"Зі своїми крилатими відчуваю єднання з природою"

"Зі своїми крилатими відчуваю єднання з природою"

   Проживає Володимир Москаленко неподалік від м. Хмільника, а саме в селі Голодьки. Займається 65-річний пенсіонер виключно розведенням смугастих трудівниць, а мед качає лише для своєї родини. 
   Серед його рідних пасічників ніколи не було і ніхто навіть не цікавився цими смугастими трудівницями. Та коли Володимир Борисович одружився, то захопився розведенням  "золотих" комашок, а все тому, що тримав пасіку його тесть - Іван Юхремович. Він подарував Володимиру чотири вулики з бджолосім’ями, навчив азам майстерності по догляду за ними. І невдовзі, завдяки працелюбності, терпінню і старанню молодого бджоляра, подаровані вулики перетворились на величезну пасіку. Зараз її господар має 34 вулика! Усі вони знаходяться у його  садку. 
   За 43 роки медового стажу Володимир навчився розводити бджілок і знає про них практично усе. 
- Вони немов маленькі діти,  за якими треба доглядати та оберігати, – каже пасічник.
   Тримає і розводить переважно карпатську та українську породи і знає усі тонкощі виведення бджолиної матки.  Подобаються вони йому тим, що найбільш пристосовані до наших  кліматичних умов. 
   - Ці бджілки і морозостійкі, і меду набагато більше збирають, і спокійніші, - розповідає пасічник. – І до всього - «карпатки» ще й вельми плодоносні!
   "Золотих" комах у нього купують зі всього Хмільницького району. Продає їх у бджолопакетах (це чотирикамерний відводок, поміщений у спеціальний ящик. Він містить 2-3 рамки закритого бджолиного розплоду, корм та бджоли обов’язково з повноцінною плідною маткою). 
   Володимир Борисович укусів бджілок не боїться, втім, як і усі пасічники. Мабуть, виробився імунітет до отрути. Та й, врешті-решт, це ж корисно! Адже цілюща бджолина отрута розріджує кров і стимулює роботу серця. 
   - Коли я зі своїми крилатими підопічними – відчуваю єднання з природою, забуваю про усе і насолоджуюсь солодким дзижчанням бджілок, - каже господар. – Це просто незрівнянні відчуття!
   А ще Володимир поділився декількома цінними порадами з читачами нашої газети. Отже, тим, хто любить гречаний мед, варто знати, що у ньому багато заліза, він добре впливає на печінку, серце, вважається кровотворним. Та якщо болить горло, краще його не вживати, адже він деручкий і ще більше буде подразнювати слизову оболонку. Липовий мед трохи важкий на серце, але  добрий при застудах. Травневий мед вважається дуже цінним — він найкорисніший, бо з різних квітів. 
   А на завершення розмови Володимир Борисович привітав усіх пасічників Хмільницького краю з професійним святом, побажавши їм смачного цілющого меду, сприятливих погодних умов і багато солодких миттєвостей у житті!

Наталія Черненька.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини