За 5 районів з центрами у Вінниці, Гайсині, Тульчині, Могилів-Подільську та Хмільнику виступила народний депутат України Лариса Білозір

За 5 районів з центрами у  Вінниці, Гайсині, Тульчині, Могилів-Подільську та Хмільнику виступила народний депутат України Лариса Білозір

«Восени нас чекає новий адмінтерустрій - повсюдність ОТГ- новий субрегіональний рівень - нові райони.

Взяла участь у нараді щодо законодавчого забезпечення формування субрегіонального (районного) рівня адміністративного-територіального устрою в Міністерстві розвитку громад та територій», - написала Лариса Білозір на своїй сторінці у Фейсбук. -  Разом з колегами-народними депутатами головою профільного комітету Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування Андрієм Клочко, профільним міністром Олексієм Чернишовим, Віталієм Безгіним, В’ячеславом Негодою, Іваном Лукерею обговорили пропозиції Обласних державних адміністрацій щодо утворення нових укрупнених районів та подальшого законодавчого врегулювання затвердження центрів та меж територій громад.

Потрібно також буде розробити проект постанови щодо утворення та ліквідації районів, де буде вказано перелік та склад районів (субрегіонального рівня). Також передбачається внести зміни у відповідне законодавство у зв’язку зі створенням нових районів, щоб впорядкувати питання організації та діяльності органів влади у зв’язку з утворенням нових (ліквідацією старих) районів.

 На мою думку, як і присутніх на нараді, ми повинні відстояти більшу кількість районів, а саме 5, як і інші області, враховуючи методику по створенню районів, що б забезпечило доступ людям до тих районних центрів де є відповідна мережа терпредставництв центральних органів виконавчої влади (окружних судів, управління держгеокадастру, місцевої прокуратури, національної поліції, державної фіскальної служби тощо) та, де державна влада зможе ефективно та оперативно координувати свою роботу».  

Також, потрібно врахувати, що згідно чинної Конституції держава, все ж таки, буде зобов’язана призначити вибори в укрупнених районах до районних рад, хоч з можливо мінімальними повноваженнями.

Я рахую, що оптимальними можуть бути 5, а не запропоновані 3 райони, з центрами в Вінниці, Гайсині, Тульчині, Могилів-Подільську та Хмільнику.

Цю позицію озвучила ще на нараді робочої групи по формуванню субрегіонального рівня минулого місяця, яка, до речі підтримувалася і представниками ОДА раніше.

Що змінилося з того часу залишається тільки здогадуватися...

Але певна в одному, що ми повинні тяжіти до державницької позиції та забезпечити людям доступ до районних центрів і оперативну роботу органів виконавчої влади в районах.

Такі речі робляться на десятиліття для людей, тому тут потрібно випрацювати правильне та оптимальне рішення.

Все це потрібно буде зробити до початку виборчої кампанії та чергових виборів 25 жовтня 2020 року, які мають пройти на новій адмінтероснові.

Розглянули та обговорили пропозиції по районуванню всіх 24 областей.

Звісно мене не могла не здивувати пропозиція Вінницької ОДА, яка разом з Херсонською стали єдиними областями, що подали лише 3 райони на область (Вінницький, Могилів-Подільський та Гайсинський), з явним перекосом по території та населенню у Вінницькому району де проживатимуть біля 1 млн. жителів, тоді коли в інших зазначених мною 2 районах (Гайсинському та Могилівподільському) по 300 тисяч осіб».


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

В УКРАЇНІ ПОЧНУТЬ ШТРАФУВАТИ ЗА ВІДСУТНІСТЬ АДРЕСНОЇ ТАБЛИЧКИ НА БУДИНКУ

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини