З дерева, як із пластиліну ліпить скульптури наш земляк у Німеччині

З дерева, як із пластиліну ліпить скульптури наш земляк у Німеччині

   Його роботи прикрашають палаци та будинки, продаються з аукціонів, а найбільші картини з дерева двічі потрапляли до Книги рекордів Гіннеса. Сам майстер шанований гість у Ватикані.

  Світ знає його під псевдонімом Пауль Кренц, яке він взяв від коренів свого справжнього українського імені та прізвища Павло Надкриничний.
  На його батьківщині, у селі Соколова, Хмільницького району старожили знають і пам’ятають родину Надкриничних і Павла Івановича, тоді ще, маленького
сором’язливого хлопчика, який часто любив роздивлятися візерунок дерева на лавці, що була єдиним предметом меблів у домі.
  Прадіди Павла Надкриничного також колись працювали з деревом. Займалися реставрацією меблів упродовж кількох поколінь. Звідси й успадкований талант майстра. Цим шляхом він і пішов. Спочатку вступив до столярного училища, а потім до інституту. Розкрити свій справжній талант і вміння Пауль Кренц зміг у Німеччині, куди виїхав із родиною в 1990 році. Спочатку їм було важко у чужій країні, а згодом, майстер отримав замовлення у рідкісній техніці, - інтарсії (врізуванні вклеювання в поверхню предмета шматочків інших матеріалів). Маючи вміння робити дерево м’яким, як пластилін і виготовляти з нього різні фігурки та скульптури майстер виконав замовлення на високому рівні, а згодом робота за роботою у нього почали з’являтися й інші унікальні картини та скульптури. Для створення шедеврів майстрові потрібно багато часу, адже щоб дерево стало м’яким потрібна багатотижнева спеціальна обробка, потім він нагріває його до певної температури, що призводить до ослаблення молекулярних зв’язків, тоді дереву можна надати будьякої форми і прикріпити до іншого матеріалу.
  Деталі перетворення деревини у м’який матеріал скульптор тримає у секреті. Поєднуючи інтарсію та техніку пластичної зміни дерева Пауль Кренц створює невеличкі фігурки і складає їх у картину наче пазли. Над своїм найбільшим циклом-інтарсією під назвою «Хресна дорога», майстер працював близько десяти років, вона стала першою роботою, яка потрапила у 1998 році до Книги рекордів Гіннеса. А через два роки він вже б’є рекорд, створивши іншу картину із 6500 шматочків дерев’яної фурнітури, яку назвав «Терновий вінок і букет квітів». Того ж року чоловік був шанованим гостем у Папи римського Іоанна Павла ІІ, а у 2006 в Бенедикта ХVІ і подарував свою ікону Божої матері та інсталяцію «Серця світу».

Юлія ШАНДРА

%d0%9f%d0%b0%d1%83%d0%bb%d1%8c%d0%9f%d0%b0%d1%83%d0%bb%d1%8c 1
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини