Їх подвиг ми повинні пам'ятати

Їх подвиг ми повинні пам'ятати

   16 жовтня 2018 року  під час військових багатонаціональних навчань «Чисте небо», на північно-східному полі села Уланова, на очах багатьох краян  здійснено подвиг  мужніх пілотів-випробовувачів Івана Петренка з України та Сета Нерінга зі Сполучених Штатів Америки.  Відважні пілоти, під час лету на несправному літаку СУ-27 УБ, ціною власного  життя,  зробили все можливе, аби важка бойова машина   не  впала на житлові помешкання  сіл Воронівці, Пагурці, або ж Уланів. Нині виповнюється  рік з часу трагічної загибелі бойових пілотів.

  Як це сталося, ми знаємо із багатьох повідомлень очевидців. Проте трактування баченого досить різниться, перекручень надто багато. Свою версію подав ще 18 жовтня минулого року у відповідні служби. Але ж, щоб робити заяви, потрібно знати причину, чому літак опинився аж тут, на північно-східних околицях Уланова. Що зумовило його переліт саме сюди? Цілком  вірогідно, що він  вимушено відхилився від заданого маршруту.
   Побачивши своїми очима,  як сталася трагедія, почувши  розповіді очевидців із Воронівець, Пагурець та Уланова, побувавши на прилеглій до місця падіння винищувача території, прийшов до особистого  висновку:  пілоти здійснили великий героїчний вчинок, ціною свого життя врятували людей від неминучої трагедії, пов’язаної із падінням винищувача. Так могли вчинити лише справжні Герої…
  Літак  рухався  до  місця падіння з боку Воронівець, виринувши біля Чернятинець над безлюдним урочищем Галавщина. Тому де зупинились реактивні двигуни і скільки разів пілоти  пробували запустити  їх – невідомо.  Машина летіла на простій  дофорсажній тязі.
   Раптом у небі  пролунав могутній вибух, який роблять літаки при переході на надзвукову швидкість. Однак цей вибух був не звичний, а особливий. Він стався на порівняно малій висоті із певним звуковим  відтінком. А саме, крім бар’єрного звуку, майже одночасно, пролунав й інший, ніби в самому літаку  розірвався балон чи бак з пальним, а можливо акумулятор, і від цього вибуху одночасно почувся неймовірний металевий удар по  конструкції машини. Цей вибух міг легко розгерметизувати фюзеляж,  порушити обшивку літака і пошкодити щось в комунікаціях двигунів.  
  Піднявши  раптово  голову, побачивши у променях сонця  клубки чорного диму, зрозумів, сталося непоправне. Напевне пілоти намагалися запустити непрацюючі двигуни, але запуск не вдався. Літак не подолав надзвукову швидкість, звичного гулу, який завжди є після переходу на надзвукову швидкість - не було. Літак  явно рухався  на дофорсажній тязі. При наближенні бойової машини до західних околиць Воронівець  почувся якийсь характерний  свист  від винищувача.  Це ще раз підсилило думку – бойовий перехоплювач  так довго летіти не зуміє. Він знижуючись, легко може впасти на помешкання жителів Воронівець, або ж Пагурець, Уланова…    

ЧІТАЙТЕ ТАКОЖ: В УЛАНОВІ ВПАВ ВІЙСЬКОВИЙ ЛІТАК СУ-27: Є ЖЕРТВИ


   А тим часом літак,  втрачаючи висоту,  ціною неймовірних зусиль пілотів, перелетів Воронівці в напрямку до села Пагурці. Цей лет також був із задертою до верху «головою», ніби для старту в небеса. Але  над Сниводою, на  малій висоті, його прямо завалювало, хитало,  то в один, то в інший бік. Тобто й лет прямо свідчив  на  значну поломку бойового літака.  Зрозуміло, що  над ставком  пілоти могли легко  покинути несправну  машину, катапультуватися, вода пом’якшила б удар. Однак такого відважні пілоти допустити не могли. Куди тоді впаде величезний винищувач? На село Пагурці! Боже борони! 
  Секунди наближали непоправне. Мужні льотчики все ж зуміли маломаневрену  машину над  західними околицями Пагурець розвернути майже на 90 градусів, вивести за межі житлового масиву та ще раз спробувати запустити реактивні двигуни. При цьому маневрі  винищувача надто розвернуло.  При катапультуванні американський пілот сильно вдарився об поверхню землі, цей удар був несумісний із життям. Ще одна спроба  запустити двигуни  теж не вдалася. Величезний бомбардувальник із силою врізався в землю.  Вибух надзвичайної сили і хмару чорного диму  почули й побачили багато жителів сусідніх сіл.  Масштаби великої трагедії прямо вражають.
   Через хвилин 25 - 30 прилетів американський літак «Геркулес» і покружлявши над ставком взяв курс на Гавришівку. Цілком ймовірно, була  команда для американського пілота катапультуватися, однак мужній пілот не міг покинути свого командира-напарника. Побратимство цього екіпажу разюче показує високий рівень обов’язку, почуття відповідальності у виконанні поставленої мети. Герої зробили все можливе й неможливе, але не допустили враження пошкодженим винищувачем-перехоплювачем мирного населення. Честь і хвала таким людям!
   Тоді ж, в листі Президенту України повідомив, що ці два офіцери вчинили на рідній українській землі величезний героїчний  подвиг. Як ще можна відзначити пілотів, як не присвоєнням їм посмертно високого звання Героїв України? На таких вчинках учителям потрібно навчати підростаюче покоління палкої любові до батьківської землі...  Висловив щиру надію, що неподалік місця трагедії неодмінно потрібно поставити величний пам’ятний знак українському і американському пілотам. Нехай весь світ бачить, як Україна та велика Америка, найдорожчою ціною – людським життям, борються за мирне і чисте небо. 
  У майбутньому краєзнавчому музеї Уланова неодмінно слід розмістити відповідну експозицію про американсько-українське побратимство на прикладі даного льотного екіпажу. При відкритті монумента запросити пілотів, котрі знали відважних  Героїв, представників американського Посольства, чи навіть самого Президента США.
  Доречним було б перейменувати вулицю Сонячну в Уланові на честь  мужніх пілотів. Подвиг пілотів при виконанні військового обов’язку – гідний наслідування серед військових обох країн.
  На даний час знаю, що пам’ятний знак Героям уже поставлено неподалік місця страшної трагедії. На річницю загибелі відбудеться вшанування світлої пам’яті пілотів.
  Нам потрібно ще енергійніше змикати наші ряди, розвивати приязні стосунки з американським народом, бути пильними і незважаючи ні на що твердо йти до поставленої мети. Це мужньо зробили вказані пілоти.
  Героям слава! Слава Україні! 

 Микола Дорош,
краєзнавець

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини