Жительці Вінниччини, яка здавала ворогові позиції ЗСУ та активно пропагувала рашизм повідомлено про підозру за 5-ма статтями

Жительці Вінниччини, яка здавала ворогові позиції ЗСУ та активно пропагувала рашизм повідомлено про підозру за 5-ма статтями

Підозрювана, маючи тверді антиукраїнські переконання, у 2023 році ініціативно встановила зв'язок та погодилась на співпрацю з представником країни-агресорки, якого у контактах в Telegram означила як «Андрей». 

Бажаючи захоплення росією українських територій та припинення існування України як держави, жінка зобов’язалася перед куратором добровільно збирати та повідомляти відомості про дислокацію, чисельність, озброєння та маршрути пересування українських військових підрозділів на території Гайсинського району та Вінницької області загалом.

Так, протягом липня – жовтня 2023 року підозрювана 8 разів передала куратору дані про розташування військових частин, блокпостів, засобів Повітряних Сил і протиповітряної оборони на території району, отримавши підтвердження надходження інформації та її обробку для використання у подальшій підривній діяльності проти України.

Крім того, з 2022 року жінка публічно вела активну проросійську пропагандистську діяльність у забороненій ворожій соцмережі «Одноклассники». Там підозрювана регулярно на велику аудиторію поширювала матеріали із закликами до агресивної війни, повалення в Україні конституційного ладу та захоплення державної влади, а також висловлювала підтримку військовослужбовцям рф та «кадирівцям». Її публікації насичені гаслами на кшталт «россия – и точка!», «я горжусь тобой, россия Z». 

У ході санкціонованих обшуків у громадянки вилучено мобільні телефони та комп’ютер із доказами її незаконної діяльності. 

Наразі їй повідомлено про підозру та за клопотанням прокурора судом щодо підозрюваної застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою. 

За вчинення інкримінованих злочинів жінці загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацію усього належного їй майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом Управління СБУ у Вінницькій області.

Довідково: 
– ч. 2 ст. 109 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади; 
– ч. 1 ст. 110 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до зміни державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України; 
– ч. 2 ст. 111 КК України – державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, надання іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану;
– ст. 436 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до агресивної війни; 
– ч. 3 ст. 436-2 КК України – поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, вчинено повторно.


Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

 

3 %282%292 %282%29
Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини