люди із зниженим метаболізмом аміаку, що може бути спричинено ферментативним дефіцитом через генетичні розлади, порушенням печінки, нирок. При вживанні аміаку у вигляді солей амонію у людському організмі порушується метаболізм глюкози, чутливість тканин до інсуліну, кислотно-лужна рівновага. 
  При знезараженні води хлором  відбувається зв’язування хлору з аміаком, що знижує бактерицидну дію хлору, тому небажано, щоб в знезаражуваній хлором воді містилось більше 0,5 мг/дм3 амонію, так як при цьому уповільнюється знезараження води, що потребує застосування підвищених в 2 – 4 рази доз хлору.
  Про невідповідність питної води вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» було проінформовано міського голову, Хмільницьке районне управління  ГУ Держпроспоживслужби у  Вінницькій області та КП «Хмільникводоканал».

В. Бойко,
завідувач ВСП  Хмільницький міськрайвідділ

лабораторних досліджень

ДУ «Вінницький обласний

лабораторний центр МОЗ України»

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини