«Живий Вогонь»

«Живий Вогонь»

  «Живий Вогонь»: найгарячіший фестиваль Поділля повертається у Вінницю!
  З року в рік на Вінниччині проходить фестиваль «Живий Вогонь». Він відбувається в купальські  (за старим стилем) дні, тобто у дні літнього сонцестояння, тому завжди супроводжується стародавнім купальським обрядом, автентичними виставками, майстер-класами та розвагами. Вінничани ще пам’ятають жартівливі обливання з пожежної машини, запашний козацький куліш та драйвові вечірні рок-концерти, на яких у різні роки виступали гурти «Тінь сонця», «OtVinta», Yoryj Kloc та інші.

  Вперше «Живий Вогонь» відбувся на острові Кемпа, потім були Бригантина, Сабарів, Вишенське озеро, Соцькі озера і багато інших красивих місць з неймовірною природою.
  Та в 2016 році «Живий Вогонь» був змушений переїхати в інше місце і цілих три роки відбувався у курортному Хмільнику,  ставши й там найочікуванішою подією року.
  І ось цьогоріч фестиваль повертається! Цього разу він буде всього в 5-ти кілометрах від  Вінниці – у «столиці» найуспішнішої  в області ОТГ – Якушинцях.
У селі є багато пам’яток історії та природи: скіфські вали, місця трипільських поселень, козацькі дуби і навіть закинутий радянський ядерний бункер.  Тут розроблено піші й велосипедні маршрути, є навіть власний якушинецький гастро-тур, і для гостей тут радо проведуть екскурсії в дні фестивалю.
  «Живий Вогонь» буде відбуватися на території колишнього маєтку місцевих магнатів, на стадіоні поблизу ставка, який оточений лісом. Саме тут, біля води, і будуть видобувати «живий вогонь», і учасником цього дійства зможе стати кожен.
  Як розповідає засновник і незмінний організатор фестивалю, отаман Вінницького козацького полку ім. І.Богуна Володимир Воловодюк, цей обряд принесено на фестиваль з давнини. Спосіб видобування вогню з дерева він побачив на малюнку в музеї.
  - Ми вирішили показати, що наші предки тисячу років тому недарма проводили святкування у найдовші дні року, що це все мало глибокий сенс. Ми знайшли  малюнок пристрою для видобування вогню, відтворили його, і вирішили спробувати, що з цього вийде. І з першого разу, це був 2008 рік, на острові Кемпа у Вінниці ми цей вогонь видобули. Це було яскраве дійство на кілька тисяч людей, і цей вогонь став знаком, що фестиваль буде, і що його треба робити й надалі, — розповів Володимир Воловодюк.
  22 червня цього року вже буде одинадцятий за рахунком фестиваль. Завдяки тому, що його вперше підтримав фінансово Український культурний фонд, а також Вінницька облдержадміністрація, ХІ «Живий Вогонь» буде з повністю новою програмою та грандіозним розмахом.
  «Живий Вогонь» має статус міжнародного фестивалю звичаєвої культури, і цього року він залучить максимально можливу міжнародну аудиторію. На фестивалі будуть гостями представники європейських країн, які мають слов’янське походження або споріднені з Україною. Ми очікуємо підтвердження участі поляків, угорців, білорусів та литовців, молдаван. У кожній з цих країн є подібне свято до українського Купайла, щоправда, під різними назвами, але всі ці свята вшановують сонце, вважають вогонь і воду найбільш сильними, а трави - найбільш цілющими. Тому, саме в найдовший день року проганяють усе лихе і змушують відступити пітьму.
  Вперше у гостей фестивалю буде унікальна можливість познайомитися з представниками давніх народностей, які споконвіку населяють українські землі: гуцули, лемки, бойки, опіляни – привезуть з собою частини своїх звичаїв, виставки, одяг, свою пісню, свої танці. Запрошено також багато громад національних меншин, які мешкають в Україні.
  Хоча фестиваль буде оновлений, деякі речі залишаються незмінними: ярмарок народного промислу, майстер-класи з рукоділля, здорового харчування, гончарства, гра на музичних інструментах, хороводи, стрибки через багаття, пісні, змагання у козацьких іграх.
  Фестиваль завершиться грандіозним рок-концертом, хедлайнером якого буде рок гурт KOZAK SYSTEM. Цей гурт і його фронтмен Іван Леньо є надзвичайно популярними в Україні та світі, передусім завдяки своєму попередньому проекту «Гайдамаки». Їх найвідоміші пісні «Брат за брата», «Коли вона», «Шабля», «Маніфест», «Живи і люби» та інші.
  Свою участь також підтвердили вже рок-гурти “Не лізь, бо вб’є”, “Толока”, “Пан Карпо” та “Медовий Полин”. 
  Традиційно опівночі, після драйвового концерту відбудеться вражаюче видовищне вогняне шоу.
  Та «Живий Вогонь» не обмежується одним днем – перші заходи почнуться вже в п’ятницю. Всі охочі зможуть отаборитися на територію фестивалю з наметами та долучитися до вечірньої ватри, повчитися грати на різноманітних народних  інструментах, поспівати та потанцювати.
  Після основної частини фестивалю можна також лишитися в парку з наметом, аби вранці потрапити на одну з захоплюючих екскурсій по колоритних Якушинцях.
  Не пропустіть найочікуванішу подію літа! У найдовший день року – 22 червня, у найбагатшій громаді – с. Якушинці, з 12:00 і до півночі!


Живий Вогонь єднає Україну. 
Живий Вогонь єднає світ!


 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини