"ЖИВИЙ ВОГОНЬ" вдруге об’єднав Україну у Хмільнику

"ЖИВИЙ ВОГОНЬ" вдруге об’єднав Україну у Хмільнику

   На відміну від минулого року, цьогоріч фестиваль тривав один день. Програма була дуже яскравою, насиченою та різноманітною. Вся територія парку була задіяна під фестиваль. Уже зранку в парк почали сходитися матусі з дітками, зацікавлені місцеві жителі й гості нашого курортного містечка. При вході можна було сфотографуватися з Котигорошком. Опівдні запрацювала мала сцена, на якій виступили народні колективи, бандуристи, барди, гітаристи і солісти, а дехто й з авторськими піснями: загалом більше 80 народних колективів зі всієї країни. А щоб учасникам фестивалю було безпечніше й комфортніше відпочивати, в парку цілодобово працювали правоохоронці, рятувальники та медики. 
   На фестивалі діяло чимало мистецьких галявин. Зокрема, увагу привертала досить колоритна галявина, де було розміщено багато цікавих виробів з соломи: з солом’яними баранцями, конями, черепашкою і панною залюбки фотографувалися і дорослі, і діти. Крім того, кожному бажаючому майстриня з київського клубу «Коло» провела майстер-клас із соломоплетіння. Трохи далі дівчатка вчилися робити ляльку-мотанку, яскравими фарбами розписували дощечки, а неподалік учасники фестивалю роздивлялися глиняні вироби, вишиванки, картини, різноманітні прикраси та сувеніри. Байкерсько-козацька галявина впадала в очі потужними байками і кремезними козаками, які у великому казані варили смакоту і фотографувалися з кожним бажаючим. Особливої популярності як серед молоді, так і серед дорослих набула повстанська галявина. Вояки УПА та УНР прогулювалися по галявині, фотографувалися, а неподалік боєць батальйону «Азов» розповідав про зброю бійців АТО і навчав розбирати та збирати автомат. Імпровізована криївка на повстанській галявині зібрала чимало охочих відобразити свою незабутню гулянку на фото світлинах.

   Родзинкою свята стало «ковальське весілля». Як розповіла помічниця коваля, в давнину на знак свого щирого та вічного почуття закохані пари скріплювали стосунки розпеченою сталлю. Так як кузня була найпопулярнішим місцем серед українців, власноруч викуване закоханими металеве сонце з двома сердечками коваль підвішував під стелею, а потім відвідувачі кували для пари сонячні промінці як побажання на весілля. На фестивалі встигли «одружитися» й хмільничани Сергій та Єлина. За гарним дійством із захопленням спостерігало чимало зацікавлених, а найсміливіші й самі взяли в руки важезний ковальський молот, побажавши хмільницьким «закоханим» щастя у сімейному житті та багато діточок. Ще одним колоритним місцем у міському парку був музей старовини, який спеціально на фестиваль привіз пан Святослав із Вінниці. Вугляні праски, старовинний посуд, знаряддя праці та одяг збирав він протягом 20-ти років по всій Вінницькій області. 
  Кого тільки не було на фестивалі «Живий вогонь». Вінничани, гості з Хмельниччини, Харкова, Івано-Франківщини, Києва, Запоріжжя, інших міст України та навіть з-за кордону розважалися, насолоджувалися музикою, знайомилися і ласували різноманітними смаколиками. Були тут і ті, хто вже встиг побувати у Хмільнику та полюбити наші рідні краєвиди, і ті, хто вперше потрапив на хмільницьку землю, спеціально подолавши не одну сотню кілометрів. Запашні шашлики, козацький куліш, французькі хот-доги і мохіто з ягідними смаками, домашні картопляні чіпси, карамелізовані яблука, різнобарвні льодяники і солодка вата для справжніх ласунів та багато іншого – всю цю смакоту ніхто не міг оминути увагою, адже їх солодкувато-пряні запахи лоскотали нюх і викликали найприємніші відчуття. А для найменших влаштували дитячу галявину: дітки із задоволенням катались на електромобілях, скакали на батуті, кружляли на каруселях і брали участь в різних конкурсах. А сильні чоловіки взяли участь у змаганнях з кросфіту. 
   О 17-й годині відбулось урочисте відкриття великої сцени, яку своїм виступом запалив хмільницький гурт «ЗубрКо», після чого юнаки та дівчата продемонстрували присутнім рукопашні бої та бої зі зброєю, а також всім добре знаний козацький гопак. На наймасовіший у нашому місті фестиваль завітали голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, наш земляк, депутат обласної ради Олександр Крученюк та інші поважні гості з області. Вони привітали учасників та гостей фестивалю зі святом наших предків. А також подякували всім організаторам фестивалю, колективам і присутнім за чудовий захід, наголосивши на тому, що з часом цей прекрасний фестиваль має розширити свою географію. Після щирих і добрих слів гостей із Вінниці присутні продовжили насолоджуватися драйвовою музикою: виступами лідера гурту «Широкий лан» Святослава Бойка, гуртів «Зілля» та «Re-Mix». І дорослі, і малі кружляли в танці, стрибали й веселилися. А для тих, хто втомився від запальних танців і ходіння, заздалегідь облаштували зони відпочинку: тюки соломи та сіно. З величезним зацікавленням і захопленням люди спостерігали за традиційною забавою козаків «лава на лаву», в якій взяли участь представники поліції, рятівники, військові, байкери, козаки і всі охочі чоловіки. Найголовнішим дійством на фестивалі все ж було видобування Живого Вогню і спалення солом’яної Марени. Без сірників шляхом сильного тертя об дерево могутні чоловіки хоч і з великим зусиллям, та все ж зуміли видобути іскру і розпалити багаття. Доки горіла Марена, незаміжні дівчата плели віночки, щоб спустити їх на воду. 
   Нарешті настала та кульмінаційна мить, якої так довго чекала молодь, адже після заходу сонця на сцену вийшли відомі українські гурти «Чумацький шлях» і «GG ГуляйГород». Не лише молодь, але й діти та дорослі «відривалися на повну», заряджаючи один одного своїм позитивом. На завершення на сцену вийшла епатажна хедлайнер Кіра Мазур. Протягом всього фестивалю зі сцени постійно лунали слова подяки всім причетним до проведення «Живого вогню», адже завдяки їм у Хмільнику було дуже весело і незабутньо.
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини